fbpx
NaslovnaIntervjuPrevencija oralnog zdravlja

Prevencija oralnog zdravlja

- Advertisement -

“Najvažnija grana medicine je ona, koja uči ljude kako im lijekovi i ljekari nisu potrebni” – Hipokrat
Preventiva je važna kako u medicini tako i u stomatologiji. Preventivna stomatologija podrazumijeva očuvanje oralnog zdravlja primjenom preventivnih metoda ili zaustavljanje započetog oboljenja i njegovu restauraciju.

Foto: freepik.com

Ključni akcenti na očuvanje oralnog zdravlja odnose se na značaj oralne higijene, način ishrane, primjene sredstava koja ojačavaju zubno tkivo i redovne stomatološke kontrolne preglede. Dječija stomatologija zajedno sa preventivom su neraskidivi i kao takvi su najzahtjevnije područje rada u stomatologiji. U praksi, nažalost, srećemo se sa mišljenjem kako mliječne zube ne treba popravljati i da će se oni zamijeniti.

Zub je organ, kao i oko, srce, bubreg i ukoliko se dijete dovede u ambulantu kada nastane problem, dođe do otoka, može da ugrozi zdravlje i život pacijenta, a na sve to još ako je to prva posjeta stomatologu ona bude bolna, neprijatna sa lošim iskustvom pa sljedeći dolazak djeteta praćen je strahom i neprihvatanjem saradnje. Preventivne preglede treba započeti od četvrtog trimestra trudnoće, odnosno od početka drugog trimestra.

Savjetovati trudnice o načinu korišćenja sredstava za ispiranje usta sa fluoridima neposredno prije spavanja, korišćenja mekih četkica i pasti sa fluoridima, izbjegavati pranje zuba odmah nakon povraćanja. Takođe ih treba uputiti na važnost održavanja zdravlja desni u trudnoći zbog rizika od pojave trudničkog gingivitisa. On se javlja zbog hormonalnih promjena u organizmu tokom trudnoće kao i izbjegavanja održavanja oralne higijene usljed mučnina i povraćanja.

Foto: freepikcom

Najbolja prevencija trudničkog gingivitisa je redovno održavanje oralne higijene kao i koršćenje interdentalnih četkica i tečnosti za ispiranje desni. Savjetima za porodilje smanjuje se rizik za nastanak karijesa njihove djece – brisanje desni mekom krpicom posebno duž ivice gingive nakon dojenja ili hranjena putem flašice, izbjegavanje stavljanja djeteta u krevet sa cuclom ili flašicom koja sadrži bilo šta osim vode. Period predškolskog djeteta obuhvata uzrast od kraja treće godine do polaska u školu gdje se posvjećuje pažnja mliječnim zubima.

Njihova uloga je bitna ne samo u estetskom pogledu već i u funkcionalnom (žvakanju hrane, psihološki razvoj, stvaranje glasa). Preventivni predškolski programi su veoma značajni i preporučju ih brojne stručne i naučne organizacije širom svijeta. Mnogo su efikasniji od drugih jer obuhvataju djecu svih društveno-ekonomskih grupa. Pomoći djeci da razviju zdrave navike, da brinu o svojim zubima dok su još uvijek mali je veoma važno. Ove navike mogu postaviti osnovu za dobru oralnu higijenu kroz njihov cjelokupni život. Rad sa malom i predškolskom djecom predstavlja najteži oblik stomatološkog rada.

Ova grupa pacijenata nema razvijenu svijest o potrebi i značaju za stomatološkim intervencijama. Roditelji ne insistiraju na redovnoj kontroli zbog nepoznavanja značaja prevencije i liječenja oboljenja mliječnih zuba pa se javljaju uglavnom zbog urgentnih intervencija kao što su: bol, apsces, fistula, cirkularni karijes, herpetični stomatitis. Izuzetno je važno razviti bliskost sa djetetom i roditeljem kao osnovu za saradnju i povjerenje, objasniti tehnike o održavanju oralne higijene prostim konkretnim riječima, uticaj ishrane na zube.

Foto: dentalclinicudaipur.com
Foto: dentalclinicudaipur.com

Smjena zuba i nicanje prvog stalnog molara (kutnjak) prelazi u mješovitu denticiju i pripada školskoj grupi, gdje je imperativ na redovnim pregledima, oralnoj higijeni, zalivanju fisura, fluorizaciju, načinu ishrane. Preventivni stomatološki programi bazirani na školskim programima su veoma značajni jer obuhvataju i djecu iz domaćinstva sa nižim primanjima koja su izložena mnogo većem riziku za pojavu karijesa. U školi kao vaspitnoj ustanovi promocija zdravlja i zdravstveno vaspitanje mogu se lakše sprovoditi, naročito uz saradnju nastavnika i roditelja.

Školska djeca predstvaljaju organizovanu grupaciju podvrgnutu određenoj disciplini, pa je kod njih moguće kolektivnim metodama rada povećati svijest o značaju i očuvanju oralnog zdravlja. Naročito su pogodni učenici mlađih razreda, jer je kod njih lakše razviti takmičarski duh. Danas, dostina školske djece zbog neprijatnog iskustva sa mliječnim zubima, nedolaskom kod stomatologa na redovno zakazane termine, imaju izgubljen bar jedan stalni zub.

Školska stomatološka njega (ŠSN) predstavlja najbolji planski, sistematski zdravsteni rad, koji ima za cilj da spriječi i blagovremeno liječi sva oboljenja usta i zuba kod školske djece. Pridaje joj se veliki značaj, zbog toga što u okviru školske stomatološke njege postoji veliki broj mogućnosti da se oboljenja usta i zuba uspješno stave pod kontrolu, naročito karijes, oboljenja gingive i potpornog aparata, a takođe i anomalije zuba i vilica. Jedna jako osjetljiva kategorija su djeca sa smetnjama u razvoju, čiji roditelji zbog osnovnog oboljenja zanemaruju oralno zdravlje.

Foto: freepik.com

Oralna oboljenja mogu uticati na pogoršanje osnovnog oboljenja i time ugroziti život djeteta. U Crnoj Gori ne postoji programni preventivni pristup niti ima dovoljno edukativnog stomatološkog kadra za rad koji kod ove populacije se svodi uglavnom na ekstrakcije ( vađenja) zuba u ambulantnim uslovima ili na kompletnu sanaciju cijele usne duplje u uslovima opšte anestezije na Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra Crne Gore. Veoma je pozitivan stav i razumjevanje od strane novog rukovodstva Ministarstva zdravlja za probleme nedostatka preventivnih programa i promocije zdravlja kao i tendencija unapređenja oralnog zdravlja kod najmlađe populacije iznalaženjem načina za vraćanje školslih stomatoloških ambulanti.
Autorka je jedini specijalizant dječije i preventivne stomatologije iz Crne Gore.

Tekst je nastao u saradnji sa Udruženjem dječijih i preventivnih stomatologa Crne Gore

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -