fbpx
NaslovnaSavjetiKoliko traje i kako ubrzati zarastanje rane od zuba?

Koliko traje i kako ubrzati zarastanje rane od zuba?

- Advertisement -

Vađenje zuba posljednja je solucija kojoj se pribjegava kada su sve druge mogućnosti liječenja iscrpljene.

Ipak, u pitanju je relativno česta procedura koja se obavlja iz više razloga:
*Uznapredovala infekcija zuba ili karijes
*Bolest desni
*Oštećenje usljed traume i lomljenja zuba
*Regija pretrpana zubima

Foto: eurodenture.com

Ekstrakcija zuba zahtijeva određen period oporavka, koji podrazumijeva prije svega zarastanje rane. U ovom članku objasnićemo šta utiče na proces zarastanja rane, ali i kako ubrzati zarastanje rane od zuba i koje hrane konzumirati nakon operacije. Pored toga, bavićemo se najčešćim pratećim simptomima vađenja zuba, kao štu su otok, krvarenje, bol i slično.

Kako izgleda vađenje zuba?
Prije nego što počnemo da se bavimo zarastanjem rane i oporavkom, trebalo bi objasniti kako procedura ekstrakcije zuba izgleda. U zavisnosti od načina na koji se procedura vađenja izvodi i uzroka vađenja zuba, mogu se razlikovati tri vrste vađenja zuba:

*Jednostavno – u najvećem broju slučajeva, stomatolog će klještima uhvatiti krunicu, odnosno vidljivi dio zuba, i jednostavno izvaditi zub.

*Komplikovano – u slučajevima poput polomljene ili oštećene krunice zuba, ili kada je potrebno odvojiti korijene jednokorijenih ili višekorijenih zuba i izvaditi ih pojedinačno.

Lakši oporavak nakon vađenja zuba

*Hirurško – hirurško vađenje zuba podrazumijeva vađenje uraslih zuba, ili kada je zbog loše pozicije korijena zuba ili strukture kosti neophodno podići desni, ukloniti kost i očistiti korijene zuba.

Nezavisno o kojoj vrsti se radi, vađenje zuba je bezbolno, budući da se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Vađenje umnjaka ili uraslih zuba
Vađenje umnjaka, ili impaktiranih (uraslih) zuba, jedan je od najčešće obavljanih hirurških postupaka vađenja zuba. Ova procedura podrazumijeva da se desni rasjeku i napravi mali otvor, kroz koji će zub biti izvađen ako je moguće, ili najprije polomljen na sitnije dijelove, a zatim konačno izvađen. Hirurške operacije po pravilu su kompleksnije i zahtijevaju nešto duži oporavak, a najčešće podrazumijevaju i nekoliko kopči odnosno nošenje hirurškog konca.

Kako ubrzati zarastanje rane od zuba?
Zarastanje rane od vađenja zuba zavisi od vrste ekstrakcije i lokacije zuba, ali se najčešće može očekivati period zarastanja i oporavka u trajanju od sedam do 10 dana. Tokom ovog perioda važno je da se operisana regija što manje koristi, kako bi se krvni ugrušak koji je nastao na mjestu izvađenog zuba zadržao.

Ukoliko se krvni ugrušak pomjeri ili ošteti, može doći do stanja pod nazivom alveolitis, poznato i pod nazivima suva alveola ili dry socket. Ova komplikacija može izazvati intenzivan bol. Pored što manje upotrebe dijela usta u kom se nalazi izvađen zub, da bi se spriječilo izbacivanje krvnog ugruška, ne treba pljuvati, ispirati usta niti koristiti slamčice u prvih 24 sata od ekstrakcije.

Po isteku prva 24 sata, ispiranje usta rastovorom soli, koji čini pola kašičice kuhinjske soli i 250 ml mlake vode može biti od koristi i ubrzati oporavak. Bol nakon vađenja zuba je uobičajen i očekivan, te pacijente ne treba da brine. Tokom perioda zarastanja rane od zuba, pacijent treba da uzima prepisanu terapiju i lijekove protiv bolova koji ne utiču na krvarenje i koji neće ugroziti zarastanje rane.

Najčešće je riječ o lekovima na bazi ibuprofena. Osim toga, neposredno nakon vađenja zuba, pacijent bi trebalo da nosi gazu koju je postavio stomatolog u trajanju od tri do četiri sata nakon vađenja, kako bi se krvarenje zaustavilo i proces zarastanja što prije otpočeo. Apliciranje leda sa spoljne strane obraza na regiju koja je operisana u trajanju od 10 minuta, neposredno nakon vađenja zuba može pomoći da se zaustavi krvarenje i spriječi ili smanji pojava otoka.

Nakon vađenja zuba, prvih 24 sata bi trebalo smanjiti aktivnosti i izbjegavati pušenje, kao i koristiti više jastuka koji će podići glavu tokom ležanja. Ležanje u ravnom položaju može produžiti zarastanje rane od vađenja zuba. Sa održavanjem redovne higijene i pranja zuba ne treba prestati po vađenju zuba, no treba biti izuzetno oprezan i izbegavati mesto vađenja.

PRF tretman
PRF tretman je klinički dokazan način koji će dovesti do bržeg zarastanja rane nakon vađenja zuba i drugih operacija. Osim toga, ovaj tretman može smanjiti bol i smanjiti upalni proces do kog neminovnog dolazi nakon ekstrakcije.

PRF tretman podrazumijeva aplikaciju krvne plazme na mjesto ekstrakcije, što ga obogaćuje proteinima koji dovode do brzog oporavka, manje oticanja i smanjenju rizika od komplikacija, uključujući i alveolitis. Pacijenti bi trebalo da pitaju svog stomatologa da li vađenje zuba, posebno u slučajevima hirurškog vađenja zuba, uključuje i PRF tretman.

Šta jesti poslije vađenja zuba?
Nakon vađenja zuba, treba se pridržavati režima ishrane koji uključuje isključivo mekanu, mlaku hranu, koja nije previše začinjena. Na ovaj način će se sprečiti iritacija rane i ubrzati proces zarastanja. Neke od dobrih izbora su:
*Bistre supe ili potaži
*Jogurt
*Krompir pire
*Humus
*Avokado
*Banane

Koliko dugo se treba pridržavati kašaste hrane zavisi od brzine oporavka rane, ali uobičajeno se preporučuje da ovaj režim ishrane traje najmanje sedam dana. Tokom ovog perioda treba jesti raznovrsnu hranu, kako bi se organizmu pružila dovoljno količina hranjivih materija, uključujući i vitamine i minerale važne za zube.

Moguće komplikacije
Vađenje zuba je rutinska procedura, čak i u kompleksnim slučajevima. Međutim, do komplikacija može doći. Najčešće, proces zarastanja rane poslije vađenja zuba traje sedam do 10 dana, ali varira od osobe do osobe.

Najčešće negativne posljedice i komplikacije nakon vađenja zuba nisu opasne i uključuju:
*Bol i otok – iako su i bol i otok normalne reakcije nakon vađenja zuba, ukoliko se pogovršava ili ne prestaje, treba se obratiti stomatologu radi kontrole.
*Krvarenje koje se ne može zaustaviti – krvarenje bi trebalo da prestane u prvih 24 sata od vađenja zuba. Ako se nastavi i poslije ovog perioda u većoj mjeri, neophodno je javiti se stomatologu. Sporadična pojava manje količine krvi nije zabrinjavajuća niti neočekivana ni nakon 24 sata.

*Povišena tjelesna temperatura ili groznica – ovi simptomi ukazuju na infekciju.
*Mučnina i povraćanje.
*Gnoj operisanog mjesta – pojava gnoja ili neprijatnog mirisa iz mjesta izvađenog zuba takođe je znak infekcije.

Na pitanja koliko traje zarastanje rane poslije vađenja zuba i koliko dugo traje krvarenje nakon vađenja zuba je teško dati precizan odgovor, jer su iskustva individualna. Bol, krvarenje i otok poslije vađenja zuba trebalo bi da u potpunosti prestane nekoliko dana nakon ekstrakcije.

Alveolitis nakon vađenja zuba
Najčešća ozbiljna komplikacija nakon vađenja zuba je alveolitis, poznat i pod nazivom suva alveola ili dry socket. Alveolitis je bolno stanje zuba do kog ponekad dolazi nakon vađenja stalnog, odraslog zuba, kada se krvni ugrušak na mjestu vađenja zuba ne razvije, pomjeri se ili rastvori prije nego što rana zaraste.

Krvni ugrušak služi kao zaštitni sloj preko kosti i nervnih završetaka u prostoru izvađenog zuba. Ugrušak, takođe, predstavlja osnovu za rast nove kosti i za razvoj mekog tkiva desni preko ugruška. Izlaganje kosti i nerava dovodi do intenzivnog bola, ne samo na mjestu izvađenog zuba, već i na cijeloj strani lica. Nakupljanje hrane na ovom mjestu dodatno može pojačati bol.

Ukoliko dođe do pojave alveolitisa, bol obično počinje između jednog i tri dana nakon ekstrakcije zuba. Liječenje ovog stanja zahtijeva stomatološki tretman i korišćenje isključivo lijekova za ublažavanje bolove najverovatnije neće biti dovoljno.

Zaključak
Vađenje zuba je rutinska operacija koja se obavlja u lokalnoj anesteziji. Zarastanje rane nakon vađenja zuba obično traje između jedne i dvije nedelje, nakon čega se pacijent može vratiti uobičajenom načinu života i ishrane.

Tkivo i desni će početi da prekrivaju mjesto izvađenog zuba, no gubitak zuba može dovesti do pomjeranja zuba i uticati na funkcionalnost i izgled zuba. Iz ovog razloga se preporučuje nadoknada izvađenog zuba što je prije moguće. Idealan način je ugradnja zubnog implanta, koji će nadoknaditi korijen zuba i spriječiti gubitak vilične kosti.

Druge opcije uključuju zubi most ili parcijalnu protezu. Tokom oporavka pacijenti će uobičajeno osetiti bol, a pojava otoka je, takođe, česta i nije zabrinjavajuća pojava. Ipak, ukoliko bol ne prestaje, ili postaje intenzivniji, moguće je da je došlo do pojave alveolitisa ili upale, te je neophodno javiti se stomatologu radi pregleda i liječenja.

Izvor: ordinacija Permandent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -