NaslovnaPitanja čitalacaDr Ivana Puzić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Ivana Puzić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

U rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je ove nedelje bila dr Ivana Puzić iz ordinacije “Family Dent” iz Doboja.

Imam 20 godina i problem sa neprijatnim zadahom, probala sam sve paste, vodiće za ispiranje usta, ništa ne pomaže. Ima li lijek neki i šta treba da radim?

- Advertisement -
Dr Ivana Puzić (Foto: amilydentdoboj.com)

“Uzroci neprijatnog zadaha ili halitoze mogu biti mnogobrojni kao posljedica stanja u ustima ili izvan njih. Najbolje bi bilo da posjetite stomatologa kako biste riješili probleme u usnoj duplji u pogledu prisustva zubnog kamenca, karijesa, parodontopatije, loših ispuna i protetskih radova. Nakon uklanjanja uzroka oralna higijena će imati bolji efekat”.

Imam probleme sa krivim prednjim zubima. Nisam na vrijeme nosila protezu. Da li je moguće da sada riješim taj problem? Imam 25 godina.
“Problema sa krivim zubima u Vašim godinama se može riješiti ako Vi to želiite. Poželjno je da posjetite specijalistu ortopedije vilica koji će Vam kao stručno lice predložiti najbolje rješenje”.

- Advertisement -

Pri pranju zuba desni mi obilato krvare i to samo u donjoj vilici. Šta bi mogao biti uzrok?

“U donjoj vilici na prednjim zubima najčešće se nakuplja zubni kamenac, koji ako ga ne uklonite na vrijeme može pritiskati Vaše desni i uzrokovati gingivitis, tačnije upalu desni i krvarenje. Potrebno je da se javite stomatologu za pregled i terapiju kojom će se ukloniti uzrok, zatim nastaviti redovno i pravilno održavati oralnu higijenu”.

U posljednjih nekoliko dana, primijetio sam da su zubi počeli da mi se provide na pojedinim mestima, najčešće na krajevima. O čemu se radi?
“Providnost zuba kao posljedica njihove istrošenosti povezuje se sa pojmovima abrazija, atricija, erozija i abfrakcija. Koji od tih pojmova je zastupljen i koji je uzrok njihovog nastanka može Vam reći stomatolog nakon kliničkog pregleda. Rješenje može biti privremeno u obliku kompozitne restauracije ili trajno u vidu keramičkih nadoknada”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -