NaslovnaSavjetiSavjeti za ublažavanje simptoma nicanja prvih zuba kod bebe

Savjeti za ublažavanje simptoma nicanja prvih zuba kod bebe

- Advertisement -

Nicanje zuba je period u životu svake bebe koji nije ugodan i lagan, kako za bebu tako ni za roditelje. Prvi simptomi mogu se pojaviti i do dva mjeseca prije nicanja prvog zubića. Svaka beba se sa nicanjem zuba i bolom koji ti prati nosi na drugačiji način. Upravo su roditelji ti koji djetetu pružaju prvu pomoć i olakšavaju ovo razdoblje, pa je zato važno poznavati simptome i kako ih ublažiti. Bebe najteže podnose nicanje prvih zubića jer je je to za njih novo, ali i nicanje kutnjaka zbog veličine zuba. Bebi ne treba puno da shvati kako joj igračke i njene ručice olakšavaju bol. Zbog toga stavlja u usta sve što joj je nadohvat. Najčešće su to njene igračke, pa se pobrinite da su uvijek čiste. Možete pomoći bebi tako da svojim prstom ili vlažnom gazom namočenom u toplu vodu isto tako nježno masirate desni.

Kamilica pomaže i smiruje upalu i iritaciju pa je možete nanijeti higijenskim štapićem. Primjetićete da beba teže zaspi tokom dana, a preko noći se budi češće. Razdražljiva je i nervozna, a igračke i metode koje ste prije koristili kako biste je smirili sada više nisu tako uspješne. U apotekama možete da kupite gelove koji se prstom nanose na zubno meso i olakšavaju simptome te tako vama i bebi omogućuju mirnije noći. Pridržavajte se količine koja je propisana. Postoje i posebno dizajnirane igračke koje olakšavaju simptome zbog laganog pritiska na zubno meso koji beba stvara žvakanjem. Posebno su učinkovite igračke ispunjene gelom koje se ohlade i tako ohlađene daju bebi. Ako beba već ima neke zube provjerite da je guma igračke dovoljno čvrsta kako je beba ne bi progrizla.

Gubitak apetita i odbijanje hrane, takođe, je jedan od problema s kojim ćete se susresti jer hranjenje izaziva iritaciju desni i nelagodno je vašoj bebi. Ono što vas, možda, može zbuniti je to da beba češće traži dojenje, a onda brzo odustaje uz plač i negodovanje. To je zbog toga što je gladna, ali hranjenje izaziva bol i nelagodu dok sa druge strane dojenje omogućuje kontakt sa majkom koji je bebi potreban i pruža joj sigurnost koja je smiruje. Budite strpljivi i nemojte odustajati. Dojenje će trajati duže i biti isprekidano, ali je potrebno kako, zbog hranjenja tako i zbog osjećaja blizine majke. Topla kupka je još jedan vrlo jednostavan način koji opušta dijete i umiruje ga. Pobrinite se da dijete svako veče prije spavanja okupate kako bi lakše i mirnije zaspalo.

Tokom dana, ali i noći beba će tražiti da je nosite. Vrlo često će je to smiriti i zaspaće na vašim rukama, a probudiće se čim krenete da je spustite u krevetić. Iako su mnogi oko vas protiv toga da dijete „naučite na ruke“ djetetu do godinu dana neophodan je fizički kontakt jer je vaš miris, toplina i ljuljanje smiruje i daje joj sigurnost. Na koži brade može se pojaviti osip koji je povezan sa pojačanim lučenjem pljuvačke koja se zadržava na bradi. Pokušajte da obrišete balice što je češće moguće, a ako se osip ipak pojavio namažite to područje kremom od badema, melemom ili nekom drugom dječijom kremom. Postoje simptomi koji se mogu pojaviti pri nicanju zuba, ali i pri nekim ozbiljnijim stanjima koja zahtijevaju posjetu pedijatru.

Bol prilikom nicanja može se širiti prema uhu i obrazu i možete primjetiti da dijete povlači ručicama uho i trlja obraze. Ako su ti simptomi praćeni visokom temperaturom i jakim plačem djeteta, tada postoji mogućnost da se radi o upali uva jer je to izrazito bolno. U tom slučaju posjetite pedijatra. Drugi primjer je osip u pelenskom području koji se može pojaviti kao simptom nicanja zuba zbog pojačanog stvaranja i gutanja pljuvačke, što uzrokuje pojavu učestalih rijetkih stolica kod djeteta. Pelenski osip ovog uzroka jednostavno se rješava pojačanom higijenom i češćim mijenjanjem pelena i pranjem pelenskog područja toplom vodom, a ne vlažnim maramicama, prilikom svakog previjanja. Ako je osip praćen visokom temperaturom i groznicom i ne nestaje nakon pojačane higijene uzrok nije nicanje zuba i potrebno je posavjetovati se sa pedijatrom. Zbog toga se morate „naoružati“ strpljenjem za vrijeme nicanja zubića i budite spremni na puno neprospavanih noći, ali čim zubi niknu sve će brzo biti zaboravljeno. Naravno, ne zaboravite na održavanje oralne higijene čim nikne prvi zubić.

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -