NaslovnaSavjetiŠest stvari koje jezik govori o vama

Šest stvari koje jezik govori o vama

- Advertisement -

Ko bi rekao da dugo izgovaranje “Aaaaa” može biti tako edukativno? Možda mislite da simptomi na jeziku, kao što su neobična boja i tekstura, nisu ništa posebno, ali ono što se dešava u vašim ustima često može biti koristan uvid u vaše cjelokupno zdravlje.

Ponekad simptomi koji se pojavljuju na jeziku mogu biti signal drugih zdravstvenih “stanja”, kao što su dijabetes, nedostatak vitamina pa čak i šarlah. Donosimo šest najčešćih, a ukoliko bilo koji od sljedećih simptoma traje najmanje dvije sedmice i, ako osjećate bol, obratite se doktoru.

Foto: freepik.com

Bijele fleke – Ukoliko primijetite promjene u boji ovog tipa, perite jezik svako jutro i veče najmanje sedam do deset dana kako biste se uvjerili da to nije problem koji je nastao usljed loše oralne higijene. Ukoliko su bijele fleke i dalje prisutne, one mogu biti znak kandide. Bijele fleke mogu biti i znak leukoplakije, koju najčešće uzrokuju duhan i hronična upotreba alkohola.

Isprepleten ili prugast izgled – Ovakav izgled može signalizovati hronično oboljenje koje se zove oralni lihen planus, koje nastaje kada imunološki sistem napada ćelije u ustima. Žene srednje životne dobi najčešće su “pogođene” ovim oboljenjem.

Foto: minimagazin.info

Ispupčenja ili udubljenja – Da li se na vašem jeziku iznenada pojavile “nazubljene” ivice? Riječ je o ispupčenjima koja mogu nastati zbog načina na koji zube pritišćete o jezik tokom spavanja. Ona nisu nešto oko čega se trebate zabrinuti i povlače se sama od sebe. Udubljenja možete vidjeti ako imate “ispucali” jezik. Šta je to? To je duga pukotina po sredini jezika i rođeni ste s njom. Jedina stvar koja se može desiti jeste da se hrana, ponekad, zalijepi na “zidove” pukotine, ali to se može riješiti pranjem zuba i jezika nakon obroka.

Crvenilo – Crvenkast jezik često ide “ruku pod ruku” sa prehladom i upalom grla. Izrazito crvena boja jezika može značiti da imate šarlah. Uz njega se javlja i veoma visoka temperatura, a liječi se antibioticima. Crvena boja jezika može biti uzrokovana i atrofičnim glositisom (gubitak čula okusa), a koji nastaje nedostatkom vitamina i minerala kao što fu folna kiselina, vitamin B12 i željezo.

Foto: adiva.hr

Tačkice – Neki ljudi imaju “geografski” jezik koji izgleda kao mješavina crvenih i bijelih tačkica ili mrlja (one ponekad podsjećaju i na oblike kontinenata na karti pa otuda i naziv). I, oni to imaju tokom cijelog života. Šta je u pitanju? Zapravo je riječ o mjestima na jeziku na kojima su se receptori okusa “istrošili”. Tačkice mogu izgledati kao da se kreću, ali to nije razlog za brigu. Za ovo stanje nema lijeka i ono je prilično često.

Crn i “dlakav” izgled – Iako izgleda alarmantno, riječ je o sasvim benignoj pojavi. Često se povezuje sa upotrebom antibiotika, gljivičnim infekcijama, dijabetesom ili lošom oralnom higijenom. To se dešava kada ćelije na vašem jeziku rastu brže nego što organizam može da ih “odbaci”. Najčešće prolazi samo od sebe.

Izvor: Minimagazin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -