fbpx
NaslovnaIntervjuNa estetiku osmijeha, osim restaurativne stomatologije i protetike, utiče i ortodoncija

Na estetiku osmijeha, osim restaurativne stomatologije i protetike, utiče i ortodoncija

- Advertisement -

Estetska stomatologija vam omogućava da korigujete gotovo svaki problem vezan za izgled vaših zuba – nadoknadite zub, smanjite prostor između zuba…

Estetska stomatologija je multidisciplinarna grana stomatologije jer osim lijepih, zdravih, bijelih i pravilno raspoređenih zuba, zahtijeva i zdrav parodoncijum, odnosno zdravu gingivu.

Pravilan zubni niz je estetski imperativ, ali takođe utiče i na cjelokupno zdravlje usta i zuba. Pravilno raspoređeni zubi se lakše čiste, a raspored sila koje se oslobađaju pri žvakanju su fiziološke i povoljno utiču na potporni aparat zuba.

„Estetska stomatologija jeste danas zaista vrlo često upotrebljavan termin. Vrlo korišćen izraz. To je i razumljivo s obzirom na činjenicu da je danas važan taj fizički izgled i spoljni izgled svih nas. To je suštinski, opet, posljedica nekih dešavanja generalno u društvu unazad nekoliko godina, čak i u prošloj deceniji, gdje je sa pojavom Instagram, Facebook-a i drugih socijalnih mreža, postalo zaista postalo veoma bitno kako mi izgledamo. Mi na društvenim mrežama skoro svakodnevno objavljujemo detalje iz svog života, koje gledaju i poznati i nepoznati ljudi i svina nama je želja da prvenstveno na tim objavama izgledamo u što boljem svjetlu, da budemo prikazani u što boljem svjetlu, da izgledamo što ljepše i otuda interesovanje društva za svim estetskim procedurama, a u svemu tome je i stomatologija našla svoje mjesto“, objasnio je dr Siniša Kovačević za „Ženski kutak“.

Šta je potrebno uraditi prije nego što se pristupi zahvatima estetske stomatologije?

„Stomatologija kao stomatologija je prije svega medicinska grana, koja se prije svega bavi oralnim zdravljem i zdravljem zuba i svakako da ne možemo govoriti o nekoj estetici ako situacija u ustima, situacija sa zubima nije sanirana. Činjenica je da to nisu prevashodno motivi koji dovode pacijente u ordinacije. Oni su danas zaineresovani za izgled, za estetiku osmijeha, ali je sve to, tako da kažem, pozitivno djelovalo, jer o estetici nećemo govoriti dok ne saniramo neko stečeno stanje“.

Šta pored krunica još ubuhvata estetska stomatologija, šta je ono što se može uraditi?
„Zapravo danas je to kompletna stomatologija. Vi danas nećete sigurno dobiti amalgamske crne plombe, nećete dobiti metalne, livene krunice. Pacijenti neće više da prihvate proteze koje imaju vidljive kukice, dakle sve ono što estetski može da degradira njihov izgled, ali recimo rad na bočnim zubima, pa makar mi koristili, kao što i koristimo bijele plombe za zadnje bočne zube, neće biti toliko interesantni samom pacijentu u smislu estetike, koliko neke druge procedure.

Što se tiče procedura koje bi mogli prvenstveno posmatrati kao estetskim, možemo naprije govoriti o izbjeljivanju zuba, zatim o keramičkim ljuskicama, odnosno vinirima ili fasetama, kako se još nazivaju. Kada govorimo o krunicama, tu su prije svega bezmetalne keramičke i cirkonijum krunice, kompozitne bijele plombe na prednjih zubima. To sve u sklopu neke restaurativne i protetske sanacije, a na estetiku osmijeha, osim restaurativne stomatologije i protetike, utiče i ortodoncija. Dakle, raspored zuba, njihov položaj i to bi praktično bilo ono što pacijenta interesuje kada dolazi sa motivom uljepšavanja svom osmijeha“, zaključio je dr Kovačević.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -