fbpx
NaslovnaSavjetiBruksizam kod djece – kako im pomoći da prestanu da škripe zubima?

Bruksizam kod djece – kako im pomoći da prestanu da škripe zubima?

- Advertisement -

Da li ste nekad vidjeli ili čuli svoje dete kako stiska zube i škripi sa njima? Iako se smatra da je to normalna pojava u jednom kratkom dijelu detetovog života, ova faza ne bi smjela da bude dugotrajna, jer može u velikoj mjeri oštetiti dječije zube.

Danas ćemo vas upoznati sa bruksizmom, stanjem koje se u narodu naziva škripanje ili škrgutanje zubima. Bruksizam je medicinski izraz koji opisuje stanje u kom osoba steže vilicu i pomjera je blago lijevo – desno, pri čemu dolazi do škripanja zuba.

Dok većina odraslih osoba ovo najčešće radi u budnom stanju, usljed stresa, kod djece se bruksizam javlja najviše u snu. Ukoliko se ova pojava dešava kada rastu novi zubi, ona po njihovom izbijanju nestaje. Međutim, ona nerijetko dovodi do loma zuba, krvarenja zuba i desni, kao i bolova u uhu i nesnosne glavobolje.

MOGUĆI UZROCI BRUKSIZMA
Kao što smo već pomenuli najčešći razlog za škripanje zuba je rast zuba. Međutim, ako bruksizam uzrokuje pucanje ili ispadanje ziba, vrijeme je da zakažete pregled kod zubara. Drugi razlozi koji dovode do ove pojave kod djece su osjećaj anksioznosti, straha, bijesa ili mentalnog stresa.

Kod male djece vrlo je teško tačno utvrditi razlog zbog kod škripe zubima, pa će vam u tom slučaju dobro doći pomoć stručnjaka. Mnoga djeca nisu ni svjesna da ovo rade, naročito ako im se to dešava u snu, a još manje će znati da vam objasne zašto to rade.

TRETMANI ZA BRUKSIZAM
Ako djetetu rastu zubi i ima naviku da škripi sa njima, možete pokušati da mu ponudite silikonsku ogrlicu i igračke za žvakanje koje neće dozvoliti da troši svoje zube. Izbjegavajte, takođe, kasne večere i deserte, kao i duži vremenski period ispred malih ekrana koji dovode do toga da dijete nesvjesno škripi zubima.

Dajte prednost maženju pred odlazak na spavanje, i čitanju neke zanimljive knjige. Ukoliko je riječ o starijem djetetu, stomatolog bi vam nakon pregleda mogao preporučiti zubne poteze ili noćne štitnike, koji će spriječiti škripanje.

Važno je da u svakom slučaju pokušate da pronađete razlog ove pojave, jer na taj način imate mogućnost da trajno zaustavite ovaj oblik ponašanja.

PRIRODNI LIJEKOVI ZA BRUKSIZAM
Uz pomoć nekih domaćih lijekova možete privremeno da spriječite pojavu bruksizam. Hladna pelena može pomoći kod bolova povezanih sa bolnim desnima i nicanjem zuba. Dijete je može držati prislonjenu uz obraz, pa čak i žvakati da ublaži nelagodnost. Dobar način za smanjenje iritacije je dodavanje malo veće količine tečnosti dječijim obrocima, kako bi se žvakanje svelo na minimalu. Takođe, možete potražiti i gumene četkice za žvakanje koje djeluju poput masaže za desni.

Izvor: Zenski magazin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -