fbpx
NaslovnaPitanja čitalacaDr Ivana Zenović odgovara na pitanja čitalaca

Dr Ivana Zenović odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici „pitanja čitalaca“, naša gošća je bila dr Ivana Zenović iz ordinacije „Dr Knežević“ iz Budve.

Zanima me da li imam gingivitis ako mi ide krv dok čačkam zube I dok ih perem. Krv ide na dva mjesta, između gornje trojke i četvorke?
„Da bi adekvatno i na vrijeme sanirali Vaš problem predlažem Vam da prije svega posjetite svog stomatologa. Svakoj dijagnozi, a potom i terapijskom postupku prethodi dijagnostika. Samo dijagnoza omogućava razlikovanje različitih bolesti, a zatim i odgovarajuće terapije. Gingivitis je blaži oblik bolesti desni čiji su simptomi crvenilo, otok ili krvarenje. Ukoliko se ne liječi, bolest može da se proširi na potporna tkiva zuba i izazove ireverzibilno oboljenje – parodontitis.

- Advertisement -
dr Ivana Zenović /Foto: privatna arhiva)

Oboljenja parodoncijuma su uglavnom posljedica dugotrajnog nakupljanja dentalnog plaka i kamenca (koji su posljedica neadekvatne oralne higijene), nepravilnog položaja zuba, pušenja, neliječenog diabetes mellitusa, krvnih diskrazija, lijekova… Terapija parodontopatije ima za cilj profesionalno uklanjanje dentalnog plaka, čvrstih zubnih naslaga, nekrotičnog cementa, ispravljanje nepravilnosti zuba i najbitnije od svega uspostavljanje dugotrajne međusobne saradnje i motivacije pacijenta kako bi se postigao uspjeh“.

Zbog problema koje imam sa zubima, nosim lingvalnu protezu. Zanima me da li je normalno da zbog nje imam otežan govor?

- Advertisement -

„Zahvaljujući novim tehnologijama nekada je moguće metalne fiksne proteze postaviti sa unutrašnje strane zuba. Ove lingvalne – “nevidljive” proteze su idealne za pacijente sa večim estetskim zahtjevima jer se skoro i ne vide u ustima. Početna neprijatnost je slična onoj koju prouzrokuju tradicionalni fiksni aparati. Razlika je u tome što je lingvalni aparat u kontaktu sa jezikom, dok su standardni u kontaktu sa usnama i obrazima. Jezik bi trebalo da se navikne već nakon par nedjelja, pa se i eventualno šuškanje gubi u tom periodu“.

Imala sam infekciju na jednom zubu. Doktor mi je taj zub sredio, stavio lijek, a potom i plombu. Zub me sada boli na dodir. Da li je to normalna reakcija?
„Bolne senzacije nakon endodontske terapije kod određenog broja pacijenata traju kratko vrijeme nakon intervencije. Ti bolovi se dešavaju uglavnom prilikom zagriza. Kako vrijeme prolazi, trebalo bi da se smanjuju i na kraju potpuno nestanu. Bol može biti i posljedica nepažljivog rada – prebacivanja punjenja kanala, nepotpuno uklanjanje pulpe (živca) zuba, ponovna infekcija kanala korijena, fraktura korijena… Ukoliko imate spontane bolove koji se javljaju sami od sebe, savjetujem Vam da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom koji će na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka procijeniti stanje“.

dr Ivana Zenović /Foto: privatna arhiva)

Imam veoma krupne gornje jedinice i to mi smeta, jer su mi svi ostali zubi donekle normalne veličine. Da li je moguće nekako smanjiti zube?
„Gornje jedinice prirodno treba da budu veće od susjednih zuba, to licu daje karakterističan izgled. Ukoliko ste nezadovoljni estetikom vaših zuba savremena stomatologija nudi rješenja za sve estetske zahtjeve. U zavisnosti od toga kolika je nepravilnost, za rad na prednjim zubima najbolja rješenja mogu biti kompozitne ili keramičke fasete (viniri) ili ukoliko je potrebno veće brušenje zuba – cirkunijmske krunice. U svakom slučaju potrebno je posjetiti stomatologa koji će uraditi detaljan klinički pregled, izanalizirati odnose sa susjednim zubim i zubima iz donje vilice i potom predložiti plan terapije“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -