NaslovnaIntervjuImplanti su nešto na šta možete da se oslonite

Implanti su nešto na šta možete da se oslonite

- Advertisement -

Najbolja zamjena za nedostajući zub je implant. Najbolja zamјena za sve nedostajuće zube je određeni broj implanata i protetska nadokanda na njima.

Bez obzira na prirodu gubitka zuba ni jedno od praktikovanih protetskih rјešenja nije se pokazalo efikasnijim i dugotrajnijim od zubnog implantata. Jedan implantat može nadoknaditi jedan izgubljeni zub, sa par može se rekonstruisati čitav krezubi segment vilice, dok sa 4 do 8 može se potpuno rekonstruisati bezuba vilica. Na tu temu na našem webinaru pričao je dr Dušan Miljuš, oralni hirurg.

„Imedijanta ugradnja, imedijatno opterećenje je danas nezamislivo, kod bezubih pacijenata, bez multi unit abatmenta. Biće neke edukacije koje planiramo kolega Saša Bulić i ja da radimo – ugradnj jednog implantata u estetskoj zoni, gdje možemo da prikažemo taj koncept „one abatment one time“, gdje se multi unit postavlja čak i za jedan implantat u estetskoj zonida bi dobili adekvatnu provizionalizaciju i oblikovanje izlaznog profila u estetkoj zoni. Ono što ja u posljednje vrijeme pričam, bilo šta vezano za implantate ljudima, pomenem da moraju da se vrate unazad i vide koliko ti implantati traju i koliko mi možemo da se oslonimo na to kao neko definitivno protetsko rješenje“, istakao je, između ostalog, dr Miljuš.

Jednostavno, implantati su najbolje rješenje za izgubljene zube.

„Implanti su nešto na šta možete da se oslonite. Kada sam počeo da radim, a počeo sam rano, još u kasnim studentskim danima i da se bavim implantologijom, prvo što me zanimalo je da vidim koliko to može da traje i da li smijemo da se upustimo u ono što je najveći izazov. Svi smo, naravno, krenuli, sa jedan, dva, tri implanta, jednim segmentom, ali kada vam dođe bezubi pacijent, to vam je ubjedljivo najveći izazov. Međutim, ako poštujete protokol, koji je poprilično jednostavan za planiranje i pravilno pozicioniranje implantate kod bezubih pacijenata jeste da izradite dvije totalne proteze po principu izrade imedijatne totalne proteze. To se uči negdje na četvrtoj godini stomatološkog fakulteta, tako da svi stomatolozi, implantolozi trebali da vladaju tom materijom. Iako imate neke preostale zube, vi možete da izradite imedijatnu protezu koja će biti dijagnostički model i poslije može da se iskoristi čak i za kopiranje u izradi definitivnog rada i, naravno, može da se veže za multi unite odmah nakon hirurgije“, istakao je dr Miljuš.

Kompletno predavanje možete pogledati prijavom na e-mail adresu: podrska@stomatologija.me ili na broj telefona +382 68 838 399

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -