fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju - Dr Kovačević: Daću sve od sebe da opravdam povjerenje kolega

Intervju – Dr Kovačević: Daću sve od sebe da opravdam povjerenje kolega

- Advertisement -

Udruženje stomatologa Republike Srpske je prije nekoliko dana dobilo novog predsjednika. Povjerenje je dobio doktor Siniša Kovačević. Vlasnik je privatne stomatološke ordinacije “Stomatologija Kovačević” u Banjoj Luci. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu 2008. godine. Osnovno znanje koje je usvojio na fakultetu nadograđiva je konstantnim usavršavanjem na brojnim kursevima i stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Kroz praksu, i uz težnju da pacijentima pruži visokokvalitetne rezultate, svoja interesovanja je usmjerio u pravcu estetske stomatologije, protetike i implantoprotetike. Svakodnevni rad u privatnoj praksi upotpunio je vrsnim poznavanjem i praktičnom primjenom digitalnih tehnologija i dentalne fotografije čime je zaokružio polje djelovanja.

Od 2015. godine prihvatajući se po pozivu uloge demonstratora i predavača, stečena iskustva sa zadovoljstvom je dijelio sa kolegama kroz niz kurseva, radionica i predavanja uspješno održanih u zemljama u regionu. Opinion leader je vodećeg svjetskog proizvođača dentalnih materijala Ivoclar Vivadent. Suosnivač je projekta za dentalnu edukaciju Dental Supreme Academia. Višegodišnji je član evropskog udruženja estetskih stomatologa – European Society for Cosmetic Dentistry (ESCD), a od 2017. godine, zahvaljujući izvrsnim rezultatima i angažovanju u promociji kvalitetne stomatologije, dobija poziciju Country Chairman-a tog udruženja za BiH / RS, te na svojevrstan način time biva priznat od strane svjetski poznatih imena iz estetske stomatologije. Od 2016. godine je kao član Upravnog odbora aktivno učestvuje i u radu Udruženja stomatologa Republike Srpske što je sa zadovoljstvom i entuzijazmom prihvatio kako bi doprinio podizanju kvaliteta stomatologije u RS.
Dobili ste povjerenje kolega da budete na čelu Udruženja stomatologa Republike Srpske. Pretpostavljam veliko priznanje za vas?
-Svakako, to je za mene veliko priznanje. Ali Udruženje stomatologa Republike Srpske je jedino strukovno udruženje u RS i kao takvo zapravo predstavlja jedini zvaničan i legitiman glas naše struke u RS. Biti na čelu takvog udruženja nosi i ogromnu odgovornost, upravo zbog te činjenice. Osim toga, udruženje je u decembru prošle godine proslavilo 20 godina postojanja. Nema mnogo društava koje se mogu pohvaliti takvom dugogodišnjom tradicijom. Biti upamćen kao jedan od predsjednika udruženja je zasigurno nešto što će ostaviti značajan pečat u mom profesionalnom životu.

Jednoglasna podrška za predsjednika je i velika obaveza da opravdate povjerenje?
-Momenat kad vidite da vam sve i jedan kolega koji je prisutan na skupštini daje glas, daje podršku, je nešto na šta čovjek ne može ostati ravnodušan. Neposredno nakon glasanja sam rekao – ova uloga koja mi je dodijeljena će biti zasigurno jedan od mojih prioriteta. Daću sve od sebe da takvo, apsolutno povjerenje kolega i opravdam. Međutim, moram da istaknem na značaj cjelokupnog tima koji se okupio u udruženju i uvjeren sam da pored sebe imam sjajne ljude sa kojima će biti zadovoljstvo raditi na ispunjenju zacrtanih ciljeva.
Kakvi su vam planovi u narednom periodu?
-Udruženje stomatologa Republike Srpske prevashodno organizuje naučne skupove koji su ujedno i najznačajniji stomatološki događaji, i po karakteru, i po broju učesnika u Republici Srpskoj. Težimo da te skupove postavimo na jedan novi, viši nivo. I mislim da je upravo završeni simpozijum „Protetika od A do Ž“ najbolji pokazatelj da u tome uspjevamo, jer je opšti utisak i više nego sjajan. Dobili smo izuzetno pozitivne povratne informacije od učesnika simpozijuma, pa ćemo u ovom stilu i nastaviti. Ono što nas posebno raduje jeste sve veći broj kolega iz zemalja regiona koji dolaze na naše skupove tako da u tom smislu naše udruženje i naši skupovi postaju regionalni stomatološki brend.
Šta može udruženje na čijem ste čelu uraditi da se unaprijedi stomatologija u Republici Srpskoj?

-Pa osim unapređenja u stručnom smislu kroz organizaciju pomenutih naučnih skupova, istakao bih još jednu značajnu stvar. Ovo udruženje je prije tri godine napravilo naizgled malu ali značajnu promjenu. Naziv je promijenjen pa umjesto udruženja privatnih doktora stomatologije sad imamo udruženje stomatologa. Na ovaj način smo otvorili vrata i za sve kolege iz javnog sektora. Jer da bismo bilo šta značajnije promijenili potrebno je da djelujemo jedinstveno. Malo nas ima da bismo se dijelili po bilo kojoj osnovi, a suštinski gledano, oni najvažniji problemi su nam isti, zajednički, bez obzira gdje obavljamo našu djelatnost. Ove godine nam se u cjelosti priključio banjalučki fakultet. Upravo su u toku razgovori sa rukovodstvom Zavoda za stomatologiju, najveće stomatološke javne zdravstvene ustanove, a na jesen smo pozvani u posjetu fakultetu u Foči kada ćemo, nadam se, na obostrano zadovoljstvo i kolege iz Foče uključiti u udruženje. Na taj način smo objedinili cjelokupnu struku, uvećali broj članova, te će samim tim i naš glas dodatno dobiti na značaju. Iskoristio bih priliku da istaknem i pozovem kolege – članstvo i angažovanje u udruženju nam je značajno. Jer što nas je više, i što smo jedinstveniji postajemo i sve relevantniji faktor koji se u tom slučaju ne može lako ignorisati. Smatram da ovakav razvoj događaja, uz odlične odnose i saradnju koju imamo sa Komorom, može donijeti isključivo pozitivne stvari za stomatologiju u RS.

Bili ste domaćini kongresa „Protetika od A do Ž“. Da li u narednom periodu planirate slične, prosto rečeno, manifestacije, koje u velikoj mjeri pomažu vama i kolegama?
Dosadašnja praksa je bila da dva puta godišnje organizujemo takve skupove. I dalje planiramo tim ritmom da radimo, s tim što ćemo možda uvesti i neke novine u konceptu i formatu pojedinih skupova. Cilj nam je da obezbjedimo vrhunski, visokokvalitetan edukativni i naučni program koji će biti vrlo privlačan i vrlo značajan kolegama u smislu profesionalnog napredovanja. A osim tog dijela, naši skupovi već su poznati i po sjajnim postkongresnim događajima i druženjima. Zasigurno već mogu najaviti za decembar naš sljedeći kongres kojeg prati i sada već tradicionalni Novogodišnji bal stomatologa – zaključio je doktor Kovačević.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -