NaslovnaSavjetiOtok oko zuba - uzroci i liječenje

Otok oko zuba – uzroci i liječenje

- Advertisement -

Da li ste ikada osjetili oticanje zuba i desni? Otečeni zubi mogu biti bolni i potencijalno ozbiljni, jer su često rezultat bakterijske infekcije. Ovde ćemo razmotriti šta uzrokuje oticanje zuba, šta treba da uradite ako ga imate i kako da ublažite svoju nelagodnost.

Vrijedi napomenuti da se odmah obratite svom stomatologu ako primijetite bilo kakve znake otoka zuba. Ako ne možete da stupite u kontakt sa svojim stomatologom, a oticanje zuba je praćeno temperaturom i otokom na licu, posjetite hitnu pomoć.

Potencijalni uzroci oticanja zuba i desni

Bez obzira da li je vaš slučaj blag ili težak, to može biti uzrokovano jednim od sledećih uzroka:

Apsces zuba – Apsces zuba, koji je rezultat bakterijske infekcije, može se pojaviti na vrhu korijena (periapikalno) ili na strani korijena zuba (parodontalno). Apscesi su ispunjeni gnojem i obično su posledica karijesa, povrede ili stomatološkog rada, jer pukotine obezbeđuju puteve za bakterije da uđu i inficiraju zub. Simptomi apscesa zuba uključuju:

  • Pulsirajuća zubobolja koju možete osjetiti u vratu, uhu ili viličnoj kosti
  • Otečeni limfni čvorovi u blizini vilice ili na vratu
  • Groznica
  • Osjetljivost na vruće i hladne temperature
  • Otok na licu i vratu
  • Osjetljivost na grizenje ili žvakanje

Imati bolnu, otečenu infekciju nije zabavno. Ako se pitate kako da liječite apsces ili čak kako da se riješite otečenog lica od infekcije zuba, potrebno je da potražite medicinsku pomoć. Čak i ako se apsces sam osuši, i dalje morate da posjetite svog stomatologa kako biste bili sigurni da se infekcija ne širi. Njihov tretman će uključivati rešavanje infekcije, što znači isušivanje apscesa. Oni takođe mogu propisati antibiotike. U nekim slučajevima, možda će morati da uklone zub ili da urade korijenski kanal.

Iritacija umnjaka: Rast i nicanje umnjaka je prirodan proces. Ponekad, međutim, ova promjena može izazvati oticanje zuba. Umnjaci mogu izazvati otok ako su impaktirani, što znači da su zubi zarobljeni ispod desni. Ako umnjaci probiju, mogu stvoriti prostore u kojima bakterije mogu inficirati desni, što dovodi do otoka i bola.

Možda se pitate kako da liječite otečene desni u blizini umnjaka, a odgovor je obično uklanjanje. Nakon uklanjanja umnjaka, otok može ponovo biti primjetan u predjelima desni i zuba dok vam usta zarastaju. Da biste ublažili nelagodnost i borili se protiv bakterija, obavezno isperite usta toplom slanom vodom svakih nekoliko sati. Paketi leda sa strane usta takođe mogu ublažiti bol. Ako vam se čini da je otok ozbiljan i zahtijeva medicinsku pomoć, odmah se obratite svom stomatologu.

Gingivitis: Gingivitis je rani oblik bolesti desni. Ovo stanje je čest uzrok natečenih, crvenih i iritiranih desni koje mogu krvariti nakon što operete zube. Srećom, gingivitis se može riješiti kod kuće odličnom oralnom negom, ograničavanjem slatkih grickalica i pića i zaustavljanjem upotrebe duvana. Međutim, ako imate simptome gingivitisa, ipak bi trebalo da se obratite svom stomatologu radi detaljnog pregleda i liječenja.

Nedostatak vitamina C: Da li ste znali da je bolest skorbuta, koju su proslavili mornari, samo izraz za nedostatak vitamina C? Nedostatak vitamina C može izazvati oticanje oko zuba. Srećom, rešenje je da jedete ukusnije citrusno voće poput pomorandže i grejpfruta. Dodaci vitamina C takođe mogu pomoći. Ako mislite da možda imate nedostatak vitamina C, razgovarajte sa svojim stomatološkim i medicinskim stručnjacima, jer oni mogu odrediti koliko biste trebali dodati svojoj ishrani.

Ljekovi i drugi uzroci: Određeni ljekovi takođe mogu imati neželjene efekte oticanja zuba. Ako primijetite da vaša pasta za zube ili tečnost za ispiranje usta iritira vaše zube i desni, prestanite da ih koristite dok ne posjetite svog lekara.

Lečenje i ublažavanje bolova kod otoka zuba

Ako imate otok, prvi korak je da se obratite svom stomatologu. Oni će moći da utvrde uzrok vaših natečenih desni i zuba i da vam preporuče najbolji tretman. Kod kuće, međutim, možete ispirati grlo toplom slanom vodom, što će pomoći da se isperu bakterije. Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta kao što su acetaminofen i ibuprofen takođe mogu pomoći u smanjenju otoka i bolova.

Foto: stomatolog-beograd.rs

Vaša usta su puna bakterija, a čak i najposvećeniji perači zuba mogu razviti otečeni zub. Imajući to u vidu, odlična oralna niega je i dalje ključna za sprečavanje otoka u ustima. To znači četkanje zuba dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom i svakodnevno čišćenje između zuba koncem, zubnim koncem za vodu ili drugim uređajem za čišćenje međuzuba.

Za razliku od modrice ili blage posekotine na koži, otok u ustima u blizini zuba može biti ozbiljan problem i trebalo bi da ga rešite kao takav. Stomatolozi mogu da prepišu antibiotike i ljeove koji ne samo da liječe bol, već i ciljaju infekciju. Osim toga, što prije dobijete liječenje, prije možete ukloniti zubni otok i vratite se zdravom, samouvjerenom osmjehu bez bola.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -