NaslovnaObavještenjaŠta su folije za bruksizam, kako se prave i kada se nose

Šta su folije za bruksizam, kako se prave i kada se nose

- Advertisement -

Bruksizam je medicinski naziv za škrgutanje zubima ili stiskanje vilice. Najčešće se dešava noću tokom sna kao nesvjesna radnja, pri čemu, pritisak koji zubi trpe je daleko veći od fiziološkog. Ako se ovome dodaju i bočni pokreti vilice, posljedice su brojne. Možemo, ipak, škrgutati zubima i tokom dana – dnevni bruksizam, kada to uglavnom radimo nesvjesno. Ukoliko se javi kod djece, terapija uglavnom nije potrebna jer se bruksizam kod njih postepeno povlači i prestaje.

Kod odraslih osoba na osnovu simptoma koje pacijent ima, ljekar ili stomatolog procjenjuju koji pristup liječenju je najbolji. Kada se utvrdi da imate bruksizam, vaš stomatolog će vam predložiti izradu splinta ili štitnika za zube. To je vrlo jednostavna procedura. Ona podrazumijeva uzimanje otisaka gornje i donje vilice. Oni će poslužiti za izradu studijskih modela, na osnovu kojih će se u tehnici, koristeći vakuum aparat, napraviti tanke folije, adekvatne za vaše vilice. U sljedećem terminu, stomatolog će vam predati folije i objasniti kako i koliko da ih nosite, kako biste vaše zube zaštitili od daljih oštećenja.

Štitinik za zube izuzetno dobro naliježe na površine zuba, sprječavajući njihov međusobni, nesvjesni kontakt tokom noći. Ova guma za zube stavlja se u usta pred spavanje. Ne treba da se brinete da će vam ometati san, pošto je meka i lagana. Već poslije mjesec dana nošenja, primijetićete promjene na bolje. Prestaće bol u mišićima i zglobovima, a nova oštećenja ili „trošenja“ površine zuba će se spriječiti. Za to je veoma važno da se splint nosi svake noći.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -