NaslovnaIntervjuNije svako kandidat za izradu krunica

Nije svako kandidat za izradu krunica

- Advertisement -

Krunica je presvlaka u obliku zuba koja se stavlja na oštećen zub. Mnogi ljudi to nazivaju i kapicom. Zubne krunice mogu da se stavljaju iz nekoliko razloga.

Uglavnom, na zub koji je slomljen ili oštećen usljed karijesa. Tada plomba ne može da dovoljno zamijeni zub ili da ga ojača. Krunica može da drži slomljene dijelove zuba na jednom mjestu. Takođe, može da drži i most na mjestu.

Mogu da se koriste i iz estetskih razloga, da prekriju neravnine ili pigmentaciju zuba. Na temu krunica za zube, razgovarali smo sa doktorkom Ivanom Puzić iz ordinacije “Family Dent” iz Doboja.

U posljednje vrijeme sve su popularnije krunice za zube. Zbog čega je to tako?
“U posljednje vrijeme estetika je postala jako bitna, a krunicama se mogu postići odlični rezultati i sve češće tražen holivudski osmijeh”.

Moraju li se, tako da kažem, steći neki uslovi za ugradnju krunica?
“Svaka protetska usluga zahtijeva pretprotetsku pripremu, jer za kvalitet i dugotrajnost budućih krunica su potrebni jaki i stabilni zubi. Uklanjanje kamenca, sanacija karijesa, liječenje upalnih procesa kao i ojačanje oslabljenih zuba su neki od osnovnih uslova”.

Da li je svako kandidat za ugradnju krunica?
“Nije svako kandidat za izradu krunica. Na osnovu kiničkog pregleda i OPT snimka zuba se može reći nešto više o individualnom planu i mogućnostima za svakog pacijenta”.

Od kojih materijala se izrađuju krunice?
“Krunice se mogu izraditi od punog metala, metal-keramike, pune keramike, cirkon-keramike. Svaka krunica može biti odlična uz dobru indikaciju, dobrog tehničara i redovnu oralnu higijenu”.

Koje su, za pacijanta, najbolje krunice?
“Svaki pacijent ima svoje želje i mogućnosti, u skladu sa tim se pravi plan terapije koji je uvijek individualan. Svaka krunica može biti dobra ako se ispoštuju indikacije i redovno održava oralna higijena”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -