NaslovnaIntervjuIntervju - Stijepović: Cilj manifestacije je da građani dobiju korisne...

Intervju – Stijepović: Cilj manifestacije je da građani dobiju korisne informacije koje će im pomoći da unaprijede zdravstveno stanje

- Advertisement -

Tradicionalni Festival zdravlja, deseti po redu, održaće se 13. i 14. aprila u „Delti“. Ove godine slogan je „Misli na vrijema, biraj zdravije”, a građani i svi zainteresovani imaće mogućnost da kroz razgovore sa učesnicima, dobiju informacije koliko je važno da se svaki dan, sat, sekund vodi računa o zdravlju. Šta je to festival zdravlja, očekivanjima i koliko je akcija važna u smislu da se probudi svijest građana o zdravlju, za naš portal je pričao direktor festivala Vaslije Vlatko Stijhepović.

-Već desetu godinu za redom Festival zdravlja i zdravih stilova života predstavlja jedinstveni koncept promocije i afirmacije zdravlja i sada već kao takav, s obzirom na godišnju posjetu od 10.000 posjetilaca, najveći je zdravstveni lifestyle događaj u Crnoj Gori. Svjesni i unazad deset godina da Podgorica ne posjeduje adekvatan prostor za organizaciju koncepta Sajma medicine ili zdravlja opredjelili smo se po uzoru na nas partnerski Festival zdravlja u Beogradu za koncept FESTIVALA ZDRAVLJA I ZDRAVIH STILOVA ŽIVOTA koji svih ovih godina organizujemo u Delta Cityu u Podgorici. Riječ festival sublimira široku ponudu svih učesnika u očuvanju i unapređenju zdravlja: javnih zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih ordinacija, spa i wellness centara, farmaceutskih kompanija, ali i proizvođača zdrave hrane i onih koji afirmišu zdravlje kroz doziranu i dobro osmišljenu fizičku aktivnost i sport . Dakle ove godine u kojoj proslavljamo deceniju postojanja slogan festivala je “Misli na vrijeme, biraj zdravije”, a njegov značaj se ogleda u posvećenosti zdravlju, razvijanju zdravih životnih navika i prevenciji bolesti. Cilj naše manifestacije svih ovih godina je isti da građani dobiju puno korisnih informacija koje će im pomoći da unaprijede zdravstveno stanje, odnosno edukacija, zdravstveno prosvećivanje, razvijanje zdravih životnih navika, poboljšanje i unapređenje zdravlja, a zna se da se time poboljšavaju i rezultati u raznim sferama života, u području privrede, kulture i društvenog života – istakao je Stijepović.

Ko će biti učesnici festivala?
-Festival zdravlja okupiće na jednom mjestu sve one koji svojom uslugom, proizvodom ili znanjem mogu doprinijeti zdravijem i kvalitetnijem životu, a građani će moći da se upoznaju sa zdravstvenom ponudom Crne Gore. Ove godine doprinos festival besplatnim uslogama obezbijediće: Dom zdravlja Podgorica, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, Crveni krst Crne Gore, Studenti medicinskog fakulteta u Podgorici, Studenti stomatološkog fakulteta u Podgorici, Udruđenje dijabetičara Crne Gore, Sportska medicina Crne Gore.
Da li će posjetioci moći da dobiju beslatne preglede ili konsultacije?
-Naravno, to je i jedan od osnovnih ciljeva festival tako da će posjetioci imati priliku da se posavjetuju sa najeminentnijim stručnjacima ljekarima, farmaceutima, stomatolozima, fizioterapeutima, sportskim stručnjacima da provjere pritisak, šećer u krvi, visinu i težinu, stanje minerala i vitamina u organizmu, krvnu grupu, urade test rizika od dijabetesa. Veliko zadovoljstvo je podatak da je, primjera radi, na prošlogodisnjem festival blizu 3.000 posjetilaca odredilo nivo šećera u krvi dok je krvni pritisak izmjerilo preko 4.000 posjetilaca.

Koliko ovakav vid akcija može da pomogne da se probudi svijest koliko je važno voditi računa o zdravlju praktično svaki dan?
-Ovo je jedan od vidova sa kojim želimo da ukažemo da briga o zdravlju predstavlja kulturu življenja kao i da potenciramo prevenciju kao najznačajni segment brige o zdravlju svjesni da ulaganjem i afirmacijom prevencije ulažemo u zdravlje nacije, a samim tim i u ekonomske benefite zdravstvenog sistema države. Dakle, istakao bih na kraju našu osnovnu misiju zdravstveno prosvećivanje, razvijanje zdravih životnih navika, poboljšanje i unapređenje zdravlja, a time se poboljšavaju rezultati u području privrede, kulture i društvenog života. Prevencija je najbolji lijek – zaključio je Stijepović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -