NaslovnaIntervjuI jedan problematičan zub može da izazove infekciju glave i vrata

I jedan problematičan zub može da izazove infekciju glave i vrata

- Advertisement -

Jedan problematičan zub može izazvati ozbiljne infekcije koje se šire sa glave i vrata na pluća, pa čak i do stomaka. Prema riječima profesora dr Aleksandra Kiralja, upravnika Klinike za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, godišnje se na bolničkom liječenju nađe između 100 i 120 pacijenata sa ovim opasnim infekcijama.

Foto: bodent.rs

“To su infekcije koje ne mogu da se liječe ambulantno, a u 50 odsto slučajeva su dentogene, odnosno uzrok je problematičan zub. Infekcije nastaju zbog neadekvatnog i neblagovremenog liječenja. Šire se od usne duplje prema vratu, grudnom košu, pa čak i u šupljinu stomaka”, navodi profesor Kiralj.

U ambulantnim uslovima je primjena antibiotika ograničena, stoga je potrebno što ranije konsultovati hirurga i započeti hirurško lečenje.

“To znači da se prave incizije, odnosno rezovi, kože i mišića, kako bi se stiglo do gnojne kolekcije, koja se brzo širi ka grudnom košu, što može uzrokovati i smrtni ishod”, upozorava dr Kiralj i dodaje kako bakterije mogu dovesti i do izumiranja tkiva, a ne samo do stvaranja gnoja.

Pomak u liječenju napravljen je brzom dijagnostikom, kompjuterizovanom tomografijom i konsultovanjem grudnog hirurga, kako bi se obezbijedilo dreniranje iz grudnog koša, odnosno sredogruđa.

“Svega nekoliko dana je potrebno da se proces spusti na vrat. Kada infekcija stigne do vrata i bakteriološke flore, dolazi do izumiranja tkiva. Svaki sat kašnjenja u hirurškom liječenju povećava smrtnost za 10 odsto”, ističe dr Kiralj.

Pacijentima se odmah daje antibiotska terapija, koja može biti korigovana kad stignu nalazi brisa. Antibiotici moraju biti primijenjeni od početka da bi se spriječilo širenje infekcije, a daju se na osnovu iskustva dobre kliničke prakse.

“Problem je rezistencija na antibiotike, jer se oni nekontrolisano koriste, često i kad ne treba. Mikroorganizmi su se adaptirali na antibiotike”, ukazuje dr Kiralj.

Kako je objasnio naš sagovornik, operacija se radi u više faza, izdrenira se, pa se radi kontrolni CT nakon 48 sati. Tada se donosi odluka o daljem liječenju i novim intervencijama. Oporavak je težak i dugotrajan, te pacijenti ostaju na bolničkom liječenju od dvije do četiri nedelje.

Ukoliko je potrebno i dreniranje stomaka, uključuje se i abdominalni hirurg. Dr Kiralj ističe kako su pacijenti oba pola i imaju između dvadesete i sedamdesete godine života.

Foto: freepik.com

“Prognoza je lošija kod pacijenata sa pratećim bolestima, kao što su dijabetes, srčana oboljenja, bubrežna oboljenja, maligne bolesti. To su pacijenti kod kojih je kompromitovan imunološki odgovor”, napominje dr Kiralj.

Kada pacijent dođe kod hirurga, brzo se obavlja snimanje i rade se incizije, koje su nekada male, da bi se spriječilo dalje širenje infekcije.

Izvor: eklinika/Telegraf

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -