fbpx
NaslovnaSavjetiZnate li zašto jezik pobijeli? Evo kako ćete lako riješiti problem

Znate li zašto jezik pobijeli? Evo kako ćete lako riješiti problem

- Advertisement -

Bijeli jezik može biti zastrašujući jer to nije normalno stanje jezika, ali većinu vremena je bezopasno. Postoje slučajevi u kojima bijela boja može biti upozorenje infekcije.

Na površini jezika imamo male kvržice zvane papile i tu se pohranjuju neke čestice hrane, bakterije i mrtve stanice. Nakupljanje ovih stvari može uzrokovati bijelu boju.

Foto: freepik.com

Redovnim uklanjanjem otpada s našeg jezika možete “čistiti” i sprovoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osjetljivost okusnih pupoljaka, osvježava dah, a sprječava nastanak karijesa, plaka i bolesti desni.

Zašto jezik može biti bijele boje?

Bijeli jezik može biti pokazatelj različitih bolesti ili posljedica završetka liječenja. Stanje jezika uvijek se koristilo za dijagnosticiranje bolesti u tijelu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu s tijelom prije pojave boli i može otkriti prisutnost bolesti.

Nekada su drevni iscjelitelji vjerovali da pacijent nije potpuno izliječen sve dok jezik ne izgleda zdrav, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali.

Bijeli jezik može biti zastrašujući, jer to nije normalno stanje jezika, ali većinu vremena je bezopasno. Postoje slučajevi u kojima bijela boja može biti upozorenje infekcije.

Stvaranje bijelog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali to je inače povezano s našom zubnom higijenom. Stvari kao što su suva usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici itd. mogu biti uzrok bijelog jezika.

To, takođe, može biti znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u tijelu.

Ako imate druge simptome kao što su bol i osjećaj peckanja, bolje je provjeriti sa svojim doktorom hoće li vam trebati dodatno liječenje.

Prirodni lijekovi za čišćenje i dezinfekciju jezika

Postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinfikujete jezik. Pomoći će vam da poboljšate zdravlje desni, pa čak i zuba.

Bijeli luk

Nevjerovatno je, zar ne? Uostalom, navikli smo na činjenicu da je bijeli luk uzrok neugodnog zadaha, a ne da je koristan za čišćenje usta. Zanemarite prijašnja uvjerenja o bijelom luku i nemojte da se bojite da ga jedete ga sirovog – pomoći će vam ubiti bakterije i riješiti se bijelog jezika.

Foto: adiva.hr

Aloe vera

Aloe ima protivupalna i ljekovita svojstva. Da biste ubili klice na jeziku i desni, možete koristiti proizvode poput paste za zube i vodice za ispiranje usta koji uključuju aloe ili piti sok od aloe vere.

So

So je jedan od najboljih alata za čišćenje jezika. Abrazivne čestice soli će ukloniti nečistoće i mrtve stanice sa jezika. Pospite malo soli na jezik i lagano četkajte četkicom za zube jednu minutu. Zatim isperite usta vodom. Ponovite dva puta dnevno.

Kurkuma

Kurkuma nije samo začin, već i izvrsna alternativa antiseptičkim lijekovima za usta. Pomiješajte kurkumu i sok od citrusa dok ne dobijete pastu. Utrljajte pastu na jezik dva minuta, a zatim temeljno isperite toplom vodom.

Četkica za zube

Kako biste uklonili mrtve ćelije i bakterije zbog kojih imate bijeli jezik, pokušajte nježno da četkate jezik četkicom za zube od baze do vrha jezika. Nemojte jako da pritiskate i uzmite vremena. Takođe, ne zaboravite da operete jezik dok perete zube, to je jednako važno za zdravlje vaših usta, piše “Brightside”.

Dezinfekcijska vodica za ispiranje usta sa začinskim biljem i solju

Bilje ima ljekovita svojstva – poput kamilice, mente i kadulje. Uzmite kašičicu suve kamilice, kašičucu mente i kašičicu kadulje i prelijte je sa četiri šoljice proključale vode. Pričekajte da se ohladi i procijedite. Zatim dodajte kašičicu soli. Gotovo! Ispirite usta s ovom prirodnom vodicom za ispiranje dva puta dnevno nakon pranja zuba kako biste vidjeli rezultate na svom jeziku.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je sastojak koji ima nevjerovatno puno namjena, od pečenja do zdravlja usta – to je poput čarobnog sastojka. Prema nekim istraživanjima soda bikarbona može povećati pH naših usta i jezika, što rezultira smanjenjem broja bakterija. Uzmite limunov sok i napravite pastu koju ćete koristiti kao piling za uklanjanje mrtvih ćelija i bakterija s jezika.

Koristite strugalicu za jezik

Poput četkice za zube, strugač za jezik se, takođe, može koristiti za uklanjanje bakterija baš kao što ih uklanjamo sa zuba četkanjem. Na površini jezika se nakupljaju bakterije i mrtve ćelije, pa ih ovom metodom u suštini “skidamo” s jezika. Ispravan način korišćenja je da ga postavimo na sam stražnji dio jezika i povučemo prema vrhu jezika. Isperite strugalicu i ovu metodu čišćenja možete ponoviti više puta.

Foto: 24 sata

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -