fbpx
NaslovnaZanimljivostiOsmjeh otkriva zanimanje (1)

Osmjeh otkriva zanimanje (1)

- Advertisement -

Danas se zna da su radnici različitih privrednih grana izloženi štetnom uticaju sirovina s kojima rade ili tehnološkog načina rada. Taj štetni uticaj izaziva oboljenja usne duplje (usana, obrazne sluznice, jezika, žlijezda slinovnica), zuba (gleđi i dentina) i potpornih tkiva zuba (gingive, periodonta, alveolarne kosti i čeljusti).

Hemijske ozljede

  • Erozije

Kod laboranata i industrijskih radnika koji u svom proizvodnom procesu koriste kaustična sredstva nalazimo defekte koje nazivamo erozijama. Erozije zuba su patološke promjene koje se manifestuju postupnim bezbolnim, hroničnim, lokalizovanim gubitkom tvrdih zubnih struktura. Kiseline izazivaju procese postupne degradacije površine, izazvane elektrolitičkim i hemijskim učincima na gingivu. Kiseline iz radne okoline pogađaju one osobe koje su direktno izvrgnute kiselim parama ili aerosolima. Toj grupi pripadaju radnici u fabrikama za proizvodnju baterija, na galvanizacijskim procesima, u hemijskim čistionicama, u fabrikama vjeptačkih đubriva i dr. Upotrebom gumenih štitnika kod osoba izvrgnutih takvim štetnim uticajima kiselina spriječila bi se ta oštećenja tkiva.

Klinička slika erozije u početku se manifestuje samo kao gubitak sjaja zubne gleđi, a kasnije je proces demineralizacije proporcionalan vremenskom djelovanju, količini, vrsti i koncentraciji kiseline. Kod dugotrajnog djelovanja javlja se difuzno nestajanje cakline na velikom broju zuba te pojava oboljelog i preosjetljivog dentina.

  • Subkliničke erozije

One su male, jedva vidljive, a nastaju zbog djelovanja dopuštenih količina kiselih para u radnoj atmosferi. Te male količine kiselih para narušavaju proces remineralizacije gleđi, koja se smatra prirodnim mehanizmom zaštite zuba. Dalji razvoj tih oštećenja zavisi o količini i sastavu sline, njenom puferskom kapacitetu, kvaliteti građe gleđi, stanju nervnog sistema te o prehrambenim i higijenskim navikama takvih osoba.

  • Čestice prašine

Čestice prašine kod radnika u cementarama, kamenolomima, ugljenokopima, na građevinskim gradilištima, u prehrambenoj industriji dovode do oštećenja zuba (abrazije, promjene boje, zubnog kamenca).

  • Šećer

Šećer je pored čestica prašine brašna, opasan uzročnik nastanka brojnih oboljenja zuba kod radnika prehrambene industrije (pekari, slastičari). Degustatori hrane i pića, nakon dužeg rada, gube finu osjetljivost ukusa zbog parestezije i anestezije oralne sluznice, a naročito jezika.

Zaposlenici koji su u kontaktu s jonizirajućim zračenjem često imaju oboljenja usta. Poznata je velika učestalost karcinoma usana kod ribara zbog štetnog UV sunčanog zračenja, uz prisutnost vjetra.

Fizikalni uzroci

Oni dovode do termičkih oštećenja u usnoj duplji. Od termičkog štetnog djelovanja najugroženije su usne jer su direktno izložene povišenoj temperaturi i suvoći vazduha kod radnika u metalurgiji. Uticaj niskih temperatura vidljiv je kod zaposlenika u hladnjačama.

  • Abrazija

Te defekte nazivamo abrazijskima. Abrazija je trošenje zubnih tkiva pod djelovanjem neprirodnih i neobičnih fizičko-hemijskih posrednika koje ponavljano unosimo u usta i uspostavljamo tijesan kontakt sa zubima. Profesionalna abrazija u obliku izrazitog trošenja zuba može nastati od bilo kojeg profesionalnog uzroka, kao što je abrazivna prašina na radnom mjestu, grickanje tvrdih predmeta, pridržavanje pojedinih pribora za rad, pregrizanje konca i sl.

  • Atricija

Atricija je postupno i pravilno (fiziološko) trošenje tvrdog zubnog tkiva, zbog direktnog dodira zuba sa zubom. Takvi dodiri javljaju se pri stiskanju zuba pri radu s kompresorskim i vibracijskim mašinama te kod dizanja teških tereta. Takva oštećenja najviše se susreću kod građevinskih radnika, kojima su sredstva rada bušilice i građevinska mehanizacija (rovokopači, utovarivači, valjkovi i kamioni), te kod transportnih radnika, koji rade na utovaru ili istovaru robe.

  • Abfrakcija

Abfrakcija je patološki gubitak tvrdih zubnih tkiva uzrokovan biomehaničkim silama. Sile koje nisu usmjerene uzduž okomite osi zuba najjače se pokazuju i imaju svoje uporište na vratu zuba (gleđno-cementno spojište), gdje nastaje istezanje zuba.  Dio zuba pod pritiskom ostaje uglavnom nepromijenjen.

  • Stresna okluzija

Stresna okluzija naziv je za nepravilne zagrize, uzrokovane lošim navikama i stiskanjem zuba, što izaziva defekte na samo jednom zubu, a imaju oblik klina.

Autor: mr. sc. Ana Fajdić-Furlan, dr. stom.; Izvor: Dental4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -