fbpx
NaslovnaSavjetiFiksna proteza - šta je, vrste, kada se nosi i kako se...

Fiksna proteza – šta je, vrste, kada se nosi i kako se postavlja

- Advertisement -

Sve veći broj odraslih stavlja fiksnu protezu koju su donedavno nosila najčešće djeca. Fiksnom protezom ispravljamo zube ne samo zbog estetike već i zbog opšteg zdravlja zuba, desni i vilice. Nosi se kad su zubi u nepravilnom položaju ili kad nisu dobri zagrižaj ili odnos gornje i donje vilice. Preduslov za postavljanje fiksne proteze su zdravi zubi, zdrav potporni aparat zuba i dobra oralna higijena. Fiksnu protezu mogu da nose i mlađi i stariji pacijenti. Idealno bi bilo da se postavi nakon nicanja svih stalnih zuba, ali nikad nije kasno. U posljednje vrijeme se i pacijenti u tridesetim, četrdesetim odlučuju na ovaj korak.

Važno je samo da im je kost u dobrom stanju i da imaju zdrav potporni aparat. Ovakav način ispravljanja zuba nekad se radi i prije nekog protetičkog zahvata kako bi se zubi postavili u određeni položaj i tako olakšali dalji protetski rad. Upravo je to razlog što se gornja starosna granica pomjera. Kod starijih osoba se mobilnim ortodontskim radom ili protezom koja se vadi, ne mogu postići željeni rezultati ili su ti rezultati minimalni, pa se zbog toga koriste fiksni aparati. Postoje metalne i estetske fiksne proteze. U praksi su se metalne pokazale kao bolje, naročito kada treba da se isprave veće anomalije i da se primijeni veća sila. Estetske su ili akrilatne ili keramičke i uglavnom se preporučuju kod lakših ortodontskih nepravilnosti, gdje su dovoljne manje sile za postizanje rezultata.

One su osjetljivije i sklone pucanju. Fiksni aparati se sastoje od breketa (tj. bravica), koji se posebnim lijepkom pričvršćuju za zube i luka koji povezuje brekete. Samo postavljanje aparata traje oko sat, sat i po i bezbolno je. Tokom perioda prilagođavanja može se javiti osjećaj zatezanja, napetost, pa i bol, ali oni su prolaznog karaktera. Ponekad se javlja i iritacija služokoze usana i obraza, što se može riješiti postavljanjem voska koji se prethodno razmekša u toploj void. Za razliku od mobilnih proteza, fiksne ne skidaju do kraja terapije.

Dužina trajanja terapije je individualna i zavisi od težine i vrste anomalije, kao i od saradnje pacijenta. Za pacijente koji se opredijele za fiksnu protezu, pravilna oralna higijena veoma važna. To znači da zube treba da peru nakon svakog obroka, a preporučuje se i korišćenje aparata za tuširanje desni i zuba. Nekih namirnica se, dok nose protezu, moraju odreći, kao što su bombone, koštunjavo voće, sjemenke, kikiriki, ljepljiva hrana…

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -