fbpx
NaslovnaIntervjuPolomljen zub je vrlo čest povod posjete stomatologu

Polomljen zub je vrlo čest povod posjete stomatologu

- Advertisement -

Prelom zuba je veoma neprijatna pojava, a polomljen zub je čest problem sa kojim se susreću stomatolozi u svakodnevnoj praksi. Razlozi preloma zuba su različiti, kao i mjesto i način preloma.

Naime, kada se pominje polomljen zub, najčešća je asocijacija na neku povredu. To jest fizička ili mehanička sila koja je uticala na to da se manji ili veći dio zuba polomi. Na ovu temu razgovarali smo sa doktorkom Slavicom Todorović iz budvanske ordinacije “Dr Knežević”.

Polomljen zub je čest problem sa kojim se susreću stomatolozi u svakodnevnoj praksi. Koji su razlozi da dođe do preloma zuba?
“Polomljen zub je vrlo čest povod posjete stomatologu. Pacijenti su u stanju da trpe bolove i po nekoliko dana ali kada polome zub, naročito u prednjoj regiji, odmah se javljaju u ordinaciju. Najčešći razlozi preloma (frakture) zuba su sljedeći:
*Neliječeni procesi na zubu
*Trauma – udarci i padovi, loše navike pacijenata
*Slabo mineralizovani zubi – gleđ ovakvih zuba lako se troši i podložna je karijesu
*Bruksizam – kod škripanja zubima razvijaju se velike sile pritiska u viličnom zglobu, koje će višegodišnjim dejstvom oslabiti gleđ zuba i učiniti je krtom i lomljivom
*Tvrda hrana – na vrhu je liste uzročnika koje navode pacijenti (bomboni, kokice, komad ljuske oraha, koščica, a nerijetko i mekana hrana)
Kako objasniti da zub pukne i na parče mekane hrane? Osim gore svega navedenog, u razgovoru sa pacijentom otkrivamo da je zub prethodno liječen, da je vađen živac i da je korijen zuba „napunjen“. Takvi zubi su manje otporni na pritisak i podložni su lomljenju.

Kako se sanira polomljen zub?
“Nakon pregleda pacijenta i urađenog snimka, plan terapije zavisiće od sljedećeg:
VRSTE PRELOMA
*Manja naprsnuća zuba – lako se saniraju kompozitnom

*VERTIKALNI PRELOM ZUBA
Kod ove vrste preloma zub puca cijelom dužinom i obuhvata krunicu i korijen zuba. Ovakav zub je odmah indikovan za vađenje!

*HORIZONTALNI PRELOM ZUBA
Ovakvi prelomi u ustima izgledaju dosta beznadežno.

Često ostane samo korijen zuba i pacijent dolazi sa strahom od gubitka zuba. Međutim, prognoza može biti veoma dobra.

Subjektivni osjećaj pacijenta
Neki prelomi će odmah izazvati burne simptome: bol pri žvakanju i na dodir, vidljiva pokretljivost dijela zuba, osjetljivost na toplo, hladno, nekada i otok. Ukoliko se snimkom utvrdi uzdužna fraktura zuba ili postojanje uznapredovalih procesa oko vrha korijena zuba, stomatolog se odlučuje za vađenje takvog zuba. Zubi koji su „živi“ zahtijevaju liječenje tj. vađenje živca i punjenje kanala korijena prije nego se pristupi daljem nadograđivanju zuba. Najlakša varijanta za rješavanje preloma zuba je u slučaju već izliječenih zuba, kada se može odmah pristupiti saniranju zuba. U zavisnosti od procjene stomatologa i dogovora sa pacijentom, postoje dvije solucije:

*KONZERVATIVNA NADOGRADNJA

U samo jednoj posjeti cementira se fabrički kočić u kanal korijena zuba, a potom nadograđuje kompozitom (bijelom plombom). Ovo je brzo rješenje kada pacijenti zahtijevaju što hitnije saniranje problema i estetski može veoma dobro zadovoljiti.
*PROTETSKA NADOKNADA ZUBA
Polomljeni zub se zbrinjava metalo-keramičkim ili cirkonijum krunama. Ovo je dugotrajnije i estetski odlično rješenje, ali zahtijeva više posjeta stomatologu.

Šta treba uraditi ako dođe do lomljenja zuba?
Odmah zakazati termin kod stomatologa! Pacijenti sa razvijenom simptomatologijom će to i učiniti, ali ovi drugi će nerijetko pokušati riješiti sami problem. Važno je NE POKUŠAVATI NIŠTA U KUĆNOJ VARIJANTI (tipa super lijepak isl.)!

Koje su posljedice (komplikacije) ako se ne riješi pitanje polomljenog zuba?
“Ako izuzmemo estetski problem, oko polomljenog zuba može se razviti infekcija koja može kompromitovati dugoročno dobru prognozu. Zbog pojave slobodnog prostora, zub iz suprotne vilice (antagonist) će vremenom„isplivavati”, što što će u budućnosti zahtijevati tretman i tog zuba.

Može li se prevenirati prelom zuba?
“Odgovorni pacijenti učiniće sve da sačuvaju svaki zub. Liječiće i preveniraće oboljele i oštećene zube, nosiće zaštitne folije ukoliko škripe zubima, paziće prilikom žvakanja… Međutim, ne mogu se sve situacije predvidjeti niti svi u današnjem vremenu imamo podjednake uslove za brigu o opštem zdravlju i zdravlju zuba. U eri savremene stomatologije nude se brojna rješenja, samo je, kao i za sve u životu, potrebno malo sreće da bez zuba ne ostanete u sred nekog važnog životnog događaja i da je stomatolog u tom trenutku dostupan”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -