NaslovnaObavještenjaKoliko su fiksne proteze važne za zdravlje zuba?

Koliko su fiksne proteze važne za zdravlje zuba?

- Advertisement -

Redovne posjete stomatologu važni su ne samo za popravak zuba već i za pravovremeno otkrivanje brojnih problema koji se javljaju tokom rasta zuba. Jedan od takvih potencijalnih problema su zubi koji nisu pravilno poravnati.

Čitava grana dentalne medicine – ortodoncija usredsređena je na proučavanje načina vraćanja zuba u ravnu liniju. Fiksna proteza je naprava koja služi za ispravljanje položaja zuba primjenom umjerene sile tokom određenog vremenskog perioda. Koje poremećaje ispravlja fiksna proteza? Da li ovaj ortodontski aparat oštećuje zube? Koje su starosne granice za postavljanje fiksne proteze…

Foto: lumidentstudio.rs

Fiksne proteze – kada i kako se postavljaju?
Dobar položaj zuba u vilici, važan je za pravilno žvakanje hrane. Kad zubi nisu ravni, vilica je zakrivljena i fizionomija lica se s vremenom mijenja. Uz to, zube koji nepravilno rastu teže je prati, pa su češći problemi s karijesom i gingivitisom, što može dovesti do nakupljanja bakterija i stvaranja parodontalnih džepova.

Odluka o postavljanju fiksne proteze donosi se najranije oko 10. godine. Zapravo, rast trajnih zuba čeka završetak, tako da se ta granica razlikuje od djeteta do djeteta. Ne postoji gornja granica za postavljanje fiksne proteze, ali najbolji rezultati postižu se u dobi od 23 godine, dok su zubno meso i dalje osjetljivije na promjene u položaju kostiju i zuba.

Foto: blog.tvojzubar.com

Brave se zalijepe za svaki zub, kroz njih se provuče žica koja se zategne, a kontrole se vrše mjesečno kada se podešava nivo napetosti dok se ne postigne dobar položaj. Postupak ispravljanja iskrivljenih zuba nije brz i često treba i do 2 godine da se transformiše i dobije lijep osmijeh. Nema boljeg rješenja od fiksnih proteza kada je riječ o načinu stvaranja pravilnog zalogaja i sprječavanju budućih problema sa zubima.

Koliko je nelagodno nositi fiksnu protezu?
Prvi modeli fiksnih proteza bili su izrađeni od metala i izgledali su vrlo neugodno, ali zapravo to nije slučaj. Na početku je moguće da postoji osjećaj stezanja, blage boli ili trnjenja, ali to brzo prolazi i zapravo se ljudi vrlo brzo naviknu na ortodontski aparat.

Današnji modeli mogu se izrađivati od keramike, metala koji je sličan boji zuba, pa su gotovo neprimjetni, a izrađuju se i jezične fiksne proteze koje su učvršćene s unutrašnje strane zuba i nevidljive su. Dakle, fiksne proteze ne remete ljepotu osmijeha, ali mogu biti svojevrsni ukrasi na zubima.

Foto: dudental.rs

Je li komplikova održavati fiksnu protezu?
Mnogi su pacijenti zabrinuti i zbog načina oralne higijene jer zubi nisu lako dostupni za četkanje. To je djelimično tačno, ali očekuje se da ćete se samo malo više posvetiti pranju, trebali bi da uključiti mekanu četkicu, zubni konac i međuzubnu četkicu. Važno je da se higijena redovno sprovodi, a zubi će ostati zdravi tokom perioda nošenja fiksne proteze.

Što ranije prepoznate problem, lakše ćete popraviti zube, ali nikad nije kasno vratiti tačan položaj zubima i ljepotu svog osmijeha. Kad prođu te dvije godine, zube ćete lakše prati, pravilno namjestiti vilicu i sačuvati zube prilikom žvakanja hrane. Iz svega navedenog jasno je da fiksne proteze ne donose samo estetsko poboljšanje već su i vrlo važne u pogledu zubne njege.

Izvor: frendice.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -