fbpx
NaslovnaIntervjuPrilikom odabira četkice za zube, najviše se obraća pažnja na veličinu njene...

Prilikom odabira četkice za zube, najviše se obraća pažnja na veličinu njene glave i kvalitet vlakana

- Advertisement -

Da bi se zubi sačuvali, pored ishrane i redovne posjete stomatologu, neophodna je i dobra oralna higijena, za šta je osnovni preduslov izbor kvalitetne četkice za zube.

Za početak je važno da znate da ona kojuz posjedujete da je nova, čista i da treba da je mijenjate, kada dođe do deformacije vlakana.

„Prilikom odabira četkice za zube, najviše se obraća pažnja na veličinu njene glave i kvalitet vlakana. Poželjno je da glava ne bude previše velika, da bi se moglo, prilikom pranja zuba, očistiti teško pristupačna mjesta. Potrebno je da su vlakna na četkici ultra soft i da tih vlakana ima u velikom broju i da se gusto poredana. Ukoliko se koriste klasične četkice, gdje vlakna nisu gusto poredana, tada je potrebno koristiti četkice srednje tvrdoće. Ultra soft i soft četkice za zube jako su bitne kod čišćenja dijela zuba koji se nalazi uz zubno meso. Znači neće povrijeditzi zubno meso, izmasiraće zubno meso i očističe naslage na zubima oko zubnog mesa“, objasnila je dr Zorica Mećava u emisiji „Svijet zdravlja“.

Mogu se istovremeno koristiti i obje četkice, tako da prvo sa onom srednje tvrdoće klasično operete zube, a sa soft i ultra soft četkicom očistite gingivu.
„Naravno, kada se biraju četkice za zube, mora se voditi računa o potrebi svakog pojedinca. Za bebe ćemo birati najmekše četkice, koje su prilagođene njima i koje su prilagođene veličinom. Peru se njihovi zubići čim odmah izrastu i vodi se računa da se ne povrijedi nježnost sluzokože dječijih usta. Sa tom četkicom se pere i sluzokoža usta kod bebe i jezik. Posebno su namijenjene četkice za zube za malu djecu, predškolski i školski uzrast. Kod odraslih osoba zavisi da li imaju određene probleme. Ukoliko imaju parodontopatiju, preporučuje se da koriste soft ili ultrasoft za zube, baš zbog toga što sa tvrdim četkicama mogu povrijediti desni i još više pogoršati problem koji imaju. Kod parodontopatije je važno da se pored tih četkica koriste i pomoćna sredstva, kao što su interdentalne četkice, oralni tuševi, vodice za ispiranje usta“.

Ukoliko nosite fiksni ortodontski aparat za ispravlkjanje zuba, tada mora da posvetite posebnu pažnju oralnoj higijeni, kao i odabiru različitih vrsta četkica koje se istovremeno koriste.
„Ukoliko posoje protetski radovi, kao što su krunice, proteze kombinovane sa krunicama, implanto protetski radovi, potrebno je koristiti određene četkice za zube. Same krunice se mogu prati četkicama srdnje tvrdoće, a desni se moraju pratio soft i ultrasoft četkicom sa velikim brojem vlakana. Te su četkice jako dobre za održavanje higijene kada su u pitanju implantati, a posebno je bitno da se u tim slučajevima koriste i interdentalne četkice. One su zapravo pomoć za održavanje oralne higijene. Mogu biti različitih dimenzija. Kod zgusnutog zubnog niza, kod pravilnog zubnog niza, teško s emogu koristiti interdentalne četkice, jer one teško prolaze u taj međuzubni prostor. Nikada te četkice ne treba na silu provlačiti kroz međuzubni prostor. One moraju da prolaze lagano i da se vidi da imaju efekat. Ukoliko su previše uske u odnosu na prostor koji treba očistiti, neophodno je tražiti šire interdentalne četkice da bi se taj prostor lijepo očistio, ali ih nikada na silu ne treba provlačiti, jer se mogu napraviti veća oštećenja nego korist koja bi se od toga dobila”, zaključile je dr Mećava.

Odgovarajuća četkica te pravilna i redovna oralna higijena, mogu u znatnoj mjeri smanjiti nakupljanje plaka i bolest givgive u različitim fazama. Pri izboru, najbolje je da se posavjetujete sa svojim stomatologom. On će vam preporučiti one koje su za vaše zube i desni najbolje. Ne zaboravite da koristite i zubni konac, te po potrei vodicu za ispiranje usta.

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -