fbpx
NaslovnaObavještenjaStečena oboljenja jezika

Stečena oboljenja jezika

- Advertisement -

Geografski jezik

Ovo oboljenje se češće javlja kod djece i dva puta češće kod osoba ženskog pola nego kod muškaraca. Etiologija je nepoznata. Kao mogući razlozi navode se: alergije, naslijeđe, anemije, neodgovarajući stomatološki radovi i neki psihosomatski faktori(jak stres).

Klinička slika se odlikuje kružnim promjenama koje se javljaju na gornjoj površini jezika. U centru su intenzivno crvene, dok su na ivicama žute.

Foto: freepik.com

Ove promjene se šire ka periferiji i kada se pojave nove može doći do njihovog spajanja. Tako se stvaraju vijugave linije koje podsjećaju na geografsku kartu, po čemu je oboljenje i dobilo naziv.

Liječenje

Liječenje se sastoji u otklanjanju uzroka koji je doveo do stvaranja oboljenja.

Crni jezik

Poznato još kao i dlakavi ili čupavi jezik, ovo oboljenje se najčešće javlja kod mlađih muškaraca. Etiologija nije poznata. Smatra se da izazivači promjena mogu biti duga upotreba antibiotika, loša higijena, neke bakterije i gljive, prevelika upotreba kafe i duvana, kao i dijabetes.

Geografski jezik
- Advertisement -

Klinička slika oboljenja je specifična. Osnovnu promjenu čine uvećane končaste papile koje se nalaze na centralnom dijelu gornje površine jezika. Mogu biti obojene (najčešće mrke boje), mada mogu biti i bijele. Uvećane papile lice na vlasi kose. One na jeziku obrazuju crnu ploču ovalnog ili trouglastog oblika. Bolesnici nemaju tegoba.

Liječenje

Liječenje najčešće nije ni potrebno, jer bolest prolazi spontano. Uvećane papile moguće je ukloniti četkicama.

Zapaljenje papila jezika

Relativno česta bolest. Javlja se najčešće kod osoba sredn­jih godina, bez obzira na pol. Etiologija ove bolesti je utvrđena. Ona predstavlja zapaljenje i uvećanje listastih papila koje je prouz­rokovano lokalnim iritacijama destruiranih zuba i loših protetskih radova. Kliničke promjene su ograničene na bočnu stranu jezika, gdje se uvećane papile vide u vidu glatkih i tamnocrvenih čvorića. Bolovi se javljaju pri jelu i govoru, te su i pokreti jezika ograničen

Liječenje

Liječenje se sastoji u uklanjanju iritacije.

RAZVOJNE ANOMALIJE JEZIKA

Izbrazdan jezik

Ovo je najčešća anomalija jezika. Nekada se javlja zajedno sa geografskim jezikom. Sve brazde na jeziku, ili samo neke, produbljene su. Raspored produbljenih brazdi može biti različit i stvorena šara podsjeća na skrotum, list ili mozak.

One takođe mogu biti postav­ljene uzdužno i poprečno. Ovakvo stanje se može javiti u sklopu nekih oboljenja (Melkerson- Rozentalov sindrom, deficit vitamina B, dijabetes, anemija). Bolesnici sa ovom anomalijom nemaju nikakvih tegoba. Događa se da oni nisu ni svjesni njenog prisustva dok se to ne otkrije pregledom kod stomatologa.

Foto: freepik.com

Liječenje

Liječenje nije potrebno. Ukoliko dođe do infekcije, onda se usta ispiraju nekim antiseptičnim rastvorom (troprocentni vodonik-peroksid). Vrlo je efikasno i ispiranje čajem od kamilice i žalfije (koji moraju biti svježe pripremljeni).

Romboidni glosit

Ovo oboljenje je posljedica nepotpunog srastanja bočnih polovina jezika u periodu embrionalnog razvoja. Usljed toga se u srednjoj liniji na spoju srednje i zadnje trećine jezika, ispod nivoa okolne sluzokože, stvara površina ovalnog ili romboidnog oblika. Ono je bez papilarnog pokrivača i može biti: ružičaste, crvene, tamnocrvene, žućkaste i sivobijele boje.

Glatke je površine. U novije vrijeme se smatra da se ovakva pojava može javiti usljed duge infekcije kandidom, te se preporučuje i uzimanje brisa, mada pojava kandide može biti i sekundarna. Osobe sa romboidnim glositom uglavnom nemaju tegoba. Vrlo rijetko su izražene senzacije u vidu pečenja, koje se javljaju pri pušenju ili upotrebi začinjene hrane. Ove pojave kod nekih osoba mogu biti uzrok pojave kancerofobije.

Liječenje

Romboidni glosit se otkriva slučajno. Liječenje nije potrebno.

Uvećan jezik

Uvećan jezik može biti razvojna ili stečena anomalija. U toku života uvećan jezik se može javiti kod alergijskih reakcija, benignih i malignih tumora jezika, nekih hormonskih poremećaja, u sklopu Melkerson-Rozentalovog sindroma, kao i kod drugih poremećaja.

Foto: freepik.com

Subjektivne tegobe i posljedice do kojih može doći zavise od toga koliko je jezik uvećan, kada se uvećanje javilo, koliko traje, kao i od uzrasta bolesnika. Razvojna i stečena uvećanja jezika mogu dovesti do pomjeranja zuba napolje, kao i do pojave razmaka između njih (dijasteme). Izraženo uvećan jezik bolesniku otežava govor. U nekim slučajevima jezik je toliko uvećan da bolesnici ne mogu potpuno zatvoriti usta, te su ona stalno poluotvorena.

Liječenje

Terapija zavisi od uzroka bolesti. Ukoliko je uvećanje malo, terapija nije potrebna.

Račvast jezik

Rascijepljen ili račvasti jezik predstavlja razvojnu anoma­liju nastalu usljed nepotpunog srastanja bočnih polovina jezika. Ona je uglavnom izražena na vrhu, mada može biti lokalizovana i na tijelu jezika. Usljed toga jezik je račvast i po izgledu podsjeća na jezik gmizavaca. Sve funkcije jezika mogu biti poremećene.

Liječenje

Terapija ove anomalije isključivo je hirurška.

PROMJENE U POKRIVAČU JEZIKA

Hipertrofija jezičnog pokrivača

Uvećanje ili hipertrofija jezičnog pokrivača, poznato kao obložen jezik, dosta je varijabilna promjena, čak i u toku jednog dana. Najizraženija je ujutro, a smanjuje se konzumiranjem hrane. Može biti izazvana mnogim faktorima:

*Febrilne bolesti, tj. bolesti praćene visokom tempera­turom, pri čemu hipertrofija nastaje usljed dehidratacije;

*Kašasta i tečna hrana;

*Loša oralna higijena;

*Smanjeno lučenje pljuvačke;

*Disanje na usta;

*Menstruacija;

*Trudnoća, naročito u prvim mjesecima;

*Razni lijekovi – salicilati, atropi, beladona, efedrin i dr; Najhomogenije naslage smještene su na bazi jezika.

Mobilni dio jezika ima znatno manje naslaga, dok vrh, po pravilu, uopšte nije obložen. Naslage su uglavnom žutobjeličaste, ali mogu biti obojene od hrane, lijekova i bakterija, te postaju: mrke, ljubičaste, žute, plave i dr.

Liječenje

Liječenje se sastoji u uspostavljanju dobre oralne higijene i uklanjanju uzroka koji su doveli do stvaranja istog.

Atrofija jezičnog pokrivača

Smanjenje, odnosno atrofija jezičnog pokrivača, relativno je česta pojava, i može biti djelimična, kada zahvata samo dio jezika, i potpuna, kada je čitav jezik zahvaćen. Ukoliko su zahvaćeni samo pojedini djelovi jezika, onda su, najčešće, lokalni faktori izazvali oboljenje. Kod potpune atroije, najčešće su u pitanju opšti faktori. Brojni su uzroci atrofije. Smatra se da su to najčešće sljedeći faktori:

*Hipohromna anemija (nastala usljed nedostatka gvožđa), kao i kod drugih anemija;

*Nedostatak vitamina B grupe (B1, B2, B12 i PP faktora)

*Autoimune bolesti, kao što su: Sjegrenov, Plamer-Vilsonov sindrom, sklerodermija i dr.;

*Hormonski poremećaji bilo koje etiologije;

*Neki ljekovi, kao npr. antimalarici, barbiturati, antibi­otici, kortikosteroidi, antikonvulzivna sredstva;

Klinička slika smanjenja jezičnog pokrivača uvijek je ista, bez obzira na agense koji su je izazvali. Na mjestima gdje se pokrivač potpuno gubi, jezik je osjetljiv na mehaničke, hemijske i termičke nadražaje. Usljed gubitka papila, dolazi do smanjenja čula ukusa (pogotovu na slatko i slano). Kod potpune atroije pokrivača, čitava gornja površina jezika je glatka i sjajna, kao polirana.

Liječenje

Liječenje obuhvata terapiju osnovne bolesti i uklanjanje faktora koji su doveli do atroije. Ove promjene su reverzibilne.

Autor: Dr Miloš Radulović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -