NaslovnaSavjetiZubi su vam osjetljiviji nego ikad? Evo koji su mogući uzroci

Zubi su vam osjetljiviji nego ikad? Evo koji su mogući uzroci

- Advertisement -

Približava nam se zima, a sa promjenom temperature, naši zubi postaju sve osjetljiviji. To znači da nam je sada hladna voda veliki neprijatelj, ali i vruća kafa ili čaj može da ima veoma neprijatno dejstvo po naše zube.

Karijes
Ukoliko imate karijes na nekom zubu, po pravilu će taj zub biti vrlo osjetljiv na bilo šta hladno ili vruće. Najbolje je da posjetite stomatologa i riješite problem.

Foto: eagleharbordentist.com

Efekat nakon stomatologa
Skoro ste bili na izbjeljivanju, čišćenju kamenca ili nekom sličnom tretmanu kod stomatologa? Moguće je da su vam zato zubi osjetljiviji, ali ne brinite, ovo stanje najduže traje dvije-tri nedelje.

Stare plombe
Ništa nije vječno, pa tako ni plombe. Ukoliko imate plombu koju ste stavili baš davno, moguće je da je došlo do oštećenja, ili da je neki materijal iscurio, pa vam je trenutno to mjesto posebno delikatno.

Kako da spriječite ovaj problem?
Izbjegavajte određene namirnice
Sada nije vrijeme za sladoled, ali ako volite i van sezone ovu poslasticu, sada je trenutak da se riješite te navike. Takođe, slatkiši mogu da pogoršaju problem osjetljivosti vaših zuba, a treba da izbjegavate i previše vruće napitke. I kisele namirnice, poput limuna, mogu da imaju veoma loš efekat.

Foto: news-medical.net

Pojačajte unos neophodnih vitamina
Jedite više svježeg voća i povrća. Posebno obratite pažnju na banane, koje su bogate kalijumom i fosforom, što daje neophodnu zaštitu zubima.

Održavajte dentalnu higijenu
Pored redovnog pranja četkicom za zube i pastom, kupite i tečnost za ispiranje usta. To može bar privremeno da vam riješi ovu nelagodnost.

Posjetite stomatologa
Ukoliko zaista imate problem sa karijesom ili starom plombom, ili jednostavno niste sigurni šta je uzrok, vrijeme je da posjetite svog stomatologa.

Izvor: Objektiv/Pinkvilla

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -