NaslovnaPitanja čitalacaDr Milica Šćekić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Milica Šćekić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca, ove nedelje je odgovarala doktorka Milica Šćekić iz ordinacije “Lars Dent” iz Podgorice.

Prije tri, četiri mjeseca išao sam stomatologu, koji mi je rekao da se zub može popraviti, ali ja nisam, prije svega iz nemarnosti, otišao. Sada mi je taj pokvareni zub napukao malo. Ne boli ništa, samo jezikom osjetim promjenu. Zanima me da li se može popraviti jer ne bi zelio da ga vadim?

- Advertisement -

“Zavisi od veličine destrukcije zuba. Moguće je odraditi i kompozitni ispun uz ojačanje zuba (kočić). U slučaju da postoji samo korijen zuba, koji je adekvatno endodonski saniran, moguće je odraditi porcelansku krunicu. Neophodan je klinički pregled i RTG”.

Imam dvije donje sedmice koje sam popravila prije nekoliko godina. I sada mi na njima imaju malu crnu tačkicu. Je li moguće da ih ponovno popravim ili ih moram izvaditi?

- Advertisement -
Dr Milica Šćekić (Foto: privatna arhiva)

“Promjena boje zuba može biti “pigmetacija” u tom slučaju se prati redovnim kontrolama ili karijes, što zahtijeva zamjenu starog ispuna novim”.

Da li je normalna manja osjetljivost zuba kojem je izvađen živac i na kojem je sprovedena endodontska terapija?

“Zub kod koji je endodonski saniran ne može davati bolne senzacije na nadražaje (toplo, hladno). Potrebno je  odraditi RTG snimak i klinički pregled, zbog tačne dijagnoze”.

Imam krupne gornje jedinice i to mi užasno smeta, jer su mi svi ostali zubi donekle normalne veličine. Da li je moguće nekako “smanjiti” zube?

“Boja, oblik i veličine zuba se može promijeniti kompozitnim ili keramičkim fasetama i bezmetalnim ili metalokeramičkim krunicama. Da li je to u Vašem slučaju moguće, odrediće stomatolog”.

Cijene implanta u Crnoj Gori

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -