NaslovnaZa pacijentePorcelanski zubi: Prednosti, postupak i cijene

Porcelanski zubi: Prednosti, postupak i cijene

- Advertisement -

Porcelanski zubi postali su sinonim za blistav i besprijekoran osmijeh, a njihova popularnost ne jenjava. Bez obzira na to jeste li zabrinuti zbog manjih estetskih nedostataka ili želite osmijeh iz snova, porcelanski zubi nude trajno rješenje. Ipak, prije nego što se odlučite za ovaj postupak važno je konsultovati se sa stomatologom kako biste razumjeli sve aspekte i moguće rezultate, a u ovom članku sakupićemo neke od najvažnijih informacija vezanih za tu proceduru.

Šta su porcelanski zubi?

- Advertisement -

Porcelanski zubi, odnosno porcelanske zubne ljuskice ili viniri, su tanke školjke od porcelana koje se trajno lijepe na prednju površinu zuba kako bi se poboljšao njihov izgled. Ovi viniri se koriste za prekrivanje nesavršenosti kao što su oštećenja od karijesa, nepravilnosti u obliku ili boji zuba, te razmaka između zuba.


Istorija porcelanskih zuba

- Advertisement -

Koncept porcelanskih zuba datira stotinama godina unazad, a prvi poznati pokušaji njihove izrade zabilježeni su tokom 18. vijeka u Europi. U to vrijeme, zubari su eksperimentsali sa različitim materijalima poput slonovače, kostiju i metala kako bi zamijenili izgubljene ili oštećene zube. Međutim, prava revolucija dogodila se kada je porcelan postao materijal po izboru za izradu zubnih vinira. Prvi komercijalni uspon porcelanskih zuba zabilježen je u kasnim 20-ima prošlog vijeka, a odatle se popularnost ovih zubnih ljuskica proširila svijetom. Tehnološki napredak i razvoj materijala učinili su porcelanske zube izuzetno pouzdanim i estetski prihvatljivim rješenjem.

Prednosti porcelanskih zuba

  • Estetski savršen osmijeh: Porcelanski zubi pružaju prirodan izgled i mogu transformisati osmijeh u blistav i uravnotežen.
  • Trajnost: Porcelanski zubi su izdržljivi i mogu trajati decenijama sa pravilnom njegom.
  • Brzina tretmana: Postupak postavljanja porcelanskih zuba relativno je brz, a rezultati su praktično trenutni.
  • Minimalna invazivnost: Malo ili nimalo brušenja zuba je potrebno pri postavljanju vinira, što čini postupak manje invazivnim u poređenju sa drugim tretmanima.
foto: Freepik

Šta je važno znati prije donošenja odluke

  • Cijena: Porcelanski zubi su skuplji od drugih estetskih opcija poput izbjeljivanja ili kompozitnih zubnih ljuskica.
  • Neopozivost: Nakon što se zubi izbruse za postavljanje porcelanskih vinira, taj postupak je nepovratan.
  • Održavanje: Da bi se očuvala njihova dugotrajnost, porcelanske zube treba održavati s posebnom pažnjom i redovnim stomatološkim pregledima.

Postupak postavljanja porcelanskih zuba

Proces postavljaja porcelanskih zuba počinje konsultacijama sa stomatologom, koji će procijeniti oralno zdravlje pacijenta i razgovarati sa njim o željenim rezultatima. Ako bude potrebno, zubi će se prvo blago izbrusiti kako bi se napravilo mjesta za vinire. Stomatolog će zatim uzeti otiske zuba pacijenta kako bi na osnovu njih izradio prilagođene porcelanske vinire. Nakon što se viniri izrade, oni se trajno lijepe na zube, a stomatolog će obaviti konačna prilagođavanja kako bi se osiguralo savršeno pristajanje i zagriz.

Cijene porcelanskih zuba

Cijena postavljanja porcelanskih zuba varira zavisno od brojnih faktora. U Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, cijena može varirati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara po zubu. U našem regionu cijena porcelanskih vinira se kreće uglavnom od 150 do 300 eura, a ako ste odlučili da uložite u svoj osmijeh i samopouzdanje, na našem portalu možete naći spisak stomatoloških ordinacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -