Naslovna Zanimljivosti Stomatološki fakultet u Beogradu nudi popust na usluge i do 60 odsto

Stomatološki fakultet u Beogradu nudi popust na usluge i do 60 odsto

Godinama unazad interesovanje za upis na studije Stomatološkog fakulteta ne opada, ali je briga o zdravlju zuba kod stanovništva u Srbiji sve lošija, piše RTS. Razlog može biti to što je za mnoge odlazak kod stomatologa veliki izdatak, ali ima i mnogo onih koji su nemarni. Istraživanja pokazuju da samo polovina građana Srbije pere zube svakog dana i da tek svaki dvanaesti čovjek u Srbiji ima sve zube. Stomatološki fakultet u Beogradu nudi svoje usluge – za neke besplatno, a za neke po veoma povoljnoj cijeni.

zubarCijene stomatoloških usluga variraju od ordinacije do ordinacije, pa je to nerijetko kriterijum po kome pacijenti biraju stomatologa.

Plombiranje zuba u domu zdravlja košta do 1.500 dinara, a kod privatnika i do 4.000. Krunice u državnim ordinacijama koštaju od 2.000 do 6.000 dinara, dok su u privatnim skuplje od 100 eura.

Doktor Aleksa Marković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, gdje nema gužve i gdje je sve renovirano, kaže da su kod njih različiti uslovi njege zuba za različite kategorije stanovništva, ali da se hitni slučajevi primaju i bez uputa.

– Deca do 18 godina mogu potpuno besplatno da koriste sve stomatološke usluge. Studenti do 26 godina mogu da koriste naše usluge uz uput, kao i stariji pacijenti sa osnovnim oboljenjem, ili karcinomom, trudnice i porodilje – rekao je Marković.

Za sve ostale pacijente Stomatološki fakultet naplaćuje usluge, ali su cijene niske.

– Ukoliko rade profesori i asistenti, uslovi su jeftiniji za 40 odsto. Ukoliko rade doktori na specijalizaciji i 60 odsto, dok su usluge studenata na vežbama besplatne – kaže doktor.

Prema njegovim riječima, radi se punom parom, ima dosta pacijenata, a najveći problem je ekonomski momenat i nedostatak novca za stomatološke usluge, te pacijenti najčešće dolaze zbog uljepšavanja.

Doktor Marković ih poziva da dođu i zbog zdravstvene njege svojih zuba.

Navodi i da u Srbiju dolaze stomatološki pacijenti iz inostranstva, jer uz isti kvalitet kao svuda u svijetu dobiju istu uslugu i po nekoliko puta nižoj cijeni. Smatra da je to “lep trenutak za srpsku stomatologiju”.

Deca starosti do 18 godina, studenti do 26 godina i pojedine kategorije nezaposlenih imaju i u državnim stomatološkim ordinacijama pravo na besplatno liječenje zuba, ali ne i na protetiku. Stariji od 65 godina, s druge strane, imaju pravo na besplatnu protetiku uz participaciju. Zaposleni od stomatoloških usluga mogu da računaju samo na takozvanu prvu pomoć, koja ne podrazumeva i vađenje zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

Zašto stomatološke ordinacije moraju imati društvene mreže – vodič za digitalni marketing

Bez obzira kojim se poslom odnosno biznisom bavite, ulaganje u marketing, posebno digitalni je neophodan. Nije dovoljno imati samo kvalitetan „proizvod“, jer...

Biodentaplast vizili – estetika i funkcionalnost

Savremeni način života se odražava na sve aspekte ljudske ličnosti. Ubrzan tempo, stres na radnom mjestu i ekonomski momenat diktiraju životne navike...

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i...

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno...
- Advertisment -