NaslovnaZa pacijenteUpala umnjaka: Uzroci, posljedice i prevencija

Upala umnjaka: Uzroci, posljedice i prevencija

- Advertisement -

Upala umnjaka, medicinski poznata i kao perikoronitis, često predstavlja izazov za mnoge ljude tokom njihovog života. Ova bolna infekcija može se pojaviti tokom izbijanja umnjaka i uzrokovati nelagodnosti.

Umnjaci su treći kutnjaci u zadnjem dijelu usta koji posljednji rastu, obično u periodu između 17. i 25. godine života. Većini ljudi izrastu četiri umnjaka, a budući da ih je teško čistiti zbog njihove pozicije, izloženiji su karijesu i bolestima desni od ostalih zuba. Ako umnjak ne izraste pravilno, počinje da se utiskuje u susjedni zub . Do upale najčešće dolazi jer nemaju dovoljno mjesta za normalan rast. Problematični umnjaci, koji uzrokuju bol ili druge dentalne probleme, uglavnom se vade. U ovom članku, istražićemo simptome, liječenje i prevenciju upale umnjaka.

- Advertisement -

Simptomi upale umnjaka

Simptomi upale umnjaka uključuju bol u području umnjaka, oticanje desnog tkiva oko zuba, otežano otvaranje usta i loš zadah. Pacijenti mogu osjetiti i nelagodnost prilikom žvakanja hrane. Ovi simptomi često zahtijevaju pažnju i liječenje.

Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih, a ovo su neki od najčešćih:

Bol i oticanje: Pacijenti obično osjećaju bol u području umnjaka, praćenu oticanjem desnog tkiva oko zuba.

Otežano otvaranje usta: Upala umnjaka može otežati normalno otvaranje usta, što može biti izuzetno nelagodno.

Loš zadah: Pacijenti često primjećuju loš zadah koji prati upalu umnjaka.

Poteškoće pri žvakanju: Nelagodnost može ometati proces žvakanja hrane.

Foto: Freepik


Negativne posljedice upale umnjaka

Nelagodnosti koje dolaze sa upalom umnjaka mogu imati negativne posljedice ukoliko se ne liječe pravilno ili na vrijeme. Evo nekoliko potencijalnih problema:

Infekcija: Upalu umnjaka često prati bakterijska infekcija. Ako se ne liječi, infekcija se može širiti na druge djelove usta ili čak u krvotok, što može dovesti do ozbiljnijih problema.

Oštećenje okolnih zuba: Otečeni umnjak može pritiskati okolne zube, što može uzrokovati njihovo pomjeranje ili oštećenje.

Hronični bol: Nedostatak pravilnog liječenja može dovesti do hroničnog bola i nelagodnosti u ustima.

Ponavljajuće upale: Kod nekih pacijenata, upala umnjaka može se vraćati, što zahtijeva ponavljajuće tretmane i može biti izuzetno neprijatno.

Uzroci upale umnjaka

Uzroci upale umnjaka mogu varirati, ali najčešći faktor je prisustvo umnjaka koji rastu nepravilno ili imaju nedovoljno mjesta za potpuno izbijanje. Drugi faktori su:

Loša oralna higijena: Nedostatak redovnog čišćenja i upotrebe zubnog konca može povećati rizik od bakterijske infekcije.

Pušenje: Pušači su podložniji upalama umnjaka zbog smanjenog protoka krvi u ustima.

Genetika: Neke osobe su podložnije problemima sa umnjacima zbog genetskih faktora.

Stres: Stres može smanjiti imunološki odgovor organizma i olakšati razvoj infekcija.

Prevencija upale umnjaka

Prevencija je ključna u održavanju oralnog zdravlja i sprječavanju upale umnjaka. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Redovna oralna higijena: Redovno četkajte zube, koristite zubni konac i ispirajte usta antibakterijskim sredstvima.

Pratite rast umnjaka: Mladim osobama se preporučuje da prate rast umnjaka i konsultuju se sa stomatologom ako postoje potencijalni problemi.

Izbjegavajte pušenje: Prestanak pušenja može smanjiti rizik od upale umnjaka i drugih oralnih problema.

Redovne posjete stomatologu: Redovne kontrole kod stomatologa mogu pomoći u ranoj dijagnozi i prevenciji problema sa umnjacima.

- Advertisement -


Upala umnjaka može biti bolna i potencijalno ozbiljna. Pravilna briga o oralnom zdravlju i brza reakcija na simptome mogu značajno pomoći u sprječavanju problema. Pacijenti koji dožive simptome upale umnjaka treba da potraže savjet od stomatologa kako bi se postavila pravilna dijagnoza i terapija radi izbjegavanja negativnih posljedica.

Za dodatne informacije i savjete o oralnom zdravlju, obratite se svom lokalnom stomatologu. Na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Hrvatskoj koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -