fbpx
NaslovnaSavjetiKako se održava oralna higijena ako su zubi osjetljivi?

Kako se održava oralna higijena ako su zubi osjetljivi?

- Advertisement -

Sa osjetljivošću zuba se sretne veliki broj ljudi u nekom trenutku tokom života, jer nju, osim prisustva karijesa, mogu da prouzrokuju i neke loše svakodnevne navike, te tako ona može da bude prisutna i kod potpuno zdravih zuba.

Postoji nekoliko smijernica u postupku oralne higijene, koje mogu da ublaže simptome osjetljivosti zuba:
*Četkica je neophodno da bude sa što mekšim vlaknima (“ultra soft”).
*Značaj pravilne tehnike pranja zuba je posebno izražen u ovim okolnostima, jer se osjetljivost često i javlja upravo zbog pogrešne tehnike pranja zuba.

*Postoje specijalne paste posebno namijenjene osjetljivim zubima (podrazumijeva se da su sa fluorom, kako bi se pojačala zaštita zuba).
*Potrebno je da prođe pola sata od posljednjeg obroka (ili konzumiranja bilo kojeg pića osim negazirane vode) prije pranja zuba.

*Pranje zuba odmah nakon obroka (ili, na primjer, kafe ili soka) samo dodatno oštećuje gleđ (spoljašnji sloj) zuba, što može da utiče na pojavu osjetljivosti.
*Bilo bi dobro da se smanji konzumacija kiselih i gaziranih napitaka, jer oni pojačavaju osjetljivost zuba. Prilikom konzumiranja preporučuje se upotreba slamčice, kako bi se kontakt zuba sa ovim napicima sveo na minimum.

*Takođe bi trebalo izbjegavati drastične temperaturne razlike tokom konzumiranja jela i pića (eliminisati suviše vruća ali i suviše hladna jela, kao i napitke).

Kod pojave osjetljivosti zuba koja ne prolazi nekoliko dana, obavezna je posjeta stomatologu, koji će pregledom utvrditi odakle ona potiče, jer ukoliko je osjetljivost prekomijerna, može da ukazuje na eventualno prisustvo infekcije.

Važno je naglasiti da je često dovoljno samo napraviti odgovarajuće izmjene u postupku oralne higijene (pod uslovom da su zubi bez karijesa) kako bi se osjetljivost zuba drastično smanjila ili čak potpuno eliminisala.

Izvor: Instagram/dr_jovana_mirkovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -