NaslovnaSavjetiŠta jesti nakon vađenja umnjaka

Šta jesti nakon vađenja umnjaka

- Advertisement -

Vađenje zuba sigurno nije nešto čemu se radujete. Nakon operacije, pacijenti moraju dopustiti da krvni ugrušak potpuno formira iznad desni kako bi rana zacjelila. Zbog toga je hrana koju zapravo možete jesti tokom perioda oporavka prilično ograničena.


Stručnjaci savjetuju izbjegavanje diranja ugruška, posebno tokom prvih 24 sata. U tom periodu nakon vađenja umnjaka u suštini ste na tečnoj dijeti. To znači da će smutiji, milkšejkovi, supice i jogurti činiti veći dio onoga što jedete.

Kako biste osigurali da i dalje dobijate sve potrebne hranljive sastojke, preporučuje se konzumiranje dodataka ishrani. Ako se osjećate možete probati da jedete čokoladni namaz ili kikiriki puter.

Ali bez obzira na sve, nemojte koristiti slamku. Stručnjaci savjetuju da izbjegavate diranje ugruška po svaku cijenu, ispiranjem oko njega, usisavanjem ili pljuvanjem. Ako budete pili iz slamke, to može stvoriti vakuum koji će pomjeriti ugrušak i vratiti vas tamo gdje ste i počeli .

Nakon prvih 24 sata, možete preći na konzumaciju mekane hrane. To znači da su stvari poput pirea od krompira, svježeg sira, jaja i banana ponovno na jelovniku. Takođe možete jesti stvari poput tofua, tjestenine i rezanaca, ali samo ako ste spremni za to.

Stručnjaci poručuju da je mala količina krvarenja uobičajena u ovom periodu. Vjerovatno ćete osjetiti bol nakon tretmana, koji trebalo da je moguće kontrolisati normalnim anelgeticima, poput onih koje biste uzeli za glavobolju.

Savjetuje se da nježno ispirate mjesto vađenja jedan minut slanom vodom nekoliko puta dnevno tokom pet dana nakon vađenja, ali nemojte početi sa tom praksom na dan vađenja, jer možete poremetiti ugrušak.

Pušenje dvije sedmice nakon vađenja takođe nije preoručljivo, jer može povećati rizik od većeg i dugotrajnijeg postoperativnog plana.

Portal Stomatologija.me nedavno je pisao i o tome koliko košta vađenje zuba u zemljama ex Yu regiona.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -