NaslovnaObavještenjaVađenje zuba pod otokom

Vađenje zuba pod otokom

- Advertisement -

Vađenje zuba je postupak kojim se zub ili ostaci određenog zuba uklanjaju iz alveole. Zub se vadi onda kada je stomatolog preduzeo sve potrebne mjere odnosno metode liječenja, gdje ni jedna nije rezultirala dobrim i kvalitetnim ishodom.

Zub se može izvaditi i u slučaju da je toliko oštećen da se ne može više spasiti. Jedno od najčešćih pitanja i dilema je da li zub pod otokom (upalom) može da se vadi. Stomatolozi su jasni po tom pitanju – zub pod upalom može da se vadi, naročito ukoliko prijeti širenje infekcije ka vratu i grudnom košu.

Opasnosti mogu postojati jedino ako se zub ne izvadi, jer kao uzročnik infekcije može doprinijeti otežanom liječenju infekcije. Neprijatnost prilikom vađenja može biti bol, s obzirom da kada je zub pod upalom lokalni anestetik ne djeluje potpuno. Jedinu smetnju može predstavljati otežano otvaranje usta pacijenta zbog postojeće upale. Cilj je da se ukloniti uzrok infekcije, u ovom slučaju zub. Zub po upalom se jedino ne može vaditi u određenim situacijama, kao što je nemogućnost aplikacije anestezije, u svim ostalim situacijama vađenje je jedino rješenje.

Nemogućnost apliciranja anestezije podrazumijeva čekanje dok simptomi ne počnu jenjavati, a nakon toga se pristupa liječenju i vađenju istog. Nakon ekstrakcije zuba pod upalom, neophodna je kiretaža rane u cilju evakuacije gnojnog eksudata iz alveole i periapikalnog predjela. Nakon vađenja zuba, potrebno je nekoliko dana da rana zaraste i da se vratite u normalu. Većina ljudi nema mnogo bolova poslije vađenja zuba. Moguća je blaga nelagodnost u trajanju od nekoliko dana, dok je za potpuni oporavak potrebno nekoliko sedmica.

Radi bržeg oporavka, pacijenti moraju da prate uputstva koja im daje stomatolog. Evo nekoliko savjeta za prvih nekoliko dana nakon vađenja: koristite hladnu oblogu kako biste spriječili oticanje ili modrice; lagano otvorajte i zatvorajte usta radi oporavka vilice; jedite meku hranu; nikako ne sisajte krv iz rane; žvaćite na suprotnu stranu; koristite lijekove da ublažite bol ili oticanje; pozovite doktora ako imate povišenu temperaturu ili produženu bol ili otok… Nakon vađenja zuba izbjegavajte sljedeće: da pijte kroz slamku; da ispirate usta pretjerano slanom vodom; jedete tešku, hrskavu ili ljepljivu hranu i da pušite.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -