fbpx
NaslovnaSavjetiZubni konac: Kako, zašto i koliko često bi trebali da ga koristite

Zubni konac: Kako, zašto i koliko često bi trebali da ga koristite

- Advertisement -

Malo ko ima dovoljno velik razmak između zuba da im je četkica za zube dovoljan alat za održavanje oralne higijene. Međutim, prema jednom istraživanju iz SAD-a, čak 32% stanovništva nikada ne koristi zubni konac.

Isto istraživanje je pokazalo da ga 32% stanovništva koristi svaki dan, a 36% ga koristi jednom do šest puta nedeljno. Ako ne koristite zubni konac, nepotrebno rizikujete nakupljanje zubnog plaka. Nakupljanje zubnog plaka može dovesti do karijesa, koji može dovesti do gubitka zuba.

Foto: manusdental.com

Pravilno korišćenje zubnog konca
Korišćenje zubnog konca nije naučna fantastika i ne traje dugo, stoga ne postoji opravdani razlog za izbjegavanje zubnog konca. Otkinite dovoljno velik dio zubnog konca, krajeve namotajte oko kažiprsta obje ruke i lagano ga stavite između zuba. Kad koristite zubni konac, zategnite ga što snažnije možete, bez da pukne.

Nemojte biti pregrubi kako ne biste raskrvarili zubno meso. Kad koncem dotaknete zubno meso, zastružite koncem po zubu u smjeru suprotnom od zubnog mesa, kao da skidate nešto sa zuba. Ovaj pokret bi trebali napraviti na svakom zubu, s obje strane zuba. Odredite redoslijed kojim ćete ići, kako vam slučajno neki zub ne bi promakao.

Foto: tompkinsdental.com

Ako tek krećete s korištenjem zubnog konca, nemojte se iznenaditi ako dođe do krvarenja desni. Potrudite se da budete što nježniji pri korištenju zubnog konca, a ako krvarenje ne prestane s vremenom, posjetite svog stomatologa.

Kada koristiti zubni konac?
Jedna od čestih dilema kod korišćenja zubnog konca je kada biste ga trebali koristiti – prije ili poslije pranja zubi? Prvo bi trebali koristiti konac, a nakon toga oprati zube četkicom, kako bi četkicom i pastom za zube isprali sve što smo očistili zubnim koncem. Zubni konac bi trebalo da koristite dva puta dnevno, prije pranja zuba.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -