NaslovnaSavjetiOsam znakova upozorenja da je nastao problem kod zubnih implanta

Osam znakova upozorenja da je nastao problem kod zubnih implanta

- Advertisement -

Kao kod svake ljekarske intervencije i u implantologiji mogu nastati komplikacije. Većina se može spriječiti sa odgovarajućom stručnom praksom iz medicine. Prvi zubni implanti su se pojavili sredinom 60-tih godina, kada je jedan švedski ljekar prvi put ugradio vještački korijen jednom pacijentu.

Ono što je najvažnije, da ovaj implant nije prouzrokovao nikakav problem, već je ostao na mjestu do same smrti pacijenta. Ova grana stomatolgije je prošla mnogo faze razvoja. Danas su ovi implanti veoma precizni, a uspješnost njihove ugradnje je 95%.

Pojava bilo kakve komplikacije se vezuje samo za pojedine slučajeve, međutim stručno znanje stomtologa i njegova fokusiranost na dati slučaj – u velikom procentu utiče na uspjeh. Nakon intervencije se mogu javiti određeni simptomi, koji su sasvim normali, a prate sam proces ozdravljenja. A to su npr:
*natekli obrazi,
*umjereno krvarenje,
*bol, koji je prihvatljiv (kao što je bol nakon vađenja zuba)
*ukočenost usta (dugo su bila otvorena u toku intervencije ili kao posljedica anestetika).

Ovi simptomi nestaju nakon nekoliko dana, naročito ako se maksimalno pridržavamo pravila nakon ugradnje implanta. Međutim, može se desiti da organizam ne reaguje dobro na implante, ili pripreme stomatologa nisu bile odgovrajuće. U ovim slučajevima se mogu pojaviti ozbiljniji simptomi, sa kojima se obavezno javimo stomatologu:
*neprestalni bol
*pojava gnoja
*osjetljivost određene površine
*upala sinusa

*krvarenje koje ne prestaje
*otok ili crvenilo oko implanta
*klimavost implanta
*gubljenje kostiju više od 50% ( ovo se može vidjeti na rentgenu)
*potpuno odbacivanje implanta.

U pozadini ovih simptoma mogu stajati sljedeći uzroci:
Neuspješna ugradnja implanta – vještački korijen se ugrađuje u kost koji se nalazi ispod desni, čije karakteristike se razlikuju od čovjeka do čovjeka po kvalitetu, po veličinu i po visini. Može se desiti, da se implant ne ugradi u potpunosti jer ga kost djelimično ili ga uopšte ne prihvata, i na taj način ne osigurava potpunu stabilnost nadoknadi zuba. Ukoliko se implant ne okoštava na očekivani način, tada se može isklimati ili čak ispasti. U ovim slučajevima se implant odstranjuje, a površina se zašije.

Nastanak infekcije – ovo je najčeća posljedica. U toku intervencije se inficiraju desni i kosti. Infekcija se pojavljuje usljed nehigijeničnih uslova i samog implanta u toku intervencije, ili je infekcija već ranije postojala kod pacijenta. Ako pacijent puši ili ima dijabetes, tada je šansa za nastanak infekcije još veća. Na problem upućuje crvenilo ili otok oko implanta. Može se desiti, da se implant inficira mnogo kasnije. Upala može zahvatiti desni oko implanta, i ako se isti ne liječi, tada upala može preći na kosti oko implanta što će dovesti do atrofiranja kostiju.

Krvarenje nakon intervencije – krvarenje je normalno do određene mjere i vremena, koje možemo uspješno liječiti i kod kuće. Lagano zagrizimo na gazu u toku 30 minuta. Nakon toga krvarenje obično prestaje. Ako se krvarenje pojačava ili ne može da prestane, obavezno se obratimo stomatologu.

Oštećenje susjednog zuba – u mnogim slučajevima pacijent još ima prirodne zube pored implanta. Ovi zubi nisu uvijek savršeni. Ukoliko je korijen susjednog zuba krivo rastao, onda se isti može oštetiti u toku intervencije, a može i da sprječava normalni tok istog procesa. Ovaj problem se obično rješava sa liječenjem korijena. U svakom slučaju je bolje napraviti rentgenski snimak prije same intervencije.

Oštećenje živaca – ovo oštećenje se lako može spriječiti kada se najprije uradi CT snimak. Moguće je oštećenje nerva u donjoj vilici, koji može prouzrokovati bol ili trnjenje u desnima, u licu, u zubima, na jeziku ili na ustima. Ako se nervni put nije oštetio, ali je implant dovoljno blizu zubnog živca, onda nastali pritisak usljed žvakanja će uticati na nervni put i tada može nastati trnjenje.

Problemi sa sinusima – ukoliko se impant ugrađuje u gornji implant, mora se paziti na položaj sinusa, kao i na kvalitet i količinu kostiju. Ako kvalitet kostiju nije odgovarajući, postoji mogućnost za nadoknadom kostiju, koji će omogućiti prihvaljivu stabilnost.

Prepoterećenost – opterećenje u usnoj duplji nije odgovarajuće, kada implant vrši preveliki pritisak na kosti usljed žvakanja, koji će spriječiti ugradnju vještačkog korijena i prouzrokovati upalu. Ova komplikacija se obično javlja kod jednofaznih implantata. Ugradnja ovog implanta je mnogo brži i lakši, a i period oporavka je kraći, ali se opterećenje javlja odmah nakon ugradnje.

Odbacivanje implanta i alergijska reakcija – može se desiti, da će organizam smatrati implanta stranim tijelom, pa će ga odbaciti. Ovo je rijetka pojava. Takođe se i alergija rijetko javlja, ali u tim slučajevima ona može biti lakša ili teža alergijska reakcija. Svakako se preporučuje da prije intervencije pacijent uradi alergijski test na metale. Prije intervencija, bilo da se radi o implantu ili o jednostavnom plombiranju zuba, važno je da se informišemo, odnosno da se pridržavamo propisanih koraka higijene usta.

Izvor: G-Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -