NaslovnaSavjetiKoliko dugo zub može biti otvoren?

Koliko dugo zub može biti otvoren?

- Advertisement -

Pojam otvorenog zuba u stomatologiji je vrlo širok. Zub može biti otvoren na različitim nivoima i zavisno o nivou, prisutni su različiti simptomi kod pacijenta.

Ako primijetite da vam je zub otvoren ili osjetljiv, važno je odmah kontaktirati stomatologa, dogovoriti termin kako bi spriječili moguće probleme. Što prije djelujete, manje je vjerovatno da će se razviti ozbiljniji dentalni problemi.

Kako zub može biti otvoren?
Zub može biti otvoren:
*na nivou gleđi ili
*na nivou dentina

Ukoliko je otvoren na razini gleđi, pacijent ne osjeća simptome nego osjeća kao da mu nedostaje dio zuba. Međutim, ako je zub otvoren na nivou dentina, pacijent može osjećati jake bolove na toplo ili hladno i na druge vanjske nadražaje.

U tom slučaju potrebno je što prije se javiti svom stomatologu kako bi se defekt zuba što prije sanirao, a simptomi nestali. Karijes, kao jedna od najčešćih bolesti na svijetu, uzrokuje demineralizaciju tvrdih zubnih tkiva (gleđ, dentin, cement) i ogleda se stvaranjem kavitacija, tj. rupa u zubu.

foto: Freepik

Ukoliko osjetite otvor u zubu potrebno se što prije javiti stomatologu kako bi sanirali karijes. Sama veličina otvora upravo zavisi o veličini karijesa i vremenu proteklom između nastajanja otvora i odlaska kod stomatologa.

Takođe, ako pacijent osjeća spontane bolove i otečenost tog područja, mora se brzo javiti stomatologu. Kod posjeta stomatologu, otvara se zub i ako postoji prisutnost gnoja, tada je potrebno zub dobro isprati i ostaviti ga par dana otvorenog, kako bi se izdrenirao ostatak gnoja.

Bitno je naglasiti kako zub u ovom slučaju ne smije biti previše vremena otvoren, zato što se u njega može zavlačiti hrana koja uz prisutnost mikroorganizama može i dalje uzrokovati bolove.

Koliko dugo zub može biti otvoren?
Koliko dugo zub može biti otvoren i izložen vanjskim elementima ili bakterijama zavisi o različitim faktorima kao što su:
*dubina i veličine otvora
*higijena usta
*prehrambene navike i
*prisutnost infekcije.

Što se tiče vremenskog okvira, idealno je da se otvoreni zub što prije obradi kako bi se spriječile dalje komplikacije.
Ako se otvoreni zub ne liječi, postoji rizik od infekcije koja može dovesti do upale korijena, apscesa ili čak gubitka zuba.

Posljedice otvorenog zuba
Otvoren zub u ustima svakako nije poželjno imati jer može uzrokovati nekoliko potencijalnih opasnosti i komplikacija:

Infekcija: otvoreni zub omogućava bakterijama da lako uđu u unutrašnjost zuba i korijenski kanal. To može rezultirati infekcijom zubnog mesa (gingivitisa) ili infekcijom korijenskog kanala, što može uzrokovati bol, oticanje i nelagodu.

foto: Freepik

Propadanje zuba: ako se otvoreni zub ne popravi, podložan je daljem propadanju
Upala korijenskog kanala: ako bakterije uđu u korijenski kanal, može se razviti upala (pulpitis). To može uzrokovati jaku bol, osjetljivost na toplo i hladno te moguće formiranje apscesa.

Gubitak zuba: ako se otvoreni zub ne liječi, može doći do pogoršanja stanja, što može rezultirati gubitkom zuba.

Stoga čim primijetite da vam je zub otvoren ili osjetljiv, odmah se javite stomatologu. Rano liječenje može spriječiti dalje komplikacije.

Izvor: Artdental Clinic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -