NaslovnaZanimljivostiStomatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija

- Advertisement -

Stomatološka ordinacija je, u najkraćem, radna prostorija namijenjena pregledu i liječenju pacijenata koji imaju probleme sa zubima, ustima ili vilicom. Ono što ljudi vide i dožive kada prvi put uđu u ordinaciju može uticati na cjelokupno njihovo iskustvo. Zbog toga je važno da ga dočekaju svijetli zidovi, koji su naglašeni svježim bojama. Narandžasta, plava, crvena i bijela, predstavljaju boje koje su danas popularne za dizajn enterijera ordinacije. Čak su u nekim zemljama i metalik boje u trendu. Rasvjetna tijela postala su podjednako važna. Za pacijenta je, istraživanje je pokazalo, bitno da su osvijetljena specifična područja u ordinaciji, kao što su prostori za sjedenje odnosno čekaonica i radna prostorija.

Kada god osvjetljenje i boja rade „zajedno“, oni stvaraju prostoriju koja je dinamična i nezaboravna. Čekaonice se više ne pune samo nizom stolica i časopisa, tu su i televizori koji krase prostor. Sada se prave čekaonice da nekoliko različitih mjesta za sjedenje izgleda kao dnevna soba ili moderan kafić. Prošli su dani kada uđete u stomatološku ordinaciju i odmah se susretnete sa starim i tmurnim okruženjem. I konfigurisanje prostora za rad je važan detalj. Ovo je prostor u kojem pacijenti ostvaruju prvu interakciju sa stomatologom. Zbog toga se savremene ordinacije odlučuju za smirujuće, neutralne boje, kako biste se pacijenti osjećali ugodno. Umjesto niza privatnih, zatvorenih prostorija, otvara se nekoliko sa minimalnim ili bez zidova za odvajanje stolica. Bitan faktor je i da li ordinacija prati savremene trendove kada je u pitanju oprema (stomatološki aparat, stolica, sterilizator, autoklav, kavitron, orman i stočić za instrumente, metalnu kasetu…), da li je ordinacija čista, da li se higijena održava na pravi način (podovi i zidovi moraju da budu izgrađeni od materijala koji se može lako održavati i dezinfikovati), da li stomatolog nosi rukavice i zaštitnu masku…

Ukoliko ordinacija može ponuditi sve usluge koje nudi savremena stomatologija, veća je mogućnost da bude u prednosti u odnosu na konkurenciju. Kada dođe vrijeme da ordinacija proširi bazu pacijenata, najlakši način je da se proširi asortiman usluga da bi poboljšala poziciju i povećala interesovanje potencijalnih pacijenata. Pouzdana preporuka prijatelja, člana porodice, pacijenta…, može biti razlog zašto će neko odabati vašu stomatološku ordinaciju, a ne neku drugu. Tu veliku ulogu mogu odigrati i društeve mreže (web sajt, Facebook, Instagram). I kvalitetan sistem zakazivanja može biti važan faktor. To stvara bolju komunikaciju između pacijenata, stomatologa i osoblja i na kraju doprinosi vrhunskoj usluzi koju pacijenti očekuju.

Ono što je za pacijenta možda i najvažnije podatak jeste ko sve radi u ordinaciji. Ako na jednom mjestu ima stručnjake iz gotovo svih oblasti (preventivna stomatologija, konzervativna stomatologija, paradontologija, stomatološka protetika, oralna hirurgija, implantologija, dječija stomatologija…), onda je to dodatni plus da izabere tu ordinaciju i daje mu sigurnost da će tu naći rješenje za sve svoje probleme. Stomatologija postoji vijekovnima, a stomatolozi pored predanosti i ljubavi koja ih vodi ka toj profesiji, ulažu znatna finansijska sredstva, kako bi pratili nove trendove i učinili da pacijenti imaju najbolju moguću uslugu, da imaju zdrave i lijepe zube i da njihov osmijeh bude savršen.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -