NaslovnaIntervjuIntervju – Klaudija Primorac, menadžer prodaje u Hager & Werken: Dentalni laseri...

Intervju – Klaudija Primorac, menadžer prodaje u Hager & Werken: Dentalni laseri su ugodniji za pacijente i praktičniji za ljekare

- Advertisement -

Tokom jedne od njenih službenih posjeta Crnoj Gori, razgovarali smo sa Klaudijom Primorac, menadžerom prodaje za Adriatic region u kompaniji Hager & Werken.  Riječ je o predstavništu Hager & Werken u Hrvatskoj, a s obzirom na veliko iskustvo koje Klaudija ima u polju stomatologije sa njom smo razgovarali o primjeni lasera, uspjehu reforme stomatologije u Hrvatskoj i dentalnom turizmu.

klaudija-primoracKada je osnovana kopmanija Hager & Werken i čime se bavila u početku?

Naša firma Hager&Werken je obiteljska kompanija sa sjedistem u Njemačkoj, koja je osnovana prije 70 godina, te nudi sažet pregled zanimljivosti iz svijeta dentalne medicine ponajprije specijalne stomatološke opreme, potrošnog materijala i inovativne male i ručne opreme prilagođene za stomatologe. U potpunosti smo se posvetili unaprjeđenju stomatologije i stomatološke opreme razvijajući proizvode i usluge najviše kvalitete.

Jedan od naših najvažnijih proizvoda je Laser HF “comfort”-kombinacija Lasera i Radio kirurgije u jednom uređaju u kojem su spojene sve prednosti iz oba područja. Ova jedinstvena kombinacija nije samo ušteda u smislu prostora nego i primamljiva i mudra investicija. Stroga kontrola kvalitete je naš temelj uspjeha i razvoja.

Kakva je prodaja, odnosno distribucija vaših proizvoda u Crnoj Gori?

Što se tiče Crne Gore, nedavno smo pokrenuli suradnju sa tvrtkom Dental Grupa Montenegro te očekujemo dobre rezultate. Isto tako naši proizvodi se reklamiraju i nude na mnogobrojnim stomatološkim sajmovima u cijeloj Jugoistočnoj Europi stoga stomatolozi imaju priliku i izravno kupiti nase proizvode na takvim dogđajima.

Danas ste imali prezentaciju lasera (HF), opište nam ukratko neke njegove osnovne karakteristike?

U usporedbi sa drugim metodama liječenja, terapija laserom je manje invazivna i bezbolna. Liječenje traje kraće, a oporavak je brži i ugodniji. Laser HF  je prvi uređaj koji ima terapijski laser, kirurški laser i visoku frekvenciju, te koristi dvije valne duljine, što u praksi znači široki spektar primjene u svim područjima stomatologije.

Terapijski laser primjenom infracrvenog zračenja utječe na cijeljenje mekog tkiva, istovremeno reducirajući upalu i smanjujući akutnu i kroničnu bol. Upotrebljava se u svrhu poboljšavanja i ubrzavanja reparacije tkiva. Djeluje na način da reducira oksidativni stres i povećava ATP (glavno unutarstanično skladište energije), što dovodi do poboljšanog metabolizma stanice i redukcije upale.

  • Endodoncija

Kvalitetno očišćeni i adekvatno napunjeni korijenski kanali jamstvo su dugotrajnosti liječenog zuba. Upotreba lasera u liječenju zuba omogućuje sigurnu i potpunu dezinfekciju korijenskih kanala.

  • Parodontologija

Liječenje parodontne bolesti laserom je minimalno invazivna terapija u kojoj se duboki parodontni džepovi oboje fotoaktivnom tvari  i onda tretiraju terapijskim laserom, koji uništava bakterije koje uzrokuju upalu i propadanje zubnog mesa. Bakterije su uništene čak i u teško dostupnim mjestima, bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. Terapija ima trenutni učinak a anestezija nije potrebna.

  • Kirurgija mekih tkiva

Odstranjivanje izraslina, frenulektomija kao dio ortodontske terapije, vestibuloplastika kao preprotetska terapija i sl. je ugodnija od klasične kirurgije; zahvati su brži, bezbolni, nema krvarenja, nema potrebe za šivanjem. Oporavak pacijenta je brži, a tkivo zarasta bez ožiljka.

  • Implantologija

Terapija laserom se preporuča odmah nakon ugradnje implantata i tijekom sljedeća 2 tjedna jer se smanjuje postoperacijska bol i oteklina, a laser je također metoda izbora kod liječenja periimplantitisa (upala oko implantata).

  • Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje laserom najsigurnija je, najbrža i najučinkovitija metoda.

  • Liječenje herpesa, afti i drugih ranica u ustima

Nakon samo jednog tretmana, a osjeća se trenutno olakšanje. Vrijeme zacjeljivanja je skraćeno, toliko da ako se terapija napravi u ranoj fazi razvoja herpesa, trenutno se stvori zaštita na površini i zaustavi daljnji razvoj.

Također koristi se i kod direktnog prekrivanja zubne pulpe, desenzibilizacije osjetljivih zubnih vratova i terapije boli različite etiologije.

Koliko se u stomatološkim ordinacijama koriste laseri Hager & Werken?

U Hrvatskoj se naš uređaj Laser HF uglavnom dobro prodaje, a kako će ići u Crnoj Gori vidjećemo. Do sada nismo imali značajan udio naših uređaja u Crnoj Gori, ali nadamo se da ćemo to promijeniti u suradnji sa nasim partnerom. Mislimo da će dobro ići jer se s njima može ostvariti velika ušteda. Kako sam kazala, riječ je o laseru koji pokriva polje djelovanja pet različitih aparata, tako da kada bi pojedinačno nabavljali visoko frekventni laser, kirurški laser i ostalo, cijena nebi mogla biti manja od 15 hiljada eura. Ovaj naš uređaj sa garancijom košta oko 8 i po hiljada eura. Na njegovu ekonomičnost utiče i činjenica da on ima jednu fiber glass nit koja se nakon upotrebe, po potrebi, podrezuje, odnosno ne mora da se mijenja nakon svake upotrebe, što će reći da stomatolozi ne moraju stalno da kupuju neke djelove ili potrošni materijal.

A kada je riječ o djelovima ili pratećim materijalima?

Moraju se kupiti gelovi za Foto dinamsku dezinfekciju kod endodontskih kanala, parodontalnih džepova i za tretmane kod periimplantitisa. Tu su još LaserHF Endo ili Paro otopina, Fiber glass ukoliko se slomi ili potroši.

Moram reci da se fiber glass ne siječe poslije svakog tretmana nego samo kada laserska zraka na vrhu fiber glassa nije kružno usmjerena.

Koliko košta servisiranje i koliko je često potrebno?

Moram istaknuti da do sada nismo imali značajnijih problema vezanih za rad uređaja. Naravno uređaj ima svoju garanciju i tehničku podrsku, te u skladu s tim aparat možemo vrlo brzo i pouzdano servisirati u našem sjedistu u Njemačkoj.

Koja je prednost lasera u odnosu na kovnencionalne stomatološke instrumemnte?

Laseri u odnosu na njih imaju dosta prednosti. Oni prije svega mijenjaju skalpel, pa imate i izuzetno prošireno vidno polje, nema krvarenja, a pacijenti ne osjećaju postoperativnu bol – dakle, ugodniji je za pacijenta i praktičniji za ljekara.

Možete li nam uporediti nivo usluga u Hrvatskoj, ostatku EU i Crnoj Gori?

Ako govorimo o kvaliteti i dostupnosti stomatoloških usluga rekla bih da je vrlo slična ako ne i jednaka. Naime, svi stomatolozi u Europi uglavnom koriste materijale koji su slicnih svojstava, rade sa sličnom opremom, a i stupanj obrazovanja i stručnosti nema bitnih razlika. Jedina očita razlika u uslugama je naravno cijena koja je u zapadnim drzavama Europe znantno viša.

Kakvo mjesto Hrvatska zauzima na mapi dentalnog turizma?

U Hrvatskoj je on dosta razvijen i najviše ga ima tokom zimskog perioda. Zimi je to pretežno u Zagrebu, a ljeti Istra preuzima primat. Naravno, na njegov razvoj utiče cijena jer je za strance-turiste iz zapadne Europe vrlo isplativ posjet stomatologu u Hrvatskoj. Cijena plombe, na primjer, u Švajcarskoj iznosi oko 150 švajcarskih franaka dok  je u Hrvatskoj cijena 30-50 eura.

Da li su hrvatski stomatolozi nakon ulaska vaše države u EU dobili nove inpute, kako stoje stvari sa reformom?

Ulaskom Hrvatske u EU preuzeli smo i obveze primjene Europskih normi. Dakle, došlo je do promjene nekih zakonskih okvira u području zdravstva koji se moraju primjenjivati da bi bili u skladu sa ostalim EU članicama. Naravno, u ovako kratkom roku nije moguće reći da je sve napravljeno po tom pitanju, ali uvjerena sam da smo na dobrom putu. Što se tiče reforme, znate da je to jedan dugotrajan proces ali primjetno je da se stvari kreću u dobrom smjeru i za stomatologe i pacijente. Možemo biti optimistični.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -