NaslovnaSavjetiDevet savjeta kako pranje zuba učiniti zabavnim djeci

Devet savjeta kako pranje zuba učiniti zabavnim djeci

- Advertisement -

Ukoliko želite pomoći djeteci da njihov osmjeh ostane lijep i zdrav učinite higijenu zuba zabavnom. Čišćenje zuba i pregled zuba u pozitivnom iskustvu može pomoći da vaše dijete bude uzbuđeno zbog dobre oralne njege.

Vaše dijete neće odrastati samo sa lijepim osmehom, već će odrastati i sa zdravim navikama. Čitajte dalje da biste saznali devet najboljih savaeta.

1. Četkajte zube zajedno sa djecom

Jedan od načina da zainteresujete svoje dijete za oralnu negu je da zajedno obavljate svakodnevnu oralnu njegu. Djeca oponašaju ono što njihovi roditelji rade. Pokažite svom djetetu svoju odličnu tehniku ​​četkanja! Nakon pranja, očistite između zuba vašeg deteta koncem, ili interdentalnom četkom, ili mu pomozite da to uradi samo ako je dovoljno staro.

2. Specijalna četkica za zube

Još jedan način da održite interesovanje vašeg deteta je nova, zabavna četkica za zube. Kada je vrijeme da zamijenite staru četkicu za zube novom, odlučite se za šarenu četkicu sa mekim vlaknima, ili četkicu sa omiljenim likom iz crtanog, ili igranog filma vašeg djeteta.

3. Pratite vrijeme

Američka stomatološka asocijacija (ADA) zagovara četkanje zuba dva minuta, dva puta dnevno. Kako znate da vaše dijete pere dovoljno dugo? Koristite dvominutni tajmer. Pustite dijete da pokrene tajmer prije nego što počne da pere zube i da zaustavi tajmer kada zazvoni kako bi se osjećalo uključeno u svoju rutinu.

4. Četkanje uz pjesmicu

Pesma može biti tajmer! Vesele pjesme koje traju oko dva minuta su odličan način da osigurate da vaše dijete pere dovoljno dugo. Možete im otpjevati pjesmu, ili je pustiti na zvučniku ili pametnom telefonu. Možete pitati svoje dijete koju muziku da pusti kako bi se osjećalo uključeno i uživalo u vremenu četkanja.

5. Specijalna pasta za zube

Pasta za zube vašeg djeteta može biti čak i zabavna. Vaše malo dijete možda neće trčati u kupatilo da upotrijebi vašu pastu za zube od mente, ali može da se raduje dobrom provodu u čišćenju zuba sa voćnim ukusom ili zabavnom bojom. Postoji mnogo proizvoda paste za zube za djecu.

6. Knjige i video zapisi

Ako vašoj djeci treba više informacija o tome zašto je oralna njega toliko kritična, kupite nekoliko dječjih knjiga koje podstiču zdrave navike za oralnu njegu. Takođe možete svom djetetu pokazati zabavan video o higijeni zuba. Priče i video snimci dizajnirani za djecu su odlični za podučavanje djece kako da se brinu o svojim zubima i da oralno zdravlje postanu nešto sa čime se mogu povezati.

7. Zanatski projekat

Predškolci vole da budu neuredni, pa zašto ne iskoristiti umjetnost i zanat da naučite svoje predškolce zašto je važno oralno zdravlje? Koristeći poster tablu, nacrtajte ili odštampajte veliko, nasmijano lice sa otkrivenim zubima. Markerom obojite te zube u žuto i predajte ih deci da ofarbaju bijele zube. Razgovarajte o važnosti čišćenja zuba kako bi ostali bijeli i zdravi. Gotovi proizvod možete da okačite u svom kupatilu kao dobar podsjetnik kako treba da izgledaju čisti zubi. Na posteru možete navesti i razloge zašto je oralna higijena važna, kao podsjetnik za sve u vašoj porodici.

8. Zlatne zvijezde

Da biste učinili čišćenje njihovih zuba ugodnijim, možete kreirati sopstveni sistem nagrađivanja zlatnom zvjezdicom. Vi i vaše dijete možete da ukrasite poster zubima, četkicama za zube, zdravim grickalicama i drugim temama za oralno zdravlje koje predstavljaju dane u mjesecu. Dajte svom djetetu naljepnicu koju će staviti na poster svaki put kad opere zube.

9. Iznenađenje prilikom posjete zubaru

Redovni stomatološki pregledi su još jedan bitan dio dobre stomatološke higijene djece. Posjete stomatologu svakih šest mjeseci pomažu da osmjeh vašeg djeteta bude blistav i zdrav. Odlazak kod zubara možete nagraditi zabavnom aktivnošću kako biste imali pozitivnu vezu sa zubarskom ordinacijom. Iznenadite svoje dijete nakon zakazanog sastanka zabavnim porodičnim vremenom. Idite u park ili planirajte piknik sa zdravom hranom za zdrave zube.

Uzbuditi svoju decu za oralno zdravlje može biti izazov. Roditelji često svoju zabrinutost zbog zubara, ili loše oralne higijenske navike prenose na svoju djecu. Ali zabavne svakodnevne navike oralne higijene uz muziku, zabavnu četkicu za zube ili rukotvorine mogu obezbijediti da se cijela porodica zabavi uz ovu aktivnost.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -