NaslovnaIntervjuIntervju – dr Samra Islamović: Protetika i izrada protetskih nadoknada dovedena je...

Intervju – dr Samra Islamović: Protetika i izrada protetskih nadoknada dovedena je gotovo do savršenstva

- Advertisement -

Osmijeh je danas, u “dobu estetike” i savremenosti koja odgovore traži u pojavnosti i brzni jedan od najvažnijih segmenata ljudske estetike. Upravo s  toga osmjeh koji nudi oboje – i estetiku lica i brzinu zbog prvog utiska – na visokoj je cijeni. Zubi moraju biti besprekorni, pa možemo reći da su preventiva i protetika, iako antinomi, najvažnije karike u ovom lancu. Upravo zbog toga, razgovarali smo sa dr Samrom Islamović, specijalistom stomatološke protetike i suvlasnikom sarajevskog Dental studija Jeleč-Islamović.

U intervjuu pročitajte šta dr Islamović misli o protetici, njenoj važnosti, pogledima na savremeni dental zajedno sa protetikom, digitalizaciji…

Koliko je protetika važna u stomatologiji i koji je osnovni posao protetičara?

Stomatološka protetika je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnozom, planiranjem terapije, rehabilitacije i održavanjem oralne funkcije te izgledom i zdravljem pacijenata na način da zube ili oralna tkiva koji nedostaju nadomjeste biokompatibilnim materijalima.

Dakle, posao dr spec. protetike je da pacijentima sa nedostatkom zuba, vilične kosti, poremećaja u zvakaćnom zglobu, rekonstrukcijama koje odgovarju navedenim oblastima vrati funkciju, estetiku i pravilnu fonetiku.

Da li je i protetika danas vezana za savremene tokove odnosno digitalizaciju?

Danas je sve, odnosno većina poslova vezana za digitalizaciju, pa tako i protetika.

Uvodjenjem 3D snimaka za navođenu implatologiju, intraoralnih skenera i CAD/CAM sistema, protetika i izrada protetskih nadoknada je dovedena skoro do savršenstva.

Ali, da se ne zavaravamo modernom tehnikom koja daje krajnji proizvod, ipak je najveća odgovornost na terapeutu koji mora prethodno sve dobro da isplanira i pripremi. Bez kvalitetnog temelja nema ni kvalitetne konačnice.

Koji su u savremeni tokovi u stomatološkoj protetici? Da li postoji vidljiv razvoj materijala i tehnologija rada?

3D snimci i printeri, intraoralni skeneri i CAD/CAM sistem smanjuju troškove, povećavaju efikasnost i reduciraju do minimuma moguće ljudske greške, te samim tim povećavaju tačnost i učinkovitost u izradi planiranog rada, sve to prate biokompatibilni materijali i otisne mase. Ishod je zadovoljan pacijent što nam je i krajnji cilj.

Da se dotaknemo i vašeg konkretnog rada. Koji su najčešći zahtjevi Vaših pacijenata? Da li su pacijenti informisani i dali znaju tačno šta žele?

Većina pacijenata koji se jave u ordinaciju su tu zbog narušene funkcije i estetike nastale gubitkom zuba. Narušena funkcija je učinila da pacijenti ne mogu normalno žvakati hranu što ih, naravno, vremenom frustrira. Žale se na probleme viličnog zgloba koji su posljedica gubitka funkcije. Manji broj pacijenata fokusira se isključivo na estetsku stomatologiju.

Uglavnom, pacijenti znaju šta žele, dosta su informirani, ali kada iznesu svoj problem i mišljenje pitaju i za profesionalno, u većini slučajeva možemo se dogovoriti – ja, osobno, funkciju stavljam na prvo mjesto, kada nađem izlaz za funkcionalni problem za estetski se već lakše dogovorimo.

Savremena stomatologija razvija se gotovo na dnevnom nivou? Koliko Vi u tom smislu ulažete u sopstvenu edukaciju? Koliko je kontinuirana edukacija važna?

Da bi se pratili novi trendovi i materijali koji skoro svakodnevno izbacuju nove primjerke, u korist stomatologa je da posjećuje edukacije.

Ja preferiram europske i svjetske kongrese na kojima ćete prvo naići na novosti.

Sem tog načina edukacije surađujem sa par kolega iz Manchestera, Kolna i Louisvilla koji rado podijele iskustva sa mnom, kao sa kolegom, u vezi sa nekim specifičnim slučajevima i terapijom za iste.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -