NaslovnaObavještenjaKako do besplatne mobilne proteze za dijete preko Fonda (Crna Gora)

Kako do besplatne mobilne proteze za dijete preko Fonda (Crna Gora)

- Advertisement -

Da li ste znali da vaše dijete može besplatno dobiti mobilni ortodontski aprat preko Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore? Svim osiguranicima koji ispunjavaju određene uslove omogućene su razne besplatne stomatološke usluge, među kojima je i ova, a mi smo istražili šta je potrebno kako bi dijete dobilo besplatnu mobilnu protezu.


Iz FZO su nam kazali da pravo na izradu mobilnog ortodontskog aparata imaju djeca do navršenih 18 godina.

Objašnjeno nam je i kakva je procedura ako neko želi nabaviti ortodontski aparat preko Fonda:

Prvo je potrebno da osiguranik izabere stomatologa (dolaskom u filijalu FZO u mjestu prebivališta), a potom neku od ordinacija sa kojom Fond ima zaključen ugovor. Spisak ordinacija koje se mogu odabrati nalazi se na sajtu Fonda.

Na osnovu predloga stomatologa, pacijent se upućuje kod ortodonta, koji će po izvršenom pregledu izdati potvrdu da je pacijentu potrebno pomagalo, odnosno u ovom slučaju mobilni ortodontski aparat. Pacijent potvrdu ovjerava u filijali Fonda gdje ima prebivalište, pod uslovom da je osiguranik. Ovjerenu potvrdu zatim dostavlja ortodontu i nakon toga može da započne izrada ortodontskog aparata.


Fond ima potpisane ugovore sa stomatološkim ordinacijama širom Crne Gore, a ovo su ordinacije koje portal Stomatologija.me preporučuje, u kojima možete dobiti besplatne mobilne ortodontske aparate preko Fonda:

Dental Art (Bijelo Polje)
OSA Reković (Budva)
Dent-Es (Podgorica)
Dr Ražnatović (Podgorica)
OrthoLine (Podgorica)

Klikom na ime ordinacije stižete na njenu prezentaciju na našem portalu, gdje možete pronaći sve važne informacije o njenom radu i kako je kontaktirati.

Građani su se ranije pokušali izboriti da svoj djeci u Crnoj Gori budu obezbijeđene i besplatne fiksne proteze preko Fonda, pokrenuta je peticija 2021, ali inicijativa do sada nije urodila plodom. Fond za sada pokriva troškove fiksnih proteza samo za pacijente sa urođenim anomalijama.

Mobilni ortodontski aparati su oni koji se mogu ukloniti iz usta jer se ne pričvršćuju za zube. Mogu se ukloniti po potrebi i dosta su jeftiniji od fiksnih, ali su primjenljivi samo za jednostavne malokluzije (nepravilan položaj zuba) i znaju da budu neudobni za pacijente.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -