NaslovnaZanimljivostiIstraživanje: Učinci crnog i zelenog čaja na oralno zdravlje

Istraživanje: Učinci crnog i zelenog čaja na oralno zdravlje

- Advertisement -

Nedavna istraživanja koja ćemo vam u ovom tekstu predstaviti pokazala su kako redovno konzumiranje crnog i zelenog čaja pomaže u poboljšanju oralnog zdravlja, odnosno sprečavanju nastanka karijesa i parodontopatije, te uklanjanju neugodnog zadaha.

cajPrvo istraživanje koje prenosi portal ordinacija.hr sprovela je nutricionista dr Keri Rakston, a riječ je o učinkovitosti crnog i zelenog čaja u očuvanju zdravih zuba i desni. Naime, ona tvrdi kako vam redovno ispijanje čaja može pomoći da održite zube u dobrom stanju i smanjuje rizik od nastanka karijesa. Analiza postojećih studija otkrila je kako crni čaj pomaže suzbijanju dvije vrste bakterija – Streptococcus mutans i Lactobacillus – koje su povezane s nastankom karijesa i bolesti desni, a prema nalazu dr Rakston najučinkovitija doza pritom je bila tri šolje čaja dnevno.

On je sa svojim timom zaključila kako crni čaj pomaže u borbi protiv nastanka karijesa čak i kada je u njega dodat šećer.

Osim toga, objašnjeno je i da zeleni čaj ima sličan učinak te pomaže u borbi protiv neugodnog zadaha jer neutralizuje jedinjenja sumpora u usnoj duplji koji uzrokuju neugodan zadah.

Dr Rakston, čija je analiza objavljena u biltenu British Nutrition Foundation’s Nutrition Bulletin, kaže kako postoje čvrsti dokazi i da ispijanje čaja pomaže kod gubitka zuba.

– Tri do četiri šoljice crnog čaja dnevno snižavaju nivo bakterija u ustima. Kada bakterije u ustima reaguju na ugljene hidrate, nastaje kiselina koja otapa zubnu caklinu što dovodi do oštećenja koja mogu značiti i gubitak zuba. Crni i zeleni čaj smanjuju upalu i sprječavaju vezanje i razvoj bakterija koje potiču ovu lančanu rekaciju – kazala je dr Rakston.

Čaj sadrži antioksidanse poznate kao flavonoide i katehine koji imaju antimikrobni učinak, a ova studija je takođe potvrdila kako zeleni čaj može doprinijeti gubitku kilograma jer doprinosi bržoj potrošnji masti.

Sa druge strane nezavisno istraživanje dr Jošihira Šimazakija pokazalo je da zeleni čaj djeluje blagotvorno na cijeli organizam, a antioksidant katehin, smiruje upalne procese u tijelu.

Ovo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Američke Akademije za Parodontologiju pokazalo je kako redovno konzumiranje zelenog čaja može da smanji dubinu parodontalnih džepova kao i krvarenje desni.

Japanski istraživač vjeruje da na zdravlje desni deluje antioksidant katehin kojeg ima u zelenom čaju a koji smiruje upalne procese u tijelu.

– Zdravlje desni je od izuzetne važnosti za zdravlje čitavog tijela – upozoravaju stomatolozi.

- Advertisement -

Prema nalazima istraživanja dr Šimazakija svaka popijena šolja zelenog čaja dnevno smanjuje rizik od nastanka parodontopatije što uključuje krvarenje desni, stvaranje parodotnalnih džepova i gubljenje zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -