fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaDr Jelena Sladojević Milišić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Jelena Sladojević Milišić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Specijalista stomatološke protetike, dr Jelena Sladojević Milišić, iz ordinacije „Implantodent“ iz Banjaluke, odgovarala je na pitanja čitalaca našeg portala.

Jako mi krvare desni i zbog toga imam problema sa zadahom zbog toga. Kako to da riješim?
„Potrebno je utvrditi razlog krvarenja desni, a samim tim i postojanja lošeg zadaha. Potrebno je da se javite stomatologu, koji će nakon pregleda prvo da Vam uradi čišćenje i uklanjanje tvrdih i mekih naslaga sa zuba, kao i poliranje. Ukoliko je potrebna dodatna terapija stomatolog će Vas posavjetovati šta je sljedeći korak“.

- Advertisement -
dr Jelena Sladojević Milišić (Foto: privatna arhiva)

Zub me boli na dodir, kada ga diram sa gornje strane. Na dodir sa strana me ne boli. Šta bi mogao biti razlog?
„Bol zuba na dodir najčešće znači da je taj zub pod nekom vrstom opterećenja, da li zbog karijesa, neadekvatne plombe na tom zubu ili neke vrste traume. Stomatolog će da uradi klinički pregled, napravi RTG snimak zuba i odluči da li je potrebno endodontsko liječenje tog zuba“.

Nosim fiksnu protezu, a željela bih da poliram zube. Da li je to preporučljivo?
„Prilikom nošenja fiksne proteze održavanje oralne higijene jeste otežano i zahtjeva vrijeme i posvećenost pacijenta. Na redovnim kontrolama pratimo higijenu pacijenta, te kad je potrebno uradi se uklanjanje mekih i tvrdih naslaga zuba bilo poliranjem ili pjeskarenjem zuba“.

- Advertisement -
drJelena Sladojević Milišić (Foto: privatna arhiva)

Prošle godine sa popravio četvorku. Izvađen mi je živac, stavljena plomba. Taj zub me sada počeo povremeno da boli. Koji bi mogao biti uzrok?
„Vrlo je bitno znati da i nakon liječenja zuba, odnosno vađenja živca zub može da boli. Uzroci mogu biti razni, a da bi se utvrdilo šta je kod Vas uzrok te povremeni boli koju osjećate potrebno je da stomatolog napravi pregled i uradi RTG snimak zuba. Na taj način će se utvrditi koji je sljedeći korak u terapiji“

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -