fbpx
NaslovnaZanimljivostiLako i jednostavno ublažite zubobolju

Lako i jednostavno ublažite zubobolju

- Advertisement -

Zubobolja nikada nije bila ugodna, a pogotovo ako se javi u vrijeme kada niste u mogućnosti otići kod zubara. Bez obzira što se ne radi o trajnom rješenju, dobro je znati šta vam može pomoći u takvim neugodnim situacijama.

Uz brojne prirodne metode bol koji se uglavnom javlja tokom noći kada je čovjek u fazi mirovanja i kada više krvi dolazi do bolnog područja pojačavajući pritisak na bolno mjesto, moguće je ublažiti.

Zubobolju možete ublažiti ako u toploj vodi pomiješate malo soli. Potrebno je isprati usta ljekovitom tečnošću s tim da je ne smijete progutati. Nakon nekoliko ispiranja vrijeme dok ne odete kod zubara brže će proći i uz manje bolova.

Kod zubobolje pomaže ljekovita kombinacija mente, valerijane i gospine trave. Pomiješajte dvije kesice čaja od mente i gospine trave, dodajte nekoliko kapi valerijane i pustite da odstoji 10 minuta. Kako biste što prije uklonili bol dobro je popiti barem dvije šoljice dnevno.

Metvica je jedna od popularnijih namirnica kada je u pitanju rješavanje zubobolje, a osim čaja od mente, djeluje i ako suve listove držite kratko vrijeme tamo gdje vas boli. Nakon nekoliko minuta sadržaj treba ispljunuti i ako se bol opet javi ponoviti postupak.

Pomoći će vam i ukoliko kockice leda koje ćete umotati u komad pamučne tkanine prisloniti na obraz. Nakon kratkog vremena osjećaćete se bolje. Obloge mogu biti od leda, ali i od luka. Potrebno je usitniti luk kako bi pustio svoj sok i staviti u gazu ili papirnu maramicu koju ćete potom prisloniti na obraz. Uskoro bi trebao nestati otok kao i neugodna bol. Kod zubobolje pomaže i krastavac koji treba narezati na manje komade i potom ih prisloniti na mjesto gdje vas boli.

Svaki put kada vas počne boljeti zub, a ne možete otići kod zubara kao lijek koji će vas spasiti, spominje se i ljekovita tečnost od kamilice. Skuvajte čaj i kada više nije vruć počnite ispirati usta kako bi se što prije riješili bola. Jednom kada zub počne da boli jasno je kako ne možete odgađati odlazak zubaru, ali dok to nije moguće potrebno je učiniti sve što možete kako bi ublažili neugodno stanje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -