fbpx
NaslovnaLiteraturaOralna medicina

Oralna medicina

- Advertisement -

Jedan od predmeta koji se izučavaju na stomatološkim fakultetima je i oralna medicina. On se suštinski razlikuje od mnogih drugih užih stomatoloških predmeta.

Oralna medicina je, kao što se iz samog njegovog naziva vidi, predmet najbliži medicini. Kako su se medicina i stomatologija u novije vrijeme brzo razvijale, ukazala se potreba da se udžbenici i materija koju ovaj predmet izučava, dopuni novim saznanjima, posebno na polju njihove dijagnostike i terapije.

- Advertisement -

Dati su i do sada nama dostupni podaci o promjenama u usnoj duplji kod oboljelih od COVID 19 infekcije. U predmetu oralna medicina, izučavaju se različita oboljenja i stanja koja zahvataju meka tkiva usne duplje. Takva su oboljenja su opisana u knjizi – bakterijske, virusne i gljivične infekcije, rekurentne oralne ulceracije i drugo.

U knjizi su opisane: njihova etiologija, klinička slika, histopatološke promjene, diferencijalna dijagnoza, kao i savremena terapija. Međutim, oralna medicina proučava i manifestacije i uticaj sistemskih oboljenja na meka tkiva usne duplje.

- Advertisement -

U knjizi Oralna medicina su opisani i odbrambeni mehanizmi u usnoj duplji, kao i urođene anomalije i neki sindromi koji zahvataju i tkiva ustane duplje. Uz to, opisana su i uvećanja tkiva, prekanceroze usne duplje, kao i dijagnostički aspekti oralnih tumora. Promjene na koži, (eflorescence), kod različitih kožnih oboljenja opisane su u dermatologiji.

Međutim, zbog specifičnih uslova u usnoj duplju, ove eflorescence se razlikuju od onih na koži. Iz tih razloga, opisali smo i dali šematske prikaze eflorescenci koje mogu da se pojave na sluzokoži usne duplje. Nije izostalo ni prikazivanje promjena u usnoj duplji koje se javljaju u “osoba trećeg životnog doba” odnosno u starosti.

Takođe su date i osnove anatomije, histologije i funkcije tkiva usne duplje, kao i savremeni načini postavljanja dijagnoze oboljenja ovih tkiva. Navedeni su i lijekovi koji se primjenjuju u terapiji oboljenja oralnih tkiva, kao i principi njihove primjene.

Jedan od kvaliteta ove knjige je i to što je u njenom pisanju učestvovalo pet autora sa tri stomatološka fakulteta i Vojnomedicinske Akademije, sa bogatim višegodišnjim iskustvom u pedagoškom, naučnom i stručnom radu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -