NaslovnaPitanja čitalacaDr Nikola Moravac odgovara na pitanja čitalaca

Dr Nikola Moravac odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca portala www.stomatologija.me, ove nedelje odgovarao je doktor Nikola Moravac iz ordinaciije “Simić Dent” iz Banjaluka.

Prije mjesec dana sam završio sa liječenjem kanala korijena gornje četvorke. Sada me zub zaboli na malo jači zagriz. Šta bi mogao biti uzrok?
“Nakon liječenja zuba, normalno je da zub boli nekoliko dana. Ako ta bol ne prestaje, moguće je da zub nije adekvatno izliječen te je potrebno doći na pregled i na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka liječenog zuba ustanoviti šta može biti uzrok bola”

- Advertisement -

Već neko vrijeme imam problem sa donjom trojkom. Boli me na hladno i na dodir. Kako mogu da riješim problem?
“Bol zuba na hladno i na dodir ukazuje da na karijes koji je vjerovatno zahvatio dio zuba do zubnog živca ili je ogoljen vrat zuba pa dolazi do iritacije zubnog živca. Najbolje bi bilo da se javite na pregled da bi uspostavili najbolji plan terapije”.

Interesuje me da li je moguće izbijeliti zub koji je potamnio od vađenja živca. Da li bi rješenje bilo uraditi fasetu ili na neki drugi način?
“Moguće je izbijeliti zub koji je potamnio nakon vađenja živca, odnosno nakon liječenja zuba. Za izbjeljivanje koristi se rastvor hidrogena. Nakokn završetka procedure u zavisnosti od rezultata ako rezultat izbjeljivanja nije zadovoljavajući, preporučuje se izraditi cirkonijum bezmetalnu krunicu da bi se dobio zadovoljavajući estetski momenat”.

- Advertisement -

Imam plombe na gornjim jedinicama i dvojkama, ali je već počela da se vidi razlika između plombe i samog zuba. Po Vašem mišljenju,na koji način najbolje da riješim problem?
“Postoji nekoliko načina da riješimo Vaš problem. Moguće je izraditi nove kompozitne plombe da se riješi taj problem, a postoji i mogućnost izrade cirkonijum bezmetalnih krunica ukoliko plombe čine veći dio krunice zuba. Najbolje bi bilo da se obavi klinički pregled i postavi najbolji plan terapije za Vaš problem”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -