NaslovnaIntervjuČanak-Iličković: Reforma u Crnoj Gori bez plana i strategije

Čanak-Iličković: Reforma u Crnoj Gori bez plana i strategije

- Advertisement -

Nijesmo protiv toga da se stomatolozi od jeseni vrate u 59 škola, ali jesmo protiv načina na koji se uvodi reforma, jer je ona bez plana, cilja i metodologije, a pri tome nijesu konsultovani ljudi koji se bave dječjom i preventivnom stomatologijom, što smatramo nedopustivim, rekla je u razgovoru za “Pobjedu”, specijalista za tu oblast dr Marija Čanak-Iličković.

Ovo je, kako je navela, stav Udruženja dječjih i preventivnih stomatologa u našoj zemlji, čija je ona sekretarka.

Dr Marija Čanak-Iličković (Foto. stomatologija.me)

Ciljevi
Međutim, iz Ministarstva zdravlja u odgovorima za “Pobjedu” kažu da reforma stomatološke zdravstvene zaštite, počiva „u prvom redu na efikasnoj prevenciji oboljenja usta i zuba kod djece u ranoj životnoj dobi i stvaranja mogućnosti da svako dijete ima iste uslove za odlazak kod stomatologa“.

Ističu i da su u radnoj grupi specijalisti dječje preventivne stomatologije. Govoreći o reformi koja će uskoro biti sprovedena, Čanak-Iličković navodi da je Udruženje dječjih i preventivnih stomatologa oduvijek bilo za to da dječja stomatologija ostane pri javnom zdravlju, a da je prethodna reforma učinila suprotno, zbog čega ne žele da opet bude propusta.

“Mi jesmo da se stomatolozi vrate u škole, ali sa pravim planom i strategijom, ali i metodologijom. Ovo je strateško pitanje države, a ona uopšte nema plan. Mi smo ga tražili, ali iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovarali na naše imejlove”, istakla je Čanak-Iličković.

Foto: drjamiekaukinen.com

Alarmantno je, kaže naša sagovornica, to što nijesu rađeni sistematski pregledi već 14 godina.
“To znači da nemaju početnu osnovu, jer ne znaju kakvo je stanje. Obećali su iz Ministarstva zdravlja da će nas uključiti ali to se nije desilo. I Stomatološka komora je insistirala da budu uključeni preventivci, ali ništa od toga”, razočarana je Čanak-Iličković.

Ne sviđa joj se ni to što su predstavnici Udruženja Roditelji uključeni kao pregovarači u Ministarstvu zdravlja, iako, navodi ona, uvažava njihove stavove.
“Osoba koja je pregovarač nema veze sa stomatologijom, a ima nas koji smo u praksi po 20 godina i niko nas nije pozvao. Mi smo predlagali „makedonski model“ jer oni imaju školske ambulante koje se bave samo preventivom i to je sjajno, jer je to za državu najjeftinije. Takođe, imaju polu-privatnike koji rade liječenje zuba i u privatnim ordinacijama”, navodi Čanak-Iličković.

Morali su da budu, kako kaže, konsultovani ljekari iz Udruženja dječjih i preventivnih stomatologa ili čak i uključeni u čitav proces.

“Neka kažu da li je cilj samo prividno vraćanje ambulanti ili možda da se smanje troškovi države. Da li je cilj da stvarno uvedu preventivu i smanje karijes indeks kod djece i da obuče djecu o očuvanju oralnog zdravlja ili su im cilj pristupni pregovori pri EU u domenu zdravlja, jer Evropa ne prepoznaje da ne postoji preventiva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, upitala je Čanak-Iličković.

Kazala je da nijesu istinite tvrdnje koje se iz Udruženja Roditelji mogu čuti u javnosti a to je da djeca nemaju besplatnu stomatološku njegu.
“Imaju je preko svog izabranog stomatologa djeca do 18 godina, studenti do 26 godina, trudnice i penzioneri”, navela je Čanak-Iličković.
Poručuje da će se Udruženje dječjih i preventivnih stomatologa boriti da prednost pri zapošljavanju imaju preventivci koji žele da se vrate u škole, onda kad se reforma sprovede.
“Nećemo dozvoliti da neko ko nema dana radnog staža ide u školsku ambulantu”, zaključila je Čanak-Iličković.

Urađena analiza
Iz Ministarstva zdravlja, sa druge strane, “Pobjedi” su rekli da su uradili analizu ispunjenosti uslova za otvaranje stomatološkuh ambulanti i da su utvrdili da trenutno uslove za otvaranje ambulanti ima određeni broj školskih ustanova.

“Gdje će se naknadno odrediti način rada i funkcionisanje samih ambulanti u zavisnosti od potreba i udaljenosti najbliže stomatološke ambulante”, ističu oni.

Iz resora kojim rukovodi Jelena Borovinić-Bojović podsjećaju da su sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore pokrenuli inicijativu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Crne Gore, a koja će biti realizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Ministarstvo zdravlja će sa partnerima u ovom projektu nastaviti analizu i ostalih obrazovnih ustanova kako bi ovaj proces bio što rašireniji i uspješniji”, obećavaju iz tog resora.
Kažu da je u ovom trenutku veliko interesovanje dječjih preventivnih stomatologa ali i opštih stomatologa.
“Benefit čitavog projekta vraćanja dijela stomatologije u javni zdravstveni sistem, pored rane i neophodne brige o oralnom zdravlja kod djece je i taj što će doktori imati mogućnost usavršavanja znanja i vještina, a što će za rezultat imati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu iz ove oblasti”, ističu iz Ministarstva zdravlja.

Kažu da u radnoj grupi imaju specijaliste dječje preventivne stomatologije.
“U zavisnosti od potrebe procesa rada i realizacije, ovo radno tijelo može biti prošireno za veći broj stomatologa, ali i svih ostalih specijalnosti koje mogu dati doprinos unapređenju projekta”, navode iz Ministarstva zdravlja.
Kažu da su finansijska sredstva potrebna za realizaciju ovog projekta koji, između ostalog, podrazumijeva, adaptaciju i opremanje prostora, obezbijeđena kroz kapitalni budžet države za oblast zdravstva za 2022. godinu.

“O svim detaljima i konkretnim aktivnostima, koje podrazumijevaju, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, kažu iz Ministarstva zdravlja.
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović početkom mjeseca je saopštila da će formirati 59 školskih ambulanti, od čega će se u 11 raditi u dvije smjene, a djeca u čijoj školi nema ambulanti, ići će u najbližu.

Izvor: Pobjeda

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -