fbpx
NaslovnaIntervjuUzrok za nastanak karijesa je nepravilan način ishrane

Uzrok za nastanak karijesa je nepravilan način ishrane

- Advertisement -

Zdravlje djece treba čuvati od prvog dana, a to podrazumijeva brinuti i o zdravlju njihovih zuba. I dobre i loše navike razvijaju se od malena, zato je važno da roditelji nauče djecu kako se pravilno održava oralna higijena.

Navikli smo da su statistike sa zdravljem zuba uvijek loše, a kakva je situacija kada su u pitanju mliječni zubi?

Foto: growinggreatgrins.com

„Do 90% odsto zuba u jasličkom uzrastu, odnosno uzrasta do dvije godine su zdravi zubi kod one djece koja su pregledana, a pregledana su po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, a to znači da su podaci relevantni. Kasnije, sa pet godina nastupaju problemi i to veliki problemi. To je iz jednostavnog razloga zato što imamo da su sada dvije trećine tih zuba pokvareni. Sa šest godina imamo 20% djece da imaju sve zdrave zube. Ostali imaju po neki karijes, da li je taj zub popravljan ili izvađen, ali generalno pojavljuju se problemi. Ti problemi nisu vezani za to da su zubi slabijeg kvaliteta, kako se često tješimo nego se odnose na neke druge stvari, prije svega na loš način ishrane. Pokazalo se da djeci do dvije godine samo oko 40% roditelja pere zube djeci. Sa druge strane, djeci od šest godina18,6% rodtelja djeci pere zube. Postavlja se pitanje je li perete kosu djetetu ili mu omognete. Ako nema manuelnu spretnost za to, kako može da ima za pranje zuba“, istakao je prof. dr Dejan Marković u emisji „RTS ordinacija“.

Prof. dr Dejan Marković (Foto: youtube)

Bebi nije potrebno prati zube? Zabluda ili ne?
„Pedijatri će da naglase da treba održavati usta, brisanje usta sa gazom. To je početak održavanja oralne higijene. Bitno je da gaza bude vlažna i da se očisti na pravi način. To ne treba forsirati, ali treba početi da se skidaju naslage sa obraza, jezika, ona koja nastaju od hrane odnosno gljivica koje se stvaraju. To treba odraditi jednom dnevno, kada dijete nema nijedan zub. Kada dijete dobije prve zube, treba uslovno rečeno početi sa vježbom pranja zuba. Postoje male četkice sa mekim vlaknima, da dijete ne bi boljelo, da ne bi steklo averziju. Kasnije će to biti bolje. Kako dijete bude raslo i dobijalo zube, tako će i ono da traži da se to radi“.

Šta da radimo sa pastama za zube. Da li da se koriste u početku?
„To i jeste interesantno. Vlakna četkice treba da budu mekana, jer ono što mi možemo da operemo je mekano, to su naslage. Pasta je pomoćno sredstvo. Dijete do tri godine ne zna da pljune, ne treba ga hraniti pastom. Postoje paste za dječiji uzrast, ali svako gutanje paste nije neophodno. Pranje zuba sa četkicom, može da bude sasvim dovoljno. Kasnije može da se, u drugoj ili trećoj godini kao zrno graška, samo neka mala količina kako ne bi pjenila, kako djetete ne bi bio neprijatan ukus. Nije neophodno“.

Foto: gummyfloss.com

Da li djetetu sa tri godine kupovati pastu sa flurom. Hoće li to da pomogne ili odmogne?
„Fluor je moćno sredstvo za prevenciju karijesa. Treba ga primjenjivati kod svih osoba koji imaju sklonosti ili već imaju karijesa. To se lako definiše, Kaže se u struci svaki pacijent koji ima jedan karijes, treba da koristi sredstva sa fluoridom.

Još jedna zabluda je da karijes mličenih zuba ne boli?
„Svaki karijes boli. Ne važi mali zub, mali karijes, mala bol. Uzrok za nastanak karijesa je nepravilan način ishrane. Nepravilan u smislu da se nešto dugo ili često nalazi u ustima. To je opštepoznato. Promakne nešto što je dugo u ustima, hljeb, grickjalice, slano. Ako ne znamo da je dijete u riziku, onda se pitamo odakle mu karijes. Treba napraviti uobročenu ishranu, to je potpuno zdravo“.

Nova zabluda je da djeci ne treba davati anesteziju kada se oporavljaju mliječni zubi?

Foto: detoothdr.com

„Nema ograničenja u davanju lokalnih anestetika, s tim što treba da se to odradi pažljivo, da se dijete ne uplaši. Da nema ugriz, nekada se uplaše jer ne osjećaju jedna dio lica. Treba polako da se uvodi anestetija da bi ti pacijenti sutra ne uplaše. Treba ih pripremiti da će da dobiju anestetiju, čarobnu vodicu, da će zub da se uspava, da će malo da osjeti nelagodi, ali da to sve treba da istrpi jer će na kraju dobiti neku nagradu“.

Da li su bijele fleke na mlijčenim zubima problem i da li na njih treba obraćati pažnju?
„Kada se priča o mliječnim zubima, najčešće se misli na bijele mrlje koje se nalaze u gingiovalnom dijelu uz desni i to je prvi znak da je zub počeo da se kvari. U toj fazi nije došlo do odlamanja gleđi, on se samo demineralizovao, najčešće tamo gdje je najprljavije uz desni i to je znak da s enešto dešava, najčešće sa načinom ishrane. Obično se pita da li dijete pije na flašicu, d ali doji, a to je niti jede niti se hranmi. Bijele mrlje su mjesto gdje bi karijes mogao da se zaustavi, to je posljednja granica. To je prva manifestacija, a ond aide karijes, a to podrazumijeva rupu, koja mora da se čisti, da se stavlja plomba…U fazi bijele mrlje, još uvijek možemo djelovati određenim mjerama, promijeniti način ishrane i zaustaviti to gdje jeste za naredne godine“, zaključio je dr Marković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -