NaslovnaObavještenjaOvo su najčešće bolesti zuba

Ovo su najčešće bolesti zuba

- Advertisement -

Bolesti zuba, kao i sva oboljenja počinje od malog oštećenja, a potom se razvija i zadobija različite oblike i simptome u zavisnosti od toga o kakvom oštećenju se radi i kojim oboljenjima smo podložni. Ona koja se najčešće pominju i koja su ujedno najzastupljenija su karijes, gangrena zuba, paradentoza i pulpitis (zapaljenje zubnog živca).

Liječenje zuba umije da bude dugotrajan i bolan proces ukoliko dopustimo da se oštećenje, odnosno kvar na zubu razvije, a bakterija nagrize gleđ, dentin i cement zuba, te probije do njegovog korijena.

Foto: freepik.com


Šta je karijes i kako se liječi?
Karijes ili kvar na zubu, kako ga mi još nazivamo, je bakterijsko oboljenje zuba, koje se širi i razara gleđ, dentin i cement – čvrsti dio zuba, praveći rupu u njemu. Nekada je vidljiv “golim okom” u vidu crne tačke ili mrlje (u zavisnosti od toga koliko je uznapredovao), dok ga je nekada moguće otkriti samo pomoću RTG snimka, naročito ako se nalazi između zuba ili unutar zuba.

Iako, započinje kao sitna, gotovo bezopasna tačkica, umije da se razvije u veliki kavitet i tako napravi dalekosežne probleme po cio zub. Karijes na jednom zubu, takođe, nije opasnost samo za njega, već i za ostale zube, jer se lako širi ukoliko se ne započne liječenje zuba. Simptom po kome prepoznajemo da imamo karijes na zubu jeste bol. Ukoliko karijes nije uznapredovao i oštetio korijen zuba, bol neće da bude kontinuirana, već će da se javlja tokom konzumacije hrane ili pića.

U tom stadiumu oboljenja liječenje zuba zahtijeva odstranjivanje razmekšalog dentina, te popunjavanje prostora koji ostaje prazan plombom. Za plombiranje zuba cijena je različita u zavisnosti od toga o kolikom oštećenju se radi, a istovremeno plombiranje zuba cijena je koju smo svi makar jednom u životu platili, a koja je najbezbolnija i najmanja budući da sprječava dolazak do većih oštećenja i sprječava ozbiljnije liječenje zuba.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Šta je pulpitis i kako ga liječiti?
Za plombiranje zuba cijena nam je bila prevelika ili se blagovremeno nismo javili stomatologu. To je najčešće put koji vodi do pulpitisa i onog što se naziva vađenje živca. Do pulpitisa (zapaljenja zubnog živca) dolazi nakon što karijes nagrize i demineralizuje dentin, koji štiti unutrašnjost zuba.

Kada se to desi zubni živac koji je smješten u unutrašnjosti zuba postaje izložen bakterijama iz usne duplje, odnosno iz pljuvačke i svega onoga što kozumiramo tokom dana. Dakle, sve one bakterije koje se nakupljaju u usnoj duplji prodiru do zubnog živca i oštećuju ga. Simptom ovog oboljenja je intenzivan i kontinuirani bol, koji umije da se reflektuje i na samo lice, pa često nismo u stanju da odredimo lokalitet sa kog dolazi, odnosno da utvrdimo koji nas zub zapravo boli.

Kada dođe do ove vrste oboljenja, jedini lijek je vađenje zivca. Liječenje zuba ili vađenje živca predstavlja mehaničko ispiranje unutrašnjosti zuba i izbacivanje svih bakterija i toksina iz njega. Ovaj proces često se smatra veoma bolnim i neprijatnim, ali vađenje živca vrši se pod anestezijom, pa je samim tim i bezbolno.

Foto: collingwooddentist.com.au

Nakon što se unutrašnjost zuba očisti od svih nečistoća (bakterija, organskih ostataka, toksina) puni se posebnom smjesom, kako bi bio hermetički zatvoren. Liječenje zuba ili vađenje živca, kao pristup u liječenju, omogućava da se zub spase, te da se njegova unutrašnjost zaštiti od prodora bakterija i nus pojava koje to izaziva, kao što su bol, otok i zapaljenje.

Kako se liječi gangrena zuba?
Gangrena zuba ili jasnije rečeno odumiranje zubnog živca nastaje zbog dejstva bakterija i toksina. Odumirući živac zuba manifestuje se kroz neprijatan miris koji se osjeti nakon što zub biva otvoren. Gangrena zuba oboljenje je koje zahvata korijen zuba, a ukoliko se adekvatno ne liječi može da se proširi do vrha korijena zuba i izazove komplikacije. Ona se uspješno liječi čišćenjem kanala korijena zuba.
Simptomi ovog oboljenja su:
*Neprijatan zadah
*Promjena boje zuba
*Zapaljenje desni i njihova natečenost
*Bol pri konzumaciji hrane ili pića itd.

Paradentoza liječenje
Paradentoza jedno je od najučestalijih oboljenja. Ono što zabrinjava jeste ono čuveno “Paradentoza liječenje nema”. No, ova bolest može da se drži pod kontrolom, odnosno da se suzbije njeno širenje i razvoj. Zato je bitno na vrijeme prepoznati simptome. Paradentoza započinje zapaljenjem zubnog mesa. Ukoliko se ono ne liječi, ova upala postaje hronična i širi se desnima.

Foto: volterradental.com

Neometan razvoj ove bolesti može da dovede do razaranja koštanog sistema, kao i do toga da se formiraju parodontalni čepovi. Postoje brojni savjeti za to kako se suzbija paradentoza, liječenje ne postoji. Okidači za ovo oboljenje najčešće su loša oralna higijena, kao i nezdrava ishrana i stres. Još neki od uzročnika su i cigarete, te nakupljeni plak i kamenac. Liječenje paradentoze mučno je i dugotrajno, a njegova uspješnost zavisi od stadijuma u kome je bolest otkrivena.

Sama paradentoza ima četiri stadijuma oboljenja. Prva dva liječe se medikamentima, dok druga dva obično zahtijevaju i hiruršku intervenciju. Mali kvar na zubu ukoliko se ne liječi na vrijeme, može da dovede do ozbiljnih oboljenja, zato je neophodna besprjekorna oralna higijena, ali i posjeta stomatologu. Bitno je održati “korak” sa razvojem događaja unutar naše usne šupljine, dok stvari ne izmaknu kontroli, a i mogućnosti liječenja.

Izvor: Ordinacija BDC

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -