fbpx
NaslovnaSavjetiSavjeti za ublažavanje simptoma nicanja prvih zuba kod bebe

Savjeti za ublažavanje simptoma nicanja prvih zuba kod bebe

Nicanje zuba je period u životu svake bebe koji nije ugodan i lagan, kako za bebu tako ni za roditelje. Prvi simptomi mogu se pojaviti i do dva mjeseca prije nicanja prvog zubića. Svaka beba se sa nicanjem zuba i bolom koji ti prati nosi na drugačiji način. Upravo su roditelji ti koji djetetu pružaju prvu pomoć i olakšavaju ovo razdoblje, pa je zato važno poznavati simptome i kako ih ublažiti. Bebe najteže podnose nicanje prvih zubića jer je je to za njih novo, ali i nicanje kutnjaka zbog veličine zuba. Bebi ne treba puno da shvati kako joj igračke i njene ručice olakšavaju bol. Zbog toga stavlja u usta sve što joj je nadohvat. Najčešće su to njene igračke, pa se pobrinite da su uvijek čiste. Možete pomoći bebi tako da svojim prstom ili vlažnom gazom namočenom u toplu vodu isto tako nježno masirate desni.

Kamilica pomaže i smiruje upalu i iritaciju pa je možete nanijeti higijenskim štapićem. Primjetićete da beba teže zaspi tokom dana, a preko noći se budi češće. Razdražljiva je i nervozna, a igračke i metode koje ste prije koristili kako biste je smirili sada više nisu tako uspješne. U apotekama možete da kupite gelove koji se prstom nanose na zubno meso i olakšavaju simptome te tako vama i bebi omogućuju mirnije noći. Pridržavajte se količine koja je propisana. Postoje i posebno dizajnirane igračke koje olakšavaju simptome zbog laganog pritiska na zubno meso koji beba stvara žvakanjem. Posebno su učinkovite igračke ispunjene gelom koje se ohlade i tako ohlađene daju bebi. Ako beba već ima neke zube provjerite da je guma igračke dovoljno čvrsta kako je beba ne bi progrizla.

- Advertisement -

Gubitak apetita i odbijanje hrane, takođe, je jedan od problema s kojim ćete se susresti jer hranjenje izaziva iritaciju desni i nelagodno je vašoj bebi. Ono što vas, možda, može zbuniti je to da beba češće traži dojenje, a onda brzo odustaje uz plač i negodovanje. To je zbog toga što je gladna, ali hranjenje izaziva bol i nelagodu dok sa druge strane dojenje omogućuje kontakt sa majkom koji je bebi potreban i pruža joj sigurnost koja je smiruje. Budite strpljivi i nemojte odustajati. Dojenje će trajati duže i biti isprekidano, ali je potrebno kako, zbog hranjenja tako i zbog osjećaja blizine majke. Topla kupka je još jedan vrlo jednostavan način koji opušta dijete i umiruje ga. Pobrinite se da dijete svako veče prije spavanja okupate kako bi lakše i mirnije zaspalo.

Tokom dana, ali i noći beba će tražiti da je nosite. Vrlo često će je to smiriti i zaspaće na vašim rukama, a probudiće se čim krenete da je spustite u krevetić. Iako su mnogi oko vas protiv toga da dijete „naučite na ruke“ djetetu do godinu dana neophodan je fizički kontakt jer je vaš miris, toplina i ljuljanje smiruje i daje joj sigurnost. Na koži brade može se pojaviti osip koji je povezan sa pojačanim lučenjem pljuvačke koja se zadržava na bradi. Pokušajte da obrišete balice što je češće moguće, a ako se osip ipak pojavio namažite to područje kremom od badema, melemom ili nekom drugom dječijom kremom. Postoje simptomi koji se mogu pojaviti pri nicanju zuba, ali i pri nekim ozbiljnijim stanjima koja zahtijevaju posjetu pedijatru.

Bol prilikom nicanja može se širiti prema uhu i obrazu i možete primjetiti da dijete povlači ručicama uho i trlja obraze. Ako su ti simptomi praćeni visokom temperaturom i jakim plačem djeteta, tada postoji mogućnost da se radi o upali uva jer je to izrazito bolno. U tom slučaju posjetite pedijatra. Drugi primjer je osip u pelenskom području koji se može pojaviti kao simptom nicanja zuba zbog pojačanog stvaranja i gutanja pljuvačke, što uzrokuje pojavu učestalih rijetkih stolica kod djeteta. Pelenski osip ovog uzroka jednostavno se rješava pojačanom higijenom i češćim mijenjanjem pelena i pranjem pelenskog područja toplom vodom, a ne vlažnim maramicama, prilikom svakog previjanja. Ako je osip praćen visokom temperaturom i groznicom i ne nestaje nakon pojačane higijene uzrok nije nicanje zuba i potrebno je posavjetovati se sa pedijatrom. Zbog toga se morate „naoružati“ strpljenjem za vrijeme nicanja zubića i budite spremni na puno neprospavanih noći, ali čim zubi niknu sve će brzo biti zaboravljeno. Naravno, ne zaboravite na održavanje oralne higijene čim nikne prvi zubić.

Prethodni članakKsilitol
Sledeći članakCrni luk protiv zubobolje
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -