fbpx
NaslovnaIntervjuKomfor i kvalitet života pacijenta nakon upotrebe lasera je neuporedivno bolji, neko...

Komfor i kvalitet života pacijenta nakon upotrebe lasera je neuporedivno bolji, neko poslije skalpela, igle i konca

- Advertisement -

Laser predstavlja evoluciju u dentalnoj medicini i predstavlja podršku standarnim stomatološkim procedurama.

U poređenju sa tradicionalnim metodama i hirurškim uređajima, laseri su nježniji i predvidljiviji i u mnogim slučajevima bezbolni i bez primjene lokalnog anestetika.

Koristi se oralnoj hirurgiji, parodontologiji, liječenju afti, smanjenju osjetljivosti vrata zuba, liječenju korijenskih kanala, te za izbjeljivanje zuba.

Foto: Facebook/Stomatolška ordinacija Dr Jelić

„Proces izbjeljivanja zuba se laserom mnogo lakše i brže postižu. Dobijamo trajnije rezultate nego nekim konvencionalnim metodama. Tu je i liječenje promjena na mekim tkivima. Njegova primjena je kod liječenja afti, herpesa, ubrzava uarastanje herpesnim promjena na usnama“, objašnjava dr Bojan Jelić.

Laseri se, trakođe, mogu koristiti i kod liječenja zubnih kanala. Tu se koriste gotovo sve vrste lasera koji se primjenjuju u stomatologiji.

„Često se dešava da imamo gangrenozne korjenove koji su praktično odbačeni i za vađenje. Laser u toj situaciji može praktično da izvrši obeskličavanje odnosno potpunu sterilnost prostora tog korijena i da se on sačuva. Samim tim, korijen nam nekada može biti veoma važan da bi smo kasnije mogli da ostvarimo u stomatolološkoj protetici neki fiksni rad, da izbjegnemo parcijalne proteze, kako bi pacijent imao kvalitetniji rad i život“.

Facebook/Stomatolška ordinacija Dr Jelić

Laser je našao svoju primjenu i u paradontologiji, ali i u implantologiji i oralnoj hirurgiji.

„Ono što je meni posebno zanimljivo kao oralnom hirurgu implantologu, to je primjena lasera u implantologiji i oralnoj hirurgiji. Laseri izbjegavaju hirurške principe, odnosno rezove skalpelom i posljedično ušivanje. To su fini mikro rezovi, ponekad čak i bez anestezije, intervencije u oralnoj hirurgiji su praktično bezbolne. Ponekada je dovoljno dati samo malo anestetika, da bi se ostvarila prodornost lasera odnosno uklonilo to tkivo koje se nalazi u kosti ili ako je u pitanju meko tkivo. U implantologiji otkrivanje implantata koji su već oseointegrisani, na kojima treba da se radi protetika, liječenje periimplantitisa, koji je usljed nedovoljne higijene pacijenata dovelo do zapaljenja implantata i da sada ne bi došlo do posljedične eksplantacije, laser sjajno rješava sve probleme i praktično implantat koji je skoro izgubljen, vraća se u funkciju i ponovo može da se optereti protetikom i da produži svoj vijek, kao što bi ga produžio bez periimplantitisa odnosno zapaljenja tkiva oko implantata“.

Samim tim što su rezovi manji i precizniji, i proces oporavka nakon tretmana je dosta brži i lakši.

„Laser koji ja koristim ima talasnu dužinu od 810 nanometara. Ta talasna dužina je na osnovu naučnih radova u prethodnih 30 godina, utvrđeno je da je idealna za regeneraciju tkiva, za brži oporavak. Ni više, ni ispod toga, tačno se zna 810 nanometara. Ostvaruje mnogo brže zacjelivanje rana, efikasnije zaliječenje svih problema u stomatologiji koje sam nabrojao, a u hirurgiji rezovi su čisti, elegantni i završavaju se bez ušivanja. Pošto ima mnogobrojnu primjenu. Ako ga koristimo u hirurgiji, nakon toga odmah prebacimo funkciju lasera za ubrzano zarastanje. Samim tim, oporavak pacijenta poslije svake hirurgije i implantologije je značajno ubrzan, a komfor i kvalitet života nakon upotrebe lasera je neuporedivno bolji neko poslije skalpela, igle i konca“, zaključio je doktor Jelića.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -