NaslovnaZanimljivostiSve što niste znali o izbjeljivanju zuba

Sve što niste znali o izbjeljivanju zuba

- Advertisement -

Lijepi bijeli zubi jedna su od osnovnih osobina lijepog izgleda. Moderna dentalna industrija je to davno spoznala, pa danas imamo pregršt proizvoda i usluga stvorenih u svrhu što bjeljih zuba.

Boju zuba stvaraju pigmenti, koji su se u zubu našli prilikom njegove mineralizacije ili se nalaze na zubu kao posljedica životnih navika.

Pigmentacije na zubima

Za skidanje pigmenata koji se nalaze na površini zuba kao posljedica životnih navika (kafa, crno vino, katran cigareta…) postoje razni proizvodi u širokoj prodaji, te različiti postupci u ordinacijama dentalne medicine.

Proizvodi kojima se skidaju pigmenti na površini zuba, a mogu se naći u širokoj prodaji su razne paste za izbjeljivanje zuba koje se svode pod zajedničkim imenom “whitening products”.

Ovakvi prozvodi su jače abrazivnih svojstva nego normalne paste za zube, te ne mogu promjeniti  prirodnu boju zubnog tkiva.

Negativna strana dugotrajnog korištenja takvih proizvoda je uništavanje površinske strukture zubne cakline, te defekti na zubima i zubnom mesu.

Bitno se osvrnuti na takozvane recepte iz bakine kuhinje kojima se pokušava postići što bjelija boja zubi.

Trljanje zubi mješavinama soli i limunskog soka, sodom bikarbonom i drugim sličnim kombinacijama, ne može se postići željena bijelina zubi, ali se izrazito uništava zubna caklina te ranjava zubno meso.

Kako bi adekvatno i bez štetnih posljedica skinuli pigmente sa površine zuba, najbolje je svakih šest mjeseci posjetiti stomatologa,  gdje na raspolaganju postoji cijela lepeza postupaka profesionalnog čišćenja zuba.

Moram napomenuti da posjećivanje ordinacije dentalne medicine svakih šest mjeseci i onako spada u osnovne navike brige o zdravlju.

Mijenjanje osnovne boje zuba

Kada su zubi čisti od pigmentacija stvorenih životnim navikama, a i dalje ne zadovoljavaju bojom dolazimo do takozvanog  pravog izbjeljivanja zuba koje se svrstava pod zajednički naziv “bleaching”.

Ovdje opet razlikujemo proizvode dostupne u širokoj potrošnji od proizvoda i postupaka dostupnih u stomatološkim ordinacijama koji se svrstavaju pod imenom “profesionalno izbjeljivanje zuba”.

Mehanizam mijenjanja prirodne nijanse zuba

Da bi se promijenila prirodna boja zuba, potrebno je promijeniti hemijsku strukturu pigmenta koji se nalaze u zubnom tkivu. To se postiže pomoću aktivnih molekula kiseonika, koju ulaze u strukturu zuba š vežu se za molekule pigmenta, koje mjenjaju procesom oksidacije. Hemijski spoj iz kojeg uvijek dobijamo aktivne molekule kiseonika je hidrogen. Kako je hidrogen izrazito reaktivan i nestabilan, postoje različiti načini kako ga učiniti reaktivnim kada mi to želimo.

Dva su osnovna principa:

– Korišćenje karbamid-peroksida koji se dovođenjem na tjelesnu temperaturu polako raspada na reaktivni hidrogen

– Korišćenje neaktivnog hidrogena koji se aktivira u fazi upotrebe raznim načinima, od hemijskog do svjetlosnog aktiviranja.

Proizvodi za izbjeljivanje dostupni u širokoj potrošnji

Ovi preparati sadrže hidrogen u relativno niskim nivoima od 6 do 10 odsto i nanose se direktno na površinu zuba pomoću raznih trakica za ljepljenje ili četkicama. Djelotvorni su maksimalno 1 sat često i kraće.

Njihovom dugotrajnom upotrebom moguće je postići svijetliju boju zuba, međutim uz željene efekte postoje i ne željene komplikacije izbjeljivanja zubi koje su u slučaju ovakvih proizvoda izvan profesionalne kontrole.

Standardna komplikacija izbjeljivanja je prolazna preosjetljivost zubi na vanjske podražaje koja nastaje hemijskom iritacijom zubne pulpe. Postoje prozivodi koji smanjuju preosjetljivost zuba prilikom izbjeljivanja, ali se ni obično ne prodaju u prodavnicama široke potrošnje.

Druga komplikacija kod izbjeljivanja zubi je povreda zubnog mesa hemijskom iritacijom zbog nanošenja hidrogena na isto.

Prilikom izbjeljivanja zubi želimo imati hidrogen na površini zuba, ali ga nikako ne želimo imati na zubnom mesu. Problem ovakvih proizvoda je u tome da nisu individualizovani prema zubima onog koji ih koristi, pa često izbjeljuju zubno meso uz same zube, što zna biti vrlo neugodno i svakako je štetno.

Treća komplikacija korišćenja ovakvih prozivoda povezana je sa nedovoljnom informiranošću samih korisnika.

Prilikom izbjeljivanja zuba na površini cakline javljaju se bijele mrljice koje su posljedica dehitratacije zubne cakline te nestaju u periodu od jednog sata do dva dana, nakon što se voda u adekvatnoj količini vrati u caklinu.

Izrazito često, kao posljedica nepoznavanja samog mehanizma izbjeljivanja, korisnici ovakvih proizvoda misle da su bijele mrljice na zubima ono što treba postići te koriste preparate za izbjeljivanje prečesto (obično svaki drugi dan), da zadrže caklinu dehidriranom.

Ovakvo ponašanje naravno dovodi do cijelog  niza negativnih posljedica i poznato je pod nazivom “bleaching junkie”.

Ovi proizvodi, su na prvi pogled izrazito atraktivni cijenom, međutim kako je potrebno dugotrajno korišćenje za postizanje željenog efekta, često korisnika ostavljaju razočaranim, te iz tog razloga nemogu biti stručno preporučeni.

Profesionalno izbjeljivanje

Profesionalno izbjeljivanje zuba je ušlo u treću deceniju svoje upotrebe, te su dobro poznati postupci, rezultati i nuspojeve istog.

Kako bi se usluga profesionalnog izbjeljivanja zuba prilagodila životnom ritmu pacijenata, postoji nekoliko vrsta usluga.

Izbjeljivanje zubi u kući

Ovo je najčeće primjenjivana i najduže poznata vrsta profesionalnog izbjeljivanja zuba.

Prvo se za svakog pacijenta izrađuju individualno napravljene udlage za izbjeljivanje zubi, koje za svrhu imaju zdržavanje sredstva za izbjeljivanje na mjestu primjene bez razlivanja po ostatku usne duplje.

U njih se stavlja adekvatna količina 10 odsto karbamid-peroksida, koja se u ustima drži šest sati (najčešće noću za vrijeme spavanja).

Sami postupak traje 14 dana, te zahtjeva tri relativno kratke posjete ordinaciji dentalne medicine, što ga čini relativno jeftinim i široko prihvaćenim.

U novije vrijeme javljaju se veće koncentracije karbamid-peroksida u svrhu skraćenja nošenja samih udlaga u jednom danu.

Tako danas imamo 40 odsto karbamid peroksid koji je dizajniran za jedan sat izbjeljivanja dnevno.

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji dentalne medicine

Kako bi se rezultati izbjeljivanja zubi u kući postigli u što kraćem razdoblju dentalna industrija je izmislila izbjeljivanje zuba u ordinaciji.

Ono se bazira na korištenju hidrogena visokih koncentracija od 25 do 40 odsto, te njegovom aktiviranju u ustima pacijenta.

Aktivacija se izvodi na različite načine od hemijske, raznih vrsta izvora svjetlosti i topline, preko lasera, do ultrazvučne aktivacije.

Ovaj segement dentalne industrije je vjerovatno najpodložniji marketniškim trikovima, pa se tako stalno izmišljaju razni impresivni dizajni novih lampi za izbjeljivanje te super atraktivni nazivi raznih sistema.

Rezultat izbjeljivanja u stomatološkoj ordinaciji zavisi isključivo od koncentracije hidrogena koji se koristi te o njegovoj reaktivnosti, odnosno od količine molekula aktivnog kiseonika koji ulazi u zub prilikom samog postupka.

Na žalost dentalnih profesionalaca nismo još uspjeli u jedan sat izbjeljivanja u ordinaciji postići isti efekt kao u 84 sata izbjeljivanja u kući, pa je za postizanje željenog efekta izbjeljivanje u ordinaciji potrebno ponavljati nekoliko puta.

Deep bleaching

Razvojem sistema i postupaka za izbjeljivanje zuba, te željom za što boljim rezultatom, došli smo do kombinacija izbjeljivanja zubi u ordinaciji i izbjeljivanja zubi u kući.

Ovakvim procesom izbjeljivanja, postiže se maksimalan rezultat koji profesionalno izbjeljivanje zuba može dati, uz značajno smanjenje neželjenih nuspojava.

Izbjeljivanje avitalnih zuba

Često se vidi da zubi na kojima je proveden endodontski zahvat (punjenje korjenskih kanala), budu bitno tamniji od ostalih zubi.

Za takve zube koristi se proces izbjeljivanja poznat pod nazivom “walking bleaching”, kada se unutar krune stavlja depo preparat koji otpušta aktivni kiseonik nekoliko dana.

Postupak se ponavlja do postizanje željene boje zuba. Bitno je naglasiti da rezultat ovakvog izbjeljivanja zuba nije uvijek trajan.

Kada se primjenjuje profesionalno izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba se primjenjuje u cijelom nizu situacija. Najčešće se radi o mlađim osobama koje imaju zdrave zube, te se promjenom boje istih značajno diž kvaliteta života proizašao iz prvog utiska koji ostavljaju. Često se izbjeljivanje zuba primjenjuje kod opsežnih oralnih rehabilitacija kao dio terapije, to je posebno prisutno u oralnim rehabilitacijama iz domene estetske stomatologije.

Izbjeljivanje zuba se ne bi smjelo primjenjivati kod djece mlađe od 16 godina, te kod trudnica. U svim ostalim dobnim skupinama ono je dozvoljeno, a često i poželjno.

Rezultati profesionalnog izbjeljivanja zuba

Rezultati profesionalnog izbjeljivanja zavise  od početne boje zuba, metoda koja se koristi, te od individualne permeabilnosti zuba.

Poznato je da su zubi čija je nijansa bliža žutoj nego sivoj povoljniji za izbjeljivanje, te da su rezultati u takvim situacijama impresivniji.

Svaka osoba ima zube različito permeabilne za ulazak aktivnog kiseonika, te se danas, sve više, procesi izbjeljivanja metodama i koncentracijom sredstava za izbjeljivanje, individualizuju prema početnim rezultatima.

Prije početka profesionalnog izbjeljivanja potrebno je fotografski uz odgovarajući ključ boja zuba, utvrditi početnu boju.

Verifikacija rezultata postignutih izbjeljivanjem, vrši se dvije sedmice nakon završenog procesa, jer je toliko potrebno da se caklina u potpunosti rehidrira i stabilizuje novo postignuta boja. Verifikacija rezultata takođe se radi fotografijom uz prisutnost prvo određene boje iz ključa boja.

Trajnost rezultata postignutih profesionalnim izbjeljivanje zuba zavisi najviše od životnih navika pacijenta. U tom smislu prilikom i nakon procesa izbjeljivanja preporučljivo je izbjegavati izrazito pigmentirana pića i hranu kao i pušenje.

Jednom izbjeljeni zubi ne bi više nikad smijeli vratiti boju koju su imali na početku izbjeljivanja.

S vremena na vrijeme potrebno je postignutu boju osviježiti nekim jednostavnim oblikom izbjeljivanja, to se u najgorim situacijama radi nakon šest mjeseci, dok je standardni interval osvježivanja boje, svakih nekoliko godina.

Bitno je napomenuti, da se izbjeljivanjem zuba, izbjeljuje samo prirodno zubno tkivo, dok vještački materijali u smislu ispuna i krunica, ne mijenjaju boju.

Preosjetljivost zuba za vrijeme procesa izbjeljivanja

Preosjetljivost na vanjske podražaje (najčešće hladno), standardno se javlja prilikom pocesa izbjeljivanja. Jačina te preosjetljivosti je individualna i varira od nikave do vrlo snažne.

Danas se protiv preosjetljivosti borimo različitim preparatima koji sadrže kalijum-nitrat i fluor. Moderni preparati za izbjeljivanje već u svom sastavu sadrže kalijum-nitrat i fluor kako bi se preosjetljivost smanjila.

Prosjetljivost zuba prilično zavisi od agresivnosti sistema za izbjeljivanje i od izvora svjetlosti koji služi za aktivaciju hidrogena kod izbjeljivanja zuba u ordinaciji.

Izvori svjetlosti dodatno zagrijavaju zubnu pulpu, pa tako doprinose preosjetljivosti nastaloj hemijskom iritacijom iste. U tom smislu najnepovoljnije je lasersko izbjeljivanje koje postiže najviše temperature na površini zuba.

Prilikom izrazito jake preosjetljivosti, potrebno je izbjeljivanje prekinuti na nekoliko dana, a mogu se koristiti i analgetici.

Štetnost profesionalnog izbjeljivanja

Često se susrećem sa mišljenjem da je profesionalno izbjeljivanje štetno, odnosno da rezultira otapanjem cakline i nastankom karijesnih lezija.

Na tu temu su napravljene stotine istraživanja, a neka su utvrdila neke štetne posljedice. Jedno istraživanje je utvrdilo da se primjenom određenog preparata za izbjeljivanje na caklini javljaju mikrodefekti, međutim kada su te rezultate uporedili sa količinom defkata nastalih primjenom soka od narandže, štetnost nastala izbjeljivanjem zuba bila je irelevantna.

Profesionalno izbjeljivanje zuba se danas smatra, sigurnim procesom koji nema negativnog uticaja na oralno zdravlje.

Zaključno

Izbjeljivanje zuba je danas najviše željena usluga u svijetu dentalnih usluga. Kako bi proces izbjeljivanja zubi dao željene rezultate, bez negativnih posljedica potrebno je proces prepustiti profesionalcima.

Recepti iz bakine kuhinje, samoterapija, izbjeljivanje po kozmetičkim salonima i sličinim mjestima, najčešće će rezultirati nezadovoljavajućim rezultatima, cijelom serijom negativnih nuspojava i posljedica, te u konačnici znatno većim utrošenim finansijskim sredstvima.

Izbjeljivanje je sastavni dio moderne stomatologije, te uz pravilnu profesionalnu primjenu može bitno utjecati na kvalitet života koji je vezan za estetiku osmijeha.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -