NaslovnaZanimljivostiZašto dobri stomatolozi ulažu u marketing

Zašto dobri stomatolozi ulažu u marketing

- Advertisement -

Za mnoge stomatologe marketing je posao kojim ne žele da se bave. Da ste željeli da se bavite reklamama, vraćanju investicija i konverzijama, išli biste na neki drugi fakultet. Međutim, ako ste dobar stomatolog koji brine o svojim investicijama, vrijeme je da naučite osnove marketinga.

Pred vama je pet razloga zbog kojih ne možete priuštiti ignorisanje marketinga u decenijama koje dolaze.

Sistem zdravstvenog osiguranja se mijenja

Mnogi stariji pacijenti stomatološke usluge plaćaju iz svog džepa. Planovi dentalnog osiguranja zahtijevaju manje mreže i bolju kontrolu troškova u samim ordinacijama. Sve ove promjene u sistemu osiguranja znače da ne možete imati statičnu praksu. Ukoliko ne dovodite nove pacijente izgubićete tlo pod nogama.

A šta je ključ za dovođnje novih pacijenata? Marketing.

Demografska struktura pacijenta se mijenja

Prema statistikama, pacijenti postaju stariji i zakazivanje redovnih tretmana je sve učestalije, ali se sa druge strane smanjuje potreba za rekonstruktivnim radovima. Veći dio starije generacije imaće zdrave zube i u poznim godinama zahvaljujući napretku u stomatologiji. Mlađi pacijenti koji su odrasli uz redovnu primjenu fluora, odgovarajuće preventivne mjere i ortodontsko zbrinjavanje će imati još manju potrebu za rekonstruktivnim radovima. To znači da će redovni pregledi biti najveći izvor prihoda za većinu stomatologa. Kako bi jedna privatna praksa napredovala, ona mora privlačiti nove pacijente i nuditi nove usluge.

Kako upoznati pacijente sa novim uslugama koje nudite? Putem marketinga.

Algoritmi pretrage se mijenjaju

Kako su pacijenti pronalazili stomatologe u prošlosti? Pregledavanjem imenika i traženjem preporuka od prijatelja. U to vrijeme, kada su sve ordinacije bile slične, ta metoda je imala smisla. Kako pacijenti danas pronalaze stomatologa? Većina ni ne posjeduje imenik. Umjesto toga, veliku ulogu u prolaženju imaju Google, Facebook i slično. Za privlačenje novih pacijenata potreban vam je atraktivan, funkcionalan, veb-sajt koji omogućava pacijentu da istraži vašu ponudu. Vaš sajt mora biti u vrhu liste rezultata pretrage. Morate doprijeti do generacije koja primarno komunicira putem pametnih telefona.

Da li znate koja je druga reč za održavanje aktivne veb prezentacije? Marketing!

Stomatološka praksa se mijenja

Korporativna stomatologija preuzima sve veći udio na tržištu SAD-a. Neke grupe otkupljuju 40-50 ordinacija mjesečno. Procjena je da će u budućnosti velike korporacije kontrolisati 25 dsto svih stomatoloških ordinacija. Ovo možemo očekivati i u Srbiji. Ukoliko je vaša stomatološka ordinacija u nepovoljnom položaju, pristupanje korporaciji može izgledati kao lak način sastavljanja kraja sa krajem. Međutim, stomatolozi koji pripadaju korporacijama imaju manju kontrolu nad tretmanima koje sprovode, ne utiču na odabir osoblja i na radno vrijeme. Ukoliko se bavite stomatologijom upravo zbog samostalnosti i nezavisnosti, morate naučiti kako da unaprijedite vašu praksu i održite je profitabilnom.

Kada osjetite benefite marketinga, nećete prestati da ga koristite!

Investitori se mijenjaju

Ekonomski razvoj je spor i vrlo malo investicija se isplati. Kao rezultat toga, privatne grupacije akcionara otkupljuju stomatološke ordinacije. Ordinacije predstavljaju dobru investiciju kada ne posluju dobro. Grupa investitora može doći, kupiti je, posle preprodati profitirati. To je sve dobro, ali zašto dozvoliti da neko drugi profitira? Usmjerite vašu poslovnu praksu na pravi način, kontrolišite vašu praksu i rastite. Naravno, ne možete se samo fokusirati na poboljšanje bilansa i prihoda.

Izvor: Neodent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -