NaslovnaIntervjuBudimo još malo strpljivi jer sad je najvažnije sačuvati zdravlje, naše i...

Budimo još malo strpljivi jer sad je najvažnije sačuvati zdravlje, naše i naših pacijenata

- Advertisement -

Pandemija koronavirusa zatvorila je sve stomatološke ordinacije u Republici Srpskoj. Stomatolozi i njihovi saradnici neočekivano su se našli na „prinudnom“ odmoru i pitanje je kada će moći da se vrate svom poslu.

Na temu kako provodi slobodno vrijeme, odluci države da stomatološkim radnicima isplati minimalne plate za april i maj, aktivnostima Udruženja stomatologa Republike Srpske i kada očekuje da bi stomatolozi mogli da se vrate u ordinacije, razgovarali smo sa doktorom Sinišom Kovačevićem.

Dr Siniša Kovačević (Foto: privatna arhiva)

Kako provodite ovo vrijeme, da se prosto izrazim, karantina, bez posla…?
„Neočekivano smo se našli u jednoj doskora nezamislivoj situaciji. Naše prakse stoje evo već mjesec dana. Ordinacije su prazne, bez ljekara, bez osoblja, bez pacijenata.
Svakako da je u pitanju neželjena i iznuđena pauza. Ali, iz svake situacije se uvijek može izvući nešto pozitivno. Sve ono što nismo uspjevali da uradimo zbog svakodnevnih obaveza i užurbanog načina življenja, evo sada možemo. Vrijeme sam iskoristio za završavanje nekih administrativnih poslova, “podvlačenje crte”, analizu i razmišljanje o daljoj organizaciji i budućim planovima. Takođe imao sam vremena da se posvetim i privatnim stvarima i odnosima, i ono što želim da poručim u tom smislu – postoje sigurno i pozitivne promjene i stvari koje smo počeli da radimo u ovom periodu, sad kad imamo dosta slobodnog vremena. Njih treba da prepoznamo, i potrudimo se da ih zadržimo i nakon ovog stanja“, ističe doktor Kovačević, predsjednik Udruženja stomatologa RS.

Ordinacije u RS ne rade već mjesec dana, pitanja je kada će početi? Jeste da je u ovom trenutku život najvažniji i nema cijenu, ali je nesporno i da ordinacije gube značajan prihod. Razmišljate li u Udruženju stomatologa RS na koji način bi to moglo da se ublaži, da se pomogne članovima po tom pitanju i da li se može bilo šta uraditi?

Dr Siniša Kovačević (Foto: privatna rhiva)

„Gubitak koji ćemo petrpjeti tokom trajanja obustave rada je veliki, ali je i mjerljiv. Ono što će biti mnogo teže procijeniti, pa samim tim i adekvatno odreagovati, jeste šta će se dešavati u “postkorona” periodu. Mislim da je svima jasno da nas ta vrsta iskušenja tek čeka. U ovakvim situacijama se najbolje vidi koliko je značajno imati artikulisan glas struke u vidu jakih Udruženja i Komore jer samo aktivnim djelovanjem kroz te institucije naš glas može doprijeti do onih mjesta gdje se donose odluke. Takvim djelovanjem su donesene i dosadašnje odluke za koje sam apsolutno siguran da su bile i pravovremene i odgovarajuće. Imamo primjer iz susjedne države gdje nije obustavljen rad privatnih stomatoloških ordinacija. Desilo se da je od strane državnog službenika, potpuno neosnovano, javno preko medija teško optužen naš kolega za maltene “namjerno širenje zaraze”, a istina je bila sasvim drugačija. Da sve bude još neprihvatljivije, u momentu kad je optuživan, kolega je bio na respiratoru boreći se za život. Vrlo je bitno insistirati na rasvjetljavanju činjenica oko tog slučaja i insistirati na snošenju odgovornosti zbog iznesenih optužbi. Jer ovo je situacija koja se mogla desiti bilo kome od nas zbog prirode našeg posla. Zaista nam ne treba da pored svog stresa i rizika kojeg imamo u poslu strahujemo i od toga da li cemo sutra postati meta ovakvih stvari. Samo sinhronim djelovanjem i dobrom komunikacijom između struke i vlasti možemo prevazići probleme koji su nas zadesili. Mi u RS zasad možemo biti zadovoljni tom komunikacijom, pa se nadam da će tako ostati i u narednom periodu kada na red dođe i prevazilaženje ekonomskih posljedica ove situacije. Neke mjere su već i najavljene. Mada tu treba imati i realna očekivanja, jer ovo će uzdrmati i mnogo bogatija društva od našeg.

Država je najavila da će isplatiti minimalac svim radnicima u stomatologiji u RS za april i maj. Koliko će ta mjera pomoći stomatolozima u ovom trenutku?
„Mi možemo biti zadovoljni najavljenim mjerama. Ne zato što će nam to nadoknaditi gubitke, jer neće. Ali će nam zasigurno pomoći da prevaziđemo period iskušenja koji slijedi. I ono što je još značajnije, sa takvim postupcima vlasti prema subjektima koji su najteže pogođeni, a to su oni koji su morali potpuno obustaviti rad, svakako je lakše i iz perspektive poslodavca odlučiti o očuvanju radnih mjesta kao prioritetu, iako je jasno da to neće biti nimalo jednostavno.

Da li bi u ovom trenutku kada vlada epidemija koronavirusa i da je dozvoljeno da ordinacije rade, bilo rizično da se vrši bilo kakva intervencija s obzirom da se teško nabavlja zaštitna oprema, a stomatolozi su jedna od najrizičnijih profesija?
„Poslije medicinara koji direktno rade sa oboljelima, stomatolozi su druga profesija na skali po riziku od zaraze. Razlog je specifičnost u obavljanju posla. Bavimo se usnom dupljom i to u sredini u kojoj našim instrumentima stvaramo aerosoli koji se dugo zadržavaju u vazduhu. U situaciji kad nismo u mogućnosti nabaviti ni najobičnije jednokratne maske izlišno je govoriti uopšte o mogućnosti bezbjednog rada. Trenutno je jedino racionalno svesti stomatološke intervencije samo na one najneophodnije i to u nekoliko punktova kojima će se moći obezbjediti potrebna zaštitna oprema. U ovoj situaciji ne možemo očekivati od države da obezbjeđuje neophodnu količinu opreme i malim stomatološkim ordinacijama. Sa jenjavanjem pandemije i tržište će se normalizovati pa ćemo moći govoriti i o početku rada. Značajna je informacija baš od juče da će EU vjerovatno isključiti zemlje zapadnog Balkana iz zabrane izvoza zaštitne opreme i dezinfekcionih materijala koju su uveli sa početkom pandemije kako bi sačuvali opremu i materijale za svoje potrebe. To sve govori u prilog da ipak ulazimo u fazu smirivanja i jenjavanja pandemije“.

Dr Siniša Kovačević (Foto: privatna arhiva)

Kada očekujete da se sve vrati u svoje tokove, odnosno da ordinacije ponovo krenu sa radom?
„Nezahvalno je tvrditi, ali ukoliko se stvari nastave ovako razvijati, možemo očekivati otvaranje stomatoloških ordinacija već u prvoj polovini maja. U tom smislu ključno će biti ponašanje svih nas tokom predstojećih uskršnjih i prvomajskih praznika. Ako se budemo ponašali disciplinovano i odgovorno i tokom tih praznika, uvjeren sam da ćemo se u maju naći za svojim radnim mjestima. U suprotnom možda i juni dočekamo kod kuće. Iako nije jednostavno, sad već dugo i traje, ali strogo pridržavanje preporuka i mjera jedino određuje kad ćemo se vratiti normalnom životu. Zato budimo još malo strpljivi jer sad je najvažnije sačuvati zdravlje, naše i naših pacijenata. A sve ostale teškoće ćemo siguran sam, uspješno savladati i vrlo brzo nastaviti tamo gdje smo stali prije pandemije“, zaključio je doktor Kovačević.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -